26 November 2013

DONT JUDGE OTHERS

Allah is The Ultimate Judge.
Assalamualaikum!

Sejujurnya, saya sangat bimbang dgn masalah sosial anak2 Melayu zaman sekarang yang semakin menjadi-jadi. ini bukan soal nak jaga tepi kain orang, tapi ini soal agama saya: ISLAM. dn apa yang lebih menyerabutkn kepala otak saya adalah sikap segelintir masyarakat yang hanya tau mengkritik what they have done, spoil lah. sorry to say, tapi saya sangat2 tak setuju dengan mentality sesetengah masyarakat yang macam ni. macam mana agaknya masalah ummah ni nk settle kalau cenggini sikap penganutnya (tak semua), astaghfirullahaladzim. We are also human and we also make mistakes, cukup2 lah mencari salah orang. ketandusan integriti putera puteri Islam pada zaman sekarang sangat2 memerlukan ubat bagi menjamin masa depan Islam di bumi M'asia, kerana mereka yang bakal memimpin Negara ini kelak. as a Muslim, kita perlu berusaha untuk mencari penyelesaian bagi membendung gejala cmni. dn semestinya bukan dengan cara duduk goyang kaki sambil mulut mencaci tak berhenti, ingat! Islam bukan agama yang ghairah menghukum dn menghakimi, tolong lah jangan ubah persepsi ini dengan sikap negatif kita tu!! if you really love Islam, let embrace The Beauty of Islam~

saya cuma nk memperbetulkan mentality sesetengah masyarakat, masyarakat Melayu khususnya. bila dh tau sesuatu benda tu salah, kita lagi nk maki hamun. ughh, saya masih tak faham kenapa perlu buat cmtu?!! alahai, kenapa tak berusaha untuk mencari penawarnya?? kn itu lebih baik, plus itu dh menjadi t/jawab kita sebagai seorang Muslim. maybe kita merasakan hanya pihak2 tertentu yang perlu bertungkus lumus bagi mencari penyelesaian, cth macam ibu bapa kepada anak2 tu or maybe pihak JAKIM ke kn? and you knw what, i dont agree with you! kalau ini yang bersarang dalam kepala kamu means kamu belum cukup faham, why we were created! Allah didnt create us fr His own benefit, but fr ours! haa, teringat saya pada surah al- 'Asr: "Demi Masa! sesungguhnya manusia itu dlm keadaan kerugian, kecuali orang yang beriman dn beramal soleh serta yang berpesan2 dengan kebenaran dn berpesan2 dengan kesabaran..". well, setiap masalah ada penyelesaiannya and of course Quran is the best solution of every problem. bukan sekadar baca, tetapi hayati dn fahami maksudnya. [NOTE TO SELF]. so my dear Muslim brothers and sisters, dont judge others. Allah said He is The Judge, are you really going to compete with Him with that position? nauzubillah, tepuk dada tanya iman. 
sekian, wasallm.

# ingat ye, mengkritik kesalahan orang bukan ajaran Rasulullah SAW.