12 November 2014

TAKDA KERJA KOSONG?! LIAR~

beautiful quote~
Assalamualaikum!

last two weeks i got a text msg from my old friend masa zaman sekolah dulu, dia tanya bila aku start cuti semester sebab ada kerja kosong kt ofis tempat dia kerja. She briefly told me la about d pekerjaan yang ditawarkn, im so impress kot. Very interesting, but sadly fr dis coming cuti semester aku akan berpraktikal so tak dapat la nk merasa pengalaman bekerja di ofis yang agak gah namanya tu! Well, dis opportunity really made me think of smth. Serious talk, dis offer tak perlu kepada kelayakn yang tinggi. Sekadar SPM pn dh cukup, gaji pn bole tahan untuk orang bujang. Aku terfikir, kenapa ye masih ramai graduasi di luar sana yang menganggur?? Alasan, "susah nk dapat kerja…". Alamak, tu jawapan clishe la saudara dn saudari. Bole bagi jawapan yang out of the box sikit tak, please? Kata nk pekerjaan yang setaraf dengan kelulusan akademik, so jawapan yang diberi pn jangan la berlabel budak sekolah. Come on la


Nak ikut kn, banyak je peluang kerja kt luar sana. Pergi la mana2 shopping mall, mustahil tkda kerja kosong kt kedai2 or restoran kt situ. As a Muslim we knw dat bekerja ini merupakan antara alat untuk mendapatkn keredhaan Allah, as long as pekerjaan itu halal dn sah disisi Syarak. Its ok untuk kita menjadi selective people tapi tkyh la over sangat, nanti kita yang rugi. Dari kome duk terperap kt rumah menghadap laptop, tv, phone kn lebih baik korang meneroka dunia kt luar ni. Walaupn gaji tidak seberapa, sekurang2 ia mampu mengelakkn diri kalian dari melakukn perbuatan yang sia2. Dari korang beri kemenangan kepada Shaitan nir Rojim kerana kejayaan mereka menarik kalian ke arena yang sia2 tidak bermanfaat, apalah salahnya jika kalian menyahut cabaran keluar dari kepompong Shaitan tersebut. Rendahkn ego babe, yang penting redho Allah dn keberkatan dalam mencari rezeki. Kalau kerja gaji mahal tapi tkda keberkatan di dalamnya pn tkda guna, tajdid niat. Nk kerja untuk gaji lumayan ke, nk kerja untuk mendapat redho Allah?

# dh besar kn masing2, aku tkpe sebab kecik lagi. Hee