31 December 2013

CINTA DALAM DIAM

how sweet~
Assalamualaikum!

some people said, love will be more meaningful if we had told the one we love about the feeling kn. but fr me, the most beautiful if we kept that feeling! maybe kita perlu merahsiakan nama orang yang kita suka, menjaganya dengan keikhlasan hati dn dalam kesucian khayalan. dengan cara ni, syaitan pn tk tau! so dapatlah kita mengekspresi rasa cinta dengan kesolehan dn dapat memperbaiki diri hari demi hari, sebabnya janji Allah telah siap sedia iaitu kesolehan akan bertemu kesolehan dn kejahatan akan bertemu kejahatan. so, nothing to worry about! seorang lelaki yang beriman tk mungkin akan mempermainkn perasaan wanita yang harus mereka lindungi dengan kata-kata manis terlebih gula, puiihhh! semakin kerap diluahkn rasa cinta tu, makin pudar kemanisannya. so, baik diam-diam je.

kalau kita belum ready nk melangkah lebih jauh dengan seseorang, haa! this is the best way, cintailah dia dalam diam dr kejauhan dengan kesederhanaan dn keikhlasan kerana diam ini adalah bukti cinta kamu kepada si dia dengan tidak mengajaknya menjalinkn hubungan terlarang. dalam diam, tersimpan kekuatan harapan. tk mustahil Allah SWT akan membuat harapan itu menjadi nyata, sesungguhnya Allah tk pernah memutuskn harapan hamba yang berharap kepada- Nya. tp jika memang sudah tersurat yang si dia bukan milik kamu, percayalah bahawa Allah telah menyediakn sesuatu yang lebih baik. biarlah cinta itu mempunyai memori tersendiri dn menjadi rahsia antara kamu dn Pemilik hatimu, dn biarkn ia tetap diam walaupn tidak mmpunyai kesempatan untuk diluahkn di dunia ini. tiada yang tahu rencana Allah SWT, mungkin saja rasa ini adalah ujian untuk kita. memang agak perit, tp besar hikmahnya. serahkn semuanya pd Yang Maha Mengetahui, in sha Allah. everything will be fine, ok bye!
sekian, wasallm.

# tk mustahil kalau org yg kamu cintai dlm diam itu juga sebenarnya mencintai kamu.

25 December 2013

SURAT CINTA

Assalamualaikum!


nampaknya mood nak menulis tak sampai lagi, so i just want to share this video. hmm, video ni lebih kurang macam luahan hati sang mawar berduri kepada bakal pemilik cintanya setelah Allah dan Rasul. ia sangat menarik minat saya, enjoy watching! ^_^
sekian, wasallm.

# bermula sudah semester baru, 3 more sems to go!

19 December 2013

ADA APA DENGAN PINK?

alaa, omey2~
Assalamualaikum!

as we knw, perempuan sangat sinonim dengan warna pink. even tk semua wanita suka warna ni, but i can say almost 80% wanita sangat obsess with this adorable colour! yaaa, btw im the one. rasanya saya bole jadi juara kot kalau ada pertandingan yang mempertaruhkn koleksi barangan warna pink terbanyak, hehe. secara peribadi, for me lah kn. warna pink tu sangat sweet, cute, and in the same time ia adalah satu warna yang melambangkan ketegasan. expecially dark pink, ohh man! it is my favourite colour tau, DARK PINK is awesome! saya lebih suka dark pink berbanding pink yang soft, sebab soft pink tu buat saya mengantuk. bagi saya pink juga merupakan warna kasih sayang, sebab bila pandang warna pink ni hati saya secara automatic bertukar menjadi selembut sutera. hati yang nk marah pn tk jadi nk marah disebabkn kelembutan yang ada pada warna pink ni, alahaaai.

btw ada juga yang berpendapat, sesiapa yang suka warna pink dia tak matang. *sentaaaap sekejap* ehem, ok! listen here, tak semestinyaaa ok! ia bergantung pada individu lah, dont put a blame on pink colour! kalau dh memang dia tk matang, suka lah warna apa pn tetap tak matang kn. sama jugak macam sesetengah individu yang suka warna merah, tk semuanya garang. ada je saya jumpa individu yang obses dengan warna merah tapi dalam hati ada tamaaan. ye, sometimes warna juga menggambarkan peribadi seseorang. tapi tk semestinya 100% sama, mana yang sama tu pn sekadar kebetulah je. tk kn lah semua yang suka warna pink mempunyai perwatakan yang sama kn, sudah tentu berbeza atas dasar faktor lain juga. so, dont judge a book by its cover! mentang-mentang koleksi peribadi dia banyak warna pink, kamu simply cop dia tak matang. ish, tk baik tau. untuk lelaki pn sama, dont simply cop lelaki yang suka warna pink sebagai lelaki yang lembut! i dont think so, tapi saya lagi respect lelaki yang suka pink sebab dia meraikan warna yang majoritinya digemari oleh kaum Hawa. susah tau nk cari lelaki macho yang tidak pandang warna pink sebagai warna yang khusus untuk wanita je, huhu.

13 December 2013

SEBARKAN SALAAM

HR Ahmad.
Assalamualaikum!

baru2 ni ada sorang adik group MMS saya tanya, "betul ke lelaki dn perempuan yang bukan mahram tidak digalakkn untuk beri salaam even dalam chat sekalipn??..". hm, ok. selama hampir puluhan tahun saya hidup di dunia ni, tkda pulak saya dengar nas2 khusus yang melarang pemberian salaam kepada yang bukan mahram. tapi kelebihan tentang penyebaran salaam tersangatlah banyak, dn sebagai Muslim kita dituntut untuk menyebarkan salaam kerana ia merupakan asas kepada terjalinnya hubungan sillaturrahim. tapi kalau si perempuan tu tersangatlah cantik or si jejaka tu tersangatlah kacak sampai kita nk makan pn tersuap kat hidung or maybe kecantikkan dn kekacakkan dia tu mampu membuatkn kita beku macam ais, maka hukum untuk memberi salaam kepada mereka adalah ditegah (HARAM) kerana bimbang akan timbulnya fitnah or maybe perkara2 yang tidak diingini. anyway, semua itu bergantung kepada niat kita. jangan pula kita jadikan amalan ini sebagai alat untuk tackle anak dara or anak teruna orang! eww, tak matang langsung~

nowadays, ucapan salaam macam dh makin kureng~ kita hanya beri salaam kepada mereka yang kita kenal je, Allah. same goes to me, kadang2 saya rasa malu sangat untuk beri salaam kepada orang yang saya tak kenal. ohh tidaaak, nampaknya Syaitan telah berjaya menjauhkn saya dari amalan yang sangat dituntut oleh Islam ini! so i need to do something, i have to!! saya mulakan misi saya ni dengan menyebarkan senyuman dulu, then baru saya beri salaam. alhamdulillah, lama2 saya mula dapat keberanian untuk menyebarkn salaam. tapi kadang2 ada individu yang tak jawab salaam saya, huhu. tkpelah, dia tak dengar agaknya. but isokey, sebab Malaikat akan tetap mendoakan saya sebanyak 70x kerana sesunguhnya salaam itu merupakan satu doa dn harapan bagi kesejahteraan saudara kita. dn sudah pasti para Malaikat akan mengaminknnya untuk diri kita juga, Allah. secara konklusinya, pemberian salaam adalah dituntut tidak kira samada lelaki atau perempuan. tkda halangan untuk kita memberi salaam kepada yang bukan mahram selagi ia tidak mendatangkn fitnah dn ikhlas kita buat kerana Allah SWT, dn sesungguhnya sebaik-baik manusia di sisi Allah adalah orang yang terlebih dahulu memberikan salaam. HR Abu Daud, so what you waiting for??
sekian, wasallm.

# yang ditegah adalah apabila berlebihan dn didorong oleh hawa nafsu, TAKE NOTE.

07 December 2013

MINGGU MESRA SISWA (2)

thnks fr being awesome darlingsss~
Assalamualaikum!

alhamdulillah, berakhir sudah Minggu Mesra Siswa (MMS) bagi sesi 2 untuk tahun ini. saya telah diamanahkn untuk menjadi fasilitator untuk MMS kali ini, im so excited: VERY. even ada rasa takut dn agak gementar, but i try to do mabest. what is the most important thing is, i want to be someone that cn inspire others to be a better Muslim. Allah. besar sangat harapan saya tu, tapi saya cuba apa yang termampu. saya bawa bersama semangat asy- Syahid Ahmad Ammar untuk terus gagah menyampaikan amanah dn tanggungjawab ini, and alhamdulillah. i think i did pretty well, hoho. agak riak di situ, astaghfirullahaladzim. no lah, saya buat biasa2 je but at least i try kn. congrats to maself, and also. my groups' members yang sangat awesome kerana selalu memberi respond yang sangat2 subhanAllah, positif! terima kasih ye saudara2 seagamaku, im so proud of uolls! ahli group saya adalah yang paling ramai, campur saya je dh mencecah 50 orang! fuhh, agak sulit jugak situasi tu. tapi alhamdulillah, Allah membantu saya. well, "there will alwys be ease in any difficulities.." verse 5 and 6 in suratul Insyiraah kan~

but seriously, lagi ramai lagi saya suka. bcs i think this is the best time fr me to share the beuty of Islam secara face-to-face, and what we (including me) need to do as a Muslim (teenage Muslim, to be more precise) bagi mencari solusi dalam permasalahan ummah yang semakin nazak. lagi ramai yang dengar, lagi bagus kn? dn itulah hikmahnya disebalik kesulitan tadi, haa. nampak tak, terima kasih ya Allah. and alhamdulillah, adik2 group saya baik2 belaka. mereka sangat awesome, dn yang dalam gambar kat atas ni adalah antara yang awesome kerana mereka tahu what they need to do if they want something!! tahniah adik, teruskn menjadi awesome!! dn yang lain2 juga, dont ever give up! ingat pesan saya, why do we need to be awesome ok~ demi Allah, saya bersyukur sangat dapat berkenalan dengan mereka! semoga perkenalan ini sedikit sebanyak memberi 'a big something' kepada diri saya mahupun mereka, kerana sesungguhnya Allah tidak menghadirkan seseorang itu dalam hidup kita dengan sia2. Allahu Rabbi, semoga ukhwah ini berkekalan till Jannah~
sekian, wasallm.

# ini kali terakhir saya menabur bakti bagi menjayakn MMS KUIM, mcm sedih je~