25 February 2014

SAYA BUDAK BARU BELAJAR

i did it!! :D
Assalamualaikum!

hari ni saya nk share tentang perkembangan potensi diri saya, im so happy you know! ok, nampak tk gambar kat atas nun? percaya tak, saya yang buat!! selama ni saya hanya tau makan je, tapi bila dah merantau di negeri orang dn berjauhan pulak dengan ibu, nak tak nak kenalah berusaha sedaya upaya untuk mencari makan. so, inilah hasilnya! saya dh tau buat cucur, hehe. pastu saya bagi kengkawan rasa, sampai sanggup anta dari rumah ke rumah. sekarang baru saya tau nikmatnya apabila memasak, kepuasannya hadir bila tengok mereka berselera makan makanan yang kita masak tu! saya rasa ini juga yang menjadi penyebab utama kenapa saya dh rajin ke dapur sekarang, huhu. anyway, terima kasih kepada adik-adik junior saya yang banyak mendorong saya ke arah ini. merekalah juga yang mengajar saya mengenali dunia masakan, haha. lawak bila terkenang balik peristiwa sebelum saya terror buat cucur ni! >.<

kisahnya cmni, one day! saya rasa tercabar bila adik junior saya menyediakan cucur bawang sebagai menu sarapan pagi kami, sepatutnya saya yang prepare untuk mereka! time lunch, saya suruh dia buat lagi. then saya perhatikn gerak-geri dia, kononnya nk belajar lah kn. saya tengok dia bancuh tepung, saya ingat dia salah dengar apa yang saya cakap tadi. then saya bagitau semula yang saya nk cucur yang bulat-bulat macam pagi tadi, bukan tepung ni. then adik junior saya ketawa terbahak-bahak, dan jawab- "hahahahaha, akaakkk! sebelum cucur tu jadi bulat-bulat macam apa yang akak makan pagi tadi, akak kenalah bancuh tepung ni dulu pastu goreng!! nanti barulah dia jadi macam apa yang akak makan tadi, hahahahaha" perghhh, time tu rasa macam nk menyorok dalam peti ais! huhu, malu sangaaat tau tk! sejak dari peristiwa itu saya dh pandai buat cucur, haa. see, saya belajar dari pengalaman yang agak pahit tau. and now, skill ni bole buat orang disekeliling saya gembira kerana kenyang. hehe, seronoknya! alhamdulillah, thank you Allah! :)

19 February 2014

HINDARI TABARRUJ

HR Anas bin Malik.
Assalamualaikum!

TABARRUJ- dosa yang dianggap biasa. dear sisters, listen here! berdandan keterlaluan, berlebihan, boros, palsu dn menampilkan kelebihan luaran je adalah perkara yang dilarang oleh Allah SWT bagi melekat pd diri hamba wanita beriman yang diredhai- Nya. Allah mahu kita cantik, mulia dn mempersona dengan dandanan iman. cantik disebabkn akhlak, bukan mulia disebabkn diri kita dijadikan seperti pameran bergerak yang ditatap dn diamati org ramai. ya ukhti, janganlah jadikn dirimu berkeinginan untuk dipandang cantik oleh lelaki.

biarlah cantikmu hanya untuk suamimu, apalah gunanya kamu menjadi idaman banyak lelaki sedangkn dirimu hanya boleh memiliki seorang saja untuk dijadikn suami! awk tk rasa hina ke bila menjadi rebutan lelaki seolah-olah awk tu barang yang boleh dimiliki sesuka hati, dn awk nk ke jadi penyebab kejatuhan seorang lelaki yang dikecewakn sebab terlalu mengharap sesuatu yang awk tk dapat bagi? apa awk nk jwb di hadapan Allah jika ditanya itukah sumbangan awk kepada manusia selama hidup di muka bumi?? awak, jadilah wanita yang diibaratkn seperti berada dalam bekas kaca. akhlak dn peribadi dijaga rapi, sangat cantik apabila dipandang bekas kaca tu. tp hanya yang berkelayakkn saja boleh memiliki dn menyentuhnya, iaitu suami kamu!
sekian,wasallm.

# jadilah seorang wanita yang MUDAH DIDEKATI, namun SUKAR DIMILIKI.

13 February 2014

AMMAR DAN IMPIANKU

Rabbi Yassir wala Tu'assir~
Assalamualaikum!

lagi beberapa minggu je untuk lepaskn jawatan sebagai Exco Akademik dn Prestasi PERSEPSI bagi sesi 2013/2014, Allah. cepatnya masa berlalu, hm. beratnya rasa hati nk melepaskn jawatan ni, kalau bole tanak lepaskn langsung! huhu, excuse me. bukan sebab nk kejar popularity ok, tapi sebab pengalaman dn kenangan yaaang: masyaAllah! no words cn even describe wht i feel every single day dat ive been go thru as one of the Exco of my faculty, huhu. im definately learning new things every day, and i meet alot of people with different characters everyday. and of coz im going to miss all dat so badly, Allah. even if i bertanding again fr another one year, it will never be the same! well, life must go on kn? isokey lil girl, take it positive~

anyway, today i'd like to share with u guys bout my last program fr dis last semester sebagai Exco Akademik dn Prestasi PERSEPSI. my progrm, my dream, myself, and asy- Syahid Ahmad Ammar! sejak pemergiannya, i was always wondering hw cn i share wht i feel bout him to all my brother and sister out there. and alhamdulillah, Allah listen to my prayes! Allah gave me an idea to make the sekual of Akademik Tip Top Akhlak Mantop 2.0: "warisi keperibadian al- Fateh Malaysia". i really thankful to Allah fr giving me dis idea, and the only word i cn think of was: ALHAMDULILLAH. huhu, guess what?!! i cnt wait to meet his parents, Allahu Rabbi. pembentukkn seorang anak mesti bermula dari acuan ibu dn bapanya, so dats mean!! his parents must be superbly ohseeeem, and of cos! i wnna be like them, so dat i cn melahirkan lebih ramai generasi berjiwa Ammar! hehe, well. only 10 days left before the day of d program, i pray everything will be ok. in sha Allah, dn semoga usaha kecil saya untuk mengadakan majlis ilmu ini mempunyai nilai disisi Allah! ameen ya Allah, =')

# i dnt wnt to be the next Ammar, its too special. but..

07 February 2014

HERBALIFE, ANYONE?

lets make d world a beautiful place w HL! =D
Assalamualaikum!

HAVE YOU HAD UR SHAKE TODAAAAY??? yes, ive had my ohseeeem shake todaaay!! every morning, yummy!! dear readers, u shud try dis. seriusly, i just wnna share the happiness with u all by having 300ml shake of HERBALIFE everyday! ok, wat flavour of shake do you prefer?? Chocolate, Cappocino, Strawberry, Tropical Fruit, and Vanila?? the choice is in ur hand, bt there are no wrong choices!! trust me ok, TRUST ME. alright, straight to the point. listen. eh no, i mean READ here. im so happy bcs im not the only one lagi who always yawning in class, hoho. bye bye 'a character' dat can spoil my personality as the best student in class! pffft, riaknyaaa.

bt seriously, dis amazing shake cn boost ur energy levels and improving ur stamina!! dats the obvious changes in my life lah, ada banyak lagi. tapi malas nk tulis, huhu. and i just cnt believe dat at my age nw, i cn make my own money!! Allah. im very happy, VERY. haish, mcm manalah saya tk jatuh hati dengan HERBALIFE ni. it oso really helps people around me to have their healthy life style, Allahu Rabbi. ia terbukti ok, huhu. so if u wanna feel the same, ASK ME HOW!! im glad to be your personal wellness coach, ill guide you until you get the result dat you wnt!! dengan izin Allah, ill help you!! haa, excited tak?? if u want to knw more bout dis magical HERBALIFE, add me on Facebook: Ania Narma. kbai, nk siapkn assignmnt pulak~
sekian, wasallm.

# once a HERBALIFE user, forever a HERBALIFE user!

01 February 2014

TRIP TO KELANTAN

sweet memory, =')
Assalamualaikum!

saya sekarang berada di Tumpat, Kelantan. baru sampai semalam, naik train dr Tampin. perjalanan memakan masa 12jam, awesome!! pengalaman baru, Allahu Rabbi. dh rasa macam ada dalam plot cerita Harry Potter, tak bole duduk diam dalam train tu. kehulu kehilir, nk merasa suasana yang adventure!! tido pn tak sampai 5jam sebab banyak aktiviti yang kami buat dalam kereta api tu: karoke, petandingan berselawat, makan sate, makan, dn terus makaaaan! kami bertolak dari Tampin around 11pm, then sampai Tumpat around 11am. kami terus dibawa ke Homestay Kok Pasir Kelate~ sebelum masuk bilik, kami disambut dengan alunan selawat oleh penduduk sekitar kawasan tu. and wht is the most important thing is, makanan untuk lunch tu sedaaaaaap!! sedap sangat, Allah. then after Zohor, kami bertolak ke Pondok Darul Hanan. kt situ adalah rumah orang tua2, dn saya berkenalan dengan sorang nenek yang bernama Zaharah. borak2 cm biasa, tapi bila saya nk balik tu nenek Zaharah menangis. katanya dia rindukan cucu dn anak2 nya, Allahu Rabbi. semoga nenek sentiasa berada di bawah jagaan Allah Azza wa Jalla, ameen~ 

then lepas tu kami pergi ke Suluk Tok Selohor, haa. ni seram, kami dibawa masuk ke dalam bilik bawah tanah seluas 7kaki. dalam kawasan perkuburan you knw, huhu. tapi alhamdulillah, semua ok. malam pulak sesi LDK, berkenalan dengan fasi saya kak Ami. besoknya pulak (pagi tadi) kami ada treasure hunt kt Rantau Panjang, fuuh! ni yang paling awesome, kenapa awesome? sebab game ni menguji minda, sama macam sudoku. hihi, lepas tu kami dibawa pula ke Pantai Puteri Tujuh Kelate~ ada aktiviti pantai kt sini, ya Allah. kenangan yang sangat indah tau tk, pengalaman pertama naik apa entah nama benda alah tu. serious best, then malam kami shopping di Wakaf Che Yeh~ besok? hm. nak balik Tampin semula, tapi sebelum tu kami akan ke pantai semula sebab ada LDK kt sana! dn kami akan ke Kota Jembal, wow! sana banyak muzium, tak sabaaaar!! pastu nk singgah Pasar Siti Khadijah untuk shopping lagi. huhu, rasa macam tak nak balik je! sedih nk tinggalkn kenangan kt sini, terima kasih untuk segalanya ya Allah!!  =')
sekian, wasallm.

# bertambah lagi kenalan baru, sollu 'ala nabiy~