25 March 2014

TAK BAIK MENFITNAH

NOTE TO SELF.
Assalamualaikum!

nowadays, kalau kamu perasan lah kn. fitnah ni dah jadi something yang biasa, ia bukan lagi something new! memang lah, sejak zaman Rasulullah SAW dah berlaku fitnah-menfitnah ni. tapi sekarang, most people dh tak pandang fitnah sebagai satu dosa apatah lagi sebagai dosa besar! so, sebagai seorang yang bertamadun kita jangan jadi macam lembu yang dicucuk hidung! jadilah seperti manusia normal yang mampu menggunakan otak untuk menilai sesuatu perkara sebelum mempercayainya, it is very important! ia menunjukkn kebijaksanaan kamu tau tk, jangan simply trust people tanpa usul periksa. masa ni lah kita bole menggunakn daya imaginasi untuk menjadi seperti Detektif Conan, penyiasat cilik yang bijak! err, motip? ok, abaikan.

menurut pemerhatian saya, secara peribadi lah kn. timbulnya keinginan untuk menfitnah ni adalah sebab rasa dengki or iri hati dengan someone atas dasar kelebihan yang orang tu miliki. and maybe ada benda yang dia tk puas hati, tapi tak berani nk face-to-face. hakikatnya, kerja menfitnah ni adalah cara seseorang yang pengecut. nak face-to-face tak berani, then sebab tu dia mereka macam-macam cerita untuk menjatuhkn orang. walaupun dengan hanya kata-kata, fitnah mampu menjatuhkan maruah seseorang! mengaibkan dn memporak perandakn kehidupan seseorang, sanggupkah kamu menjadi punca kesengsaraan hidup seseorang? nauzubillahiminzalik, dear Muslims out there and fr me also! jauhkn diri anda dari sifat hasad dengki dn iri hati terhadap sesama manusia, Allah SWT telah menciptakan setiap seseorang itu dengan kelebihan dn kekurang masing-masing. janganlah kamu zahirkn kekurangan kamu dengan menabur fitnah ke atas orang yang kamu dengki, it is so childish! weekkk, tak matang! fuh, ok bye!
sekian, wasallam.

# jika kita marah pada seseorang, jangan sampai tak nampak lagi KEBAIKANNYA.

19 March 2014

PLEASE, PRAY FOR GAZA!

jom sentap ramai2, huhu
Assalamualaikum!

"ya Allah! sebagaimana telah Engkau menghantar burung-burung Ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin,maka kami memohon agar Engkau menurunkan bantuan- Mu kali ini kepada orang-orang Islam di Palestin dan hancurkanlah rejim Zionis! Amin ya Rabbal Alamin.."

dengan nama Allah, honestly. i hv nothing much to say, speechless! Gaza means something to us, Muslims. a special something, so please raise your hands and pray fr them! 
to all Muslimsplease pray fr our Muslim brothers and sisters at Gaza! that is the only thing we cn do fr them, huhu. 

and fr non Muslims- you dont hv to be a Muslim to care and aware about the plights of the Palestinians! you just need to be a human, please and thnk you! 
dn wahai saudaraku di Gaza- tabahkn hati dn imanmu bagi menghadapi Yahudi Laknatullah. jangan kamu mengalah kerana kami di Malaysia tk akan pernah mengalah untuk memastikan Israel terhapus! hanya doa yang mampu kami utuskn bagi membantu saudara Islam di Gaza, dn sesungguhnya doa adalah senjata bagi orang mukmin! yakinlah, Allah SWT sentiasa bersamamu!! 

13 March 2014

MYSTERY OF MH370

click to ENLARGE.
Assalamualaikum!

sekali lagi Allah menunjukkn Kekuasaan- Nya untuk membangkitkn jiwa kita yang sering terleka, subhanAllah. pesawat yang membawa 239orang penumpang dari KLIA yang sepatutnya mendarat di Beijing tidak dapat dikesan sehingga kini, Allahu Rabbi. hanya Allah Maha Mengetahui segalanya, tapi sayang. ada juga insan2 yang terlebih pandai cuba untuk merungkai misteri dengan menimbulkan pelbagai spekulasi tanpa asas yang kukuh, alahai. sorry to say, but pls Malaysian! be matuared, come on! Allah sedang menguji kita, jangan pulak nk tunjuk hebat dengan mewujudkn spekulasi yang kadang2 sampai tak masuk akal. grr, agak memalukn ok? T.T

anyway, i would like to share teguran dari mantan PM kita. Dr. M, katanya: "Malaysia are being watched by millions of people right nw, be a grown up! and stop embrassing your country.." perghh! mohon sentap ok, dis is deep! and oso, i just nk ingatkn. while you pray fr MH370, pls dont forget to include the people involved in the search or the missing plane! their safety is at stake too, Allah. they oso have families and loved ones too, huhu. dn apabila kita sebok mendoakan untuk MH370 dn yang terlibat mencarinya, jangan pula kita lupa atau berhenti mendoakan saudara2 Islam kita yang sudah lama ditindas di bumi sendiri. teruskn berdoa untuk mereka, trust me! Allah is The Best Listener, =')
sekian, wasallm.

# stop rumors and keep pray fr MH370~

POST YANG KE 100

an Angels watches over all your writes~
Assalamualaikum!

finally, bilangan posts saya di blog telah mencecah angka tiga. alhamdulillah, terima kasih ya Allah kerana memberi diri ini kesempatan untuk berkongsi segala apa yang bersarang dalam kepala ni. di awal penulisan blog, tak terfikir pn untuk konsisten/serius: JUST FOR FUN. budak baru lepas SPM kn, nothing to do. sampailah satu masa tu, bilangan followers saya naik mendadak! dn yang paling buat saya rasa lebih bersemangat nk menulis adalah apabila saya dapat message dari sorang "unknown", through FB. dia menyatakan sesuatu yang betul2 membangkitkn semangat saya untuk terus berkongsi cerita di laman yang amazing ni, perghhh! time tu saya rasa betul2 dihargai, even im not sure samada "unknown" tu berada dalam keadaan waras or tak masa dia message saya tu. tapi sejak dari peristiwa tu, saya mula mendapat kepuasan dalam penulisan blog! saya mula rasa seronok bila dapat share something yang berguna fr those yang baca post saya, dn yang paling ohsem adalah apabila coretan saya memberi kesan kepada mereka! subhanAllah, im so touched!!

kat blog jugak saya bole berceloteh dengan panjang lebar tanpa had, dn semestinya saya suka keadaan camni sebab saya agak pantang apabila pemikiran saya yang kadangkala berada di tahap klimaks dibantutkan! so that is why im here, huhu. ok, dikesempatan ini! saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kamu yang tengah baca post ni, thaanks ye sebab sudi singgah di blog saya. dn kepada followers saya, thanks a million fr your invaluable support and i really appreciate it! saya juga nk mintak maaf kalau sepanjang penulisan saya ni saya ada termasukkn lebih cili ke sampai ada yang terasa pedasnya, huhu. maaf tau, tk sengaja pn. kebanyakkan apa yang saya tulis adalah berdasarkan pengalaman hidup saya, dn mana yang baik tu jadikn pengajaran ye. dn kalau kamu perasan ada kesalahan dalam penulisan saya, renungilah kata-kata Saidina Umar: "jangan sesekali kamu membuat andaian yang tidak baik terhadap kata2 yang keluar dari mulut saudara kamu, sedangkn kamu mempunyai jalan untuk menjadikan kata2 tersebut difahami secara baik..". ok then, till here! may we always be in Allah's Loving Hand, ameen!
sekian, wasallm.

# ideas are gift from Allah, write them down and act upon them! :)

07 March 2014

AL- FATEH MALAYSIA

jangan jeles, ^-^
Assalamualaikum!

beberapa jam yang lepas, terlaksana juga impian saya untuk mengadakan ceramah perkongsian ilmu bersama ayahanda dn ibunda kepada al- Fateh Malaysia yang memberi fenomena hebat setelah pemergiannya menghadap Ilahi. dear Allah! terima kasih kerana mempermudahkn segala urusan meskipn ada juga kesukaran atau masalah yang dihadapi, tapi alhamdulillah. everythings goes well, thanks oso fr those yang banyak membantu especially barisan kepimpinan PERSEPSI. dis will be one of my precious moments in mylife, i really appreciate it! i cant even describe how i feel apabila berhadapan dengan 2orang insan hebat yang sangat down to earth ni, subhanAllah. (ibu and ayah, both of u are still my number ONE!) well, mana tumpahnya kuah dal kalau tk ke roti canai kn? no wonder lah asy- Syahid Ahmad Ammar mampu membangkitkn jiwa2 yang telah mati, just take a look at his parents! 

teringat saya kepada kata ibunya semasa kami terserempak dengan seekor kucing kt cafe KUIM, katanya: "kalau Ammar nampak kucing ni, dia sanggup beli air mineral untuk bagi minum kepada kucing tu..". MasyaAllah, Ammar Ammar~ saya jugak dapat buku Ammar free dari pihak ibu dn bapanya, alhamdulillah. thank you Allah, i cnt wait to read it! well, tadi jugak saya ada mempersembahkn sajak yang saya create sendiri khas untuk arwah Ammar. ill upload the video soon, in sha Allah. ok, i think dats all fr today. i dnt knw wat else shud i write in here, if possible i dont want to remember every moments yang jadi tadi. i really miss it, huhu. btw thaaaanks kepada yang hadir memberi sokongan kepada program ATAM 2.0: Warisi Keperibadian al- Fateh Malaysia! may Allah bless us, Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad~
sekian, wasallm.

# i really, REALLY wana be the person who will gv birth to the next Ammar!