19 May 2014

PERTUNANGAN DALAM ISLAM


Assalamualaikum!

nampaknya masih ramai yang tak tau maksud "tunang" menurut syarak, hm. apa yang kita tau, bertunang adalah rombongan salah satu pihak ke rumah pihak satu lagi untuk sesi penyarungan cincin, perkenalan antara keluarga, and bla bla bla. NO! itu adalah tafsiran tunang menurut adat, huhu. dulu saya pn berpendapat cmtu jugak, tapi sebenarnya sangat berbeza dengan istilah tunang menurut Islam. Dalam Islam adalah lebih mudah, u cn watch d video above to knw more! tp sayang, mentality masyarakat Islam sekarang dh dikaburi dengan istilah tunang mengikut adat sampaikn dh tk tau beza tafsiran dari sudut syariat dn adat! Allahu Rabbi, hm. dn lebih teruk, ada je yang sampai tk dapat nk beza istilah "tunang menurut Islam" dengan istilah "couple" zaman sekarang ni. fuh, nid to learn more~
sekian, wasallm.

# kalau bukan kita, siapa lagi kn? hm.

13 May 2014

HAYAT MH370

salaam takziah
Assalamualaikum!

baru2 ni, Negara digemparkn dengan maklumat terkini kehilangan MH370. our PM mengesahkn bahawa MH370 terhempas di Lautan Hindi, Allahu Rabbi. mula2 tu rasa macam susah nk percaya, apa buktinya? tapi bila seluruh dunia mengiyakan berita tu dengan hujah2 yang agak acceptable, then terpaksalah saya akur. tapi jauh di sudut hati, bagi saya status MH370 masih hilang selagi tidak dijumpai. 

misteri MH370 betul2 membuka jiwa2 kita tentang betapa hebatnya Kuasa Allah Azza Wa Jalla, subhanAllah. pelbagai teknologi canggih yang dibanggakn manusia akhir zaman ini langsung tak mampu untuk mengesan MH370, sesungguhnya hanya Allah Yang Maha Berkuasa. dn ramai jugak yang masih tertanya-tanya, hw cn MH370 berada di posisi yang bukan menuju ke Beijing. jauh tersasar dari laluan yang sepatutnya, what actually happen?? we never know, only Allah knows. semoga ahli keluarga mangsa yang terlibat akan terus tabah menghadapi ujian Allah, dn percayalah dat everything will be ok if we fully depends on Allah. dear Muslims, teruskn berdoa agar usaha mencari MH370 dipermudahkn!
sekian, wasallm.

# tak dilupakn kepada 539 of Ikhwanul Muslimin yang bakal syahid, al- Fatihah~

07 May 2014

A's GENERATION

wers my BFF?? 
Assalamualaikum!

last Saturday i went to PWTC fr the second time with my bestfriend dat i really, really. hm, nvm. well, at first tujuan pergi sana adalah untuk shopping buku. tapi kita hanya mampu merancang kn, huhu. Memandangkn a bestfriend of mine teman me fr the whole day kt PWTC, alang2 tu kami tunggu terus ketibaan parents arwah Ahmad Ammar yang dijadualkn untuk berada di PWTC pkul 5pm! it was so wonderful, alhamdulillah! the thing yang buat saya sangat excited is wen his mom still cn remember my name, Allah. im so touched, really!! And his parents still cn remember dat me and my BFF are from Melaka, KUIM!! maybe dis thing is nt dat 'big' fr u guys, bt fr me! ia sangat bermakna, SANGAT. thank you Allah fr dis precious moment, and thank you my bestfriend sebab sudi teman me to meet dem!

the other thing pulak, look at d book in the picture above! fr those yang belum beli, boleh lah beli buku ni. hihi, why? sebab dalam buku yang ohsem ni ada beberapa keping gambar sempena program ATAM 2.0: Warisi Keperibadian al- Fateh Malaysia!! ya Allah! congrats to my bestfriend sebab dapat cabutan bertuah buku ini, i den selak2 buku ini.. NAH! terjumpa pulak gambar sewaktu program brsama parents Ammar di KUIM, masyaAllah. once again, im so touched! i really am, Allah. and one more thing is, his mum added me kt FB!! haha, ni paling excited ok. i cant add her sebab dh ramai sangat friend dia, so i just can 'follow' her. tp alhamdulillah, a day after i met her kt PWTC tu she add me n i feel like my mind out of my head sekejap. huhu, thanks Allah! hm. ok, dats all fr todaaaaay!
sekian, wasallm.

# DMO brsama COI, ^^

01 May 2014

DEMONSTRASI 1 MEI

Assalamualaikum!

hari ni cuti smpena Labour Day, dn hari ni jugak ada demonstrasi Tolak GST kt Dataran Merdeka. alhamdulillah, demo berjalan secara aman. u knw why? sebab majority dari peserta demo itu sedang berpuasa sunat bulan Rejab, in sha Allah. btw just nw saya terserempak dengan sekumpulan belia kt area KL, and maybe mereka baru lepas berdemonstrasi bcs i cn see their tag kt kepala tu smthg like "TOLAK GST". then randomly i asked one of dem:-

dik2, GST tu apa?

Gvrmnt Suka Tipu (GST)

mana adik tau Gvrmnt suka tipu?

haha. GST tu Goods & Services Tax lah akak, ^^

(alhamdulillah, adik brtindak berasaskn ilmu..)

hm. menurut pandangan saya, demonstrasi yang dibuat oleh pihak pembangkang ini bukannya membantah GST. memandangkn taraf ekonomi sekarang makin tinggi, so perlulah kepada tax2 ni. cumanya, pihak pembangkang membantah waktu pelaksanaannya bcs at dis time rakyat majoritynya brpendapatan rendah dn slow untuk brkembang. dn tak mustahil jurang pndapatan orang kaya dn miskin akan brtambah besar, huhu. ini yang cuba dibangkitkn, dn!! wat is the most important thing is, mereka ingin perjuangkn hukum Allah! HUDUD di Malaysia, in sha Allah. one day, surah Muhammad: 7~
sekian, wasallm.

# welcome Rejab, alhamdulillah! 

09 April 2014

EXAM MODE: ON! (4)

Assalamualaikum!


SORRY, NO NEW POST.
SAYA TENGAH EXAM NI.
DOAKAN SAYA YE.
TERIMA KASIH.
MAY ALLAH BLESS YOU!! =)


# man jadda wa jadda, (Y)