30 June 2014

BERSEDIAKAH AKU?


may Allah ease everything!
Assalamualaikum!

Allah. i dnt knw how to start, but i really want to share with u guys wht ive been thru at this moment. demi Allah, janji Allah itu pasti. entah apa yang telah saya lakukan untuk agama Allah sehingga Allah menghadirkn satu anugerah yang tak pernah saya jangka, Allahu Rabbi. benar, Allah akan hadirkan insan yang salah dulu dalam hidup kita sebelum kita dipertemukan dengan insan yang namanya sudah tertulis di Luhz Mahfuz untuk kita. dn sudah pasti setiap rencana Allah itu ada hikmah yang jauh lebih hebat setanding dengan kesabaran dn keredhaan yang telah kita lalui saat menghadapi ujian dari Allah, kerana all those thing mengajar kita untuk menjadi lebih baik dalam perhubungan yang akan datang dn menjadi yang tebaik untuk insan yang selayaknya. 

sukar untuk diterjemahkan dengan kata2 betapa diri ini begitu terharu dn bersyukur dengan Rahmat kurniaan Allah, alhamdulillah! tidak terlintas jugak difikiran untuk melalui fasa baru dalam hidup seawal usia ini, tapi siapalah saya untuk menolak ketentuan Allah. sesungguhnya Allah adalah sebaik2 perancang dn semestinya perancangan Allah tidak pernah sesekali mengecewakan Hamba- Nya yang berpegang teguh pada Janji- Nya! terkejut jugak when my parents begitu open and sporting dalam menerima proses yang sedang dilalui oleh anak daranya ini, huhu. cuma satu soalan yang sering bermain dalam otak ni, hm: BERSEDIAKAH AKU?? diri ini masih mentah, masih banyak yang perlu dipersiapkn untuk menjadi yang terbaik untuk dirinya. tapi alhamdulillah, anugerah Allah itu tidak langsung mengharapkan kesempurnaan dari diri ini. kerana dialah yang akan menyempurnakan diri ini, bukan sekadar janji. tapi satu amanah dn tanggungjawab dari Allah buat dirinya, dn saya akan berusaha sedaya upaya untuk mempermudahkn urusannya. semoga Allah redha, sollu 'ala nabiy~


 

24 June 2014

FROM A TO A


Assalamualaikum!

entah musim apa tiba2 viral pulak video ni dalam kalangan wsapp group kawan2 aku, saja nk menganjing la tu. Anyway prsembahan ini adalah sempena program terakhir aku semasa berjawatan dulu di KUIM sepertimana yang telah dijelaskn dalam previous2 post, Allah. Ingat lagi, puisi ni ditulis pada pukul 2am, sewaktu aku di TBS. Enjoy~~

18 June 2014

HUDUD DI MALAYSIA

kalau bukan di dunia, di Akhirat tau~
Assalamualaikum!

hope it stil not too late to wish Happy Blessd Day- Ever to Brunei Darul Salam sebab berjaya menunaikn tanggungjawab sebagai khalifah di bumi Allah, congrats Sultan Brunei. so in sha Allah, Malaysia will be the next country yang akan mengaplikasikn Hukum Allah ke dalam sistem perundangan Malaysia. bilakah?? wow! dat question is quite critical, haha. well, it's all depends on ketaatan kita kepada Allah Azza Wa Jalla. hm. idk lah, why there was so many excuses untuk tidak mengaplikasikan dis law kt Malaysia. Adakah kita meragui Hak Allah?? nauzubillah.

yes, memang betul. banyak dn terlalu banyak yang perlu diberi perhatian jika ingin melaksanakn Hudud di Malaysia, but it doesnt mean Hudud tidak boleh dilaksanakn di Malaysia! hey, come on. who are we to say "tak boleh"..?? sedangkn UU Inggeris (Common Law) sehingga hari ini dijadikn panduan dalam menggubal Perlembagaan Malaysia, padahal kt Malaysia penduduk majoritynya bukanlah orang British. haa, tk rasa pelik dn perlu diubah ke?? isunya sekarang hanya ingin meletakkn UU Islam ini ditempatnya, bukan isu nk potong tangan orang ke apa. yang takut sangat tu kenapa, pelik lah. sekarang Hudud masih belum mendapat pengiktirafan di sisi UU Malaysia, laksanakn itu dulu. jangan dipertikaikan banyak sangat persoalan tentang Hak Allah, He is The Creator. and we are just His Creation, tak sedar ke?? jangan sombong sangat manusia, JANGAN!! *note to self
sekian, wasallm.

# we are just His Creation, and of cos The Creator knw MORE than His Creation!

12 June 2014

BIAR BIDADARI MENCEMBURUI DIRIMU

patutlah dicemburi bidadari, Allah.
Assalamualaikum!


ketahuilah bahwa seorang perempuan yang baik bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata, wajahnya hanyalah satu perananan yang sangat kecil. tapi perempuan yang baik dilihat dari ketulusan dn kecantikan hatinya yang tersembunyi, itulah yang terbaik! muslimah sejati jugak bukan dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya yang mempersona tapi dilihat apa yang sering dia ucapkan, dn mereka juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona tapi dilihat sejauh mana dia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu. semua wanita boleh menjadi muslimah sejati tapi semuanya bergantung kepada effort masing-masing untuk menjadi seperti itu, so good luck girlsss!! 

setiap insan yang bernama wanita mesti ada perasaan untuk jadi yang terbaik dalam hidup, betul tk? perasaan ni merupakan petanda awal bahawa iman masih ada dalam diri kita walaupun kadang-kadang kita berasa terlalu dekat dengan kemungkaran dn terlalu jauh dengan hidayah- Nya, so kita kena selalu muhasabah diri agar kita terpelihara dari bisikan syaitan! yakinlah dengan pertolongan Allah, in sha Allah. niat yang baik pasti akan dibantu oleh Allah, so come on! rebutlah peluang untuk menjadi solehah di dunia dn akhirat, nnti dapat suami pn yang baik-baik! kn kn, hehe. in sha Allah, ameen!
sekian,wasallam.


# wanita solehah lebih baik dari bidadari syurga, :')

06 June 2014

MINGGU MESRA SISWA (3): TERAKHIR~

bersama rakan2 KUSMA, ni sesi lepas punya. isokey, pn bole~
Assalamualaikum!

MMS terakhir?? yes, lepas ni saya tak dapat join MMS lagi dh bcs dis is my final year kt KUIM kn. anyway alhamdulillah, berakhir sudah Minggu Mesra Siswa sesi I (2014/2015). macam biasa, the experience was great and wonderful. Fr dis sesi, i was selected again to be a facilitator!! im so happy, alhamdulillah. i meet my new adik2, new friends, new strangers, dn macam2 lagi yang ive never met before! last sem, my group has 50students. but fr dis sem, adik2 in my group hanya 18orang je. alhamdulillah, dis small amount memudahkan saya untuk lebih rapat dn mengenali mereka dengan lebih dekat. even kami hanya kenal baru 4hari, tapi sudah mampu menghadirkan rasa sebak di saat berpisah. dat was awesome, seriously!! sangat terasa ukhwah yang terjalin tak sampai seminggu tu, ya Allah! semoga tautan ini diredhai oleh Allah sampai syurga, ameen~

oh, bercerita tentang MMS jugak! i wud like to share about my final result fr last semester, hm. memandangkn saya merupakan salah sorang urusetia masa MMS, so i can check my result seminggu lebih awal dari kawan2 yang lain. ok, saya check! i feel like crying rite after I knw about my result, oh man! sangat teruk, dn saya ambik masa yang agak lama untuk terima kekurangan diri saya ni. seriusly, i cant see my future anymore! tapi alhamdulillah, support dari kawan2 yang tau tentang result saya masa tu buat saya strong jugak lah. i still can smile bila result (pointer) saya ditanya oleh kwn2, Allah. ujian ini betul2 mengajar saya erti sabar dn syukur, alhamdulillah. and guess what! Berkat kesabaran saya yang tak seberapa tu, Allah balas dengan sesuatu yang sangat... subhanAllah!! result saya tu SALAH sebenarnya, typing error! technical problem, huhu. Dear Allah, thank you so much!! =') =')
sekian, wasallm.

# tujuan utama study bukan kerana pointer, ye cik adik~