25 August 2014

SAY "NO" TO MCD!!

we try ok?
Assalamualaikum!

Allah. Gaza berdarah lagi, sedihnya tengok gambar2 kesengsaraan mereka di laman sosial. hm. nak cakap banyak pn tak guna, so cakap sikit jelah. dear readers, especially Muslims out there. peingatan fr myself jugaaaak, hm. jom lah kita cuba kuatkan iman dn hati untuk memboykot produk2 Israel, huh. yes, i know its not that easy. banyak kot barang yang menjadi kegunaan harian kita adalah barangan Israel, tapi slow2 lah. mula2 boycott ni dulu, pastu tu pulak. macam sekarang, McD dh terang2 sumbangkn keutungannya kepada Israel, then kenapa masih nk terus makan McD. benda ni akan jadi darah daging kita kot, tak rasa bersalah ke beli dn makan McD??

secara tidak langsung kita menyokong tindakan Yahudi Laknatullah membunuh saudara2 Islam kita yang berjuang bermatia-matian mempertahankn tanah air para Anbiya', dnt u feel empathy?? betul… u cud see human, a lot of human! but its hard fr u to see humanity, Allahu Rabbi. memang kita berdoa untuk mereka di Gaza, Palestine tapi tadi baru lepas kita melantak McD. perghhh, apa cer bro?? saya pun peminat tegar McD jugak dulu, serious No lie! tapi alhamdulillah, sekarang dh slow2 dapat buang McD dari senarai makanan peberet. why? because i feel guilty, saya sedap2 makan McD tapi sedara2 saya di Gaza dibunuh tanpa dosa. ya Allah, tak mungkin saya akan biarkan ini semua terjadi..!! as a Muslim kita kena percaya yang setiap tindakan kita di-Lihat oleh Allah, semua ini ada ganjarannya w/pn usaha kita sebesar biji zarah! So come on, put ur trust in Allah!



19 August 2014

#PRAYFORMH17

any komen? hm
Assalamualaikum!

sekali lagi, "tragedi" menjadikn Malaysia perhatian dunia. pesawat yang dijadualkan berlepas dari Amsterdam ke Kuala Lumpur disahkan terhempas di Ukraine akibat ditembak, huh. masih tak tau punca sebenar tapi kebanyakkn teori mempercayai tragedi yang menimpa pesawat MH17 ni adalah akibat dari pergolakkan dua buah kuasa besar antara Russia dn Ukraine, dn difahamkn jugak pesawat yang menjadi sasaran awal untuk ditembak adalah pesawat Russia yang membawa VVIP Russia. 

tapi berlaku kekeliruan sebab terdapat persamaan antara kedua-dua pesawat tersebut, Allah. kesiannya, yang paling sedih bila dapat tau my lecture punya cousin merupakan antara korban tragedi ini. hm. tapi ada jugak teori yang mengatakan nahas ini adalah untuk mengalihkan pandangan rakyat Malaysia dari terus memberi perhatian kepada pertumpahan darah yang semakin tragis di bumi Gaza since Malaysia merupakan Negara Asia yang mengamalkan cara hidup Islam paling kuat antara Negara Asia yang lain, dn Malaysia jugak merupakan penyumbang terbesar di Negara Asia yang menghulurkan bantuan ke Gaza. entahlah, wAllahu'alam. hanya Allah yang Mengetahui segala sesuatu, but thats not the excuses for us to give up or whatever. sesungguhnya ujian itu merupakan peringatan dari Allah untuk kita kembali dekat dengan- Nya, in sha Allah. sama2 kita muhasabah diri, NOTE TO SELF
sekian, wasallm.

# keep on praying fr Malaysia & Palestin!

13 August 2014

#SUPPORTGAZA


Assalamualaikum!

as we knw, Palestine has taught and continuing teaches the whole world the real meaning of courage! so lets show our care and support to them, in sha Allah. may Allah grant them ease, protection and strength! ameen. camne nk tunjukan sokongan kita?? post ni kt laman social korang, supaya penduduk Gaza tau yang mereka tak keseorangan. we are here to support them, tho mereka maybe tkda acsess internet untuk tengok sokongan kita kn. tapi Allah nampak, usaha yang sedikit ini moga2 ada nilai disisi Allah. tunjukkn sifat kemanusian kita, jom!! post ayat2 ni kt laman social korang:-

"my name is.."

"im from.."

"i #supportGaza"

im human. im Muslim. ive Malaysian Passport. im proud to say: i #supportGaza with all my heart!
sekian, wasallm.

# moh ler kite jadi manusia yang ada sifat kemanusian, hm

07 August 2014

HONEY AND KIDS


Honey and her kitties!!
Assalamualaikum!!

Honey. gelaran yang aku guna untuk panggil seekor kucing ni, hm. aku ni seorang yang takut kucing, tapi Honey ni lah yang berjaya atasi masalah aku ni. alhamdulillah. satu malam ni aku dn kawan2 nk siapkn satu projek, kami buat kat kawasan luar rumah. tiba2 Honey datang, masa tu dia bunting. she looks tired, aku kesian tengok dia. tapi dia baik, dia tak kacau orang pun. aku bagi dia makan apa entah, i cant remember tapi Honey makan makanan tu! and masa dia makan tu, aku beranikn diri usap badan dia. dn aku ingat lagi, malam yang sama before sleep, aku sempat bacakan doa tidur kt dia. aku kesian nk biarkn dia seekor kat luar rumah, but ive too. aku selawat kt dia, aku zikr. besok pagi bangun Subuh, aku tengok dia tido depan rumah aku. ya Allah. aku kesian sangat, huhu. tapi aku masih takut dengan dia, before aku pergi class, aku sempat bagi dia makan lagi. aku seronok tengok dia makan, dn selang beberapa hari aku dn kawan2 setuju untuk bawak dia masuk rumah.

Honey tak banyak kerenah, dia tkda nk sepahkn barang. maybe sebab masa tu dia bunting, dia penat kot. aku banyak jugak seacrh pasal "tanda2 kucing nk beranak" sebab aku tkda pengalaman, dn banyak tanda2 nya sudah dialami oleh Honey. aku sediakn kotak untuk dia beranak, tapi dia tanak masuk dalam kotak tu. puas aku suro kawan aku masukn dia dalam kotak tu, mybe belum masanya lagi kot. aku selalu nasihatkn Honey supaya kuat, sebab aku bole nampak yang dia letih sangat. aku harap aku dapat tengok proses dia lahirkn anak nanti, aku excited nk tau anak dia berapa ekor!! and ya, petang tadi aku baru balik Melaka dari KL. aku masuk rumah je Honey terus datang kt aku gesel2 badan dia (aku dh berani sikit, hehe), pastu aku usap2 dia cam biasa. and guess wat!! aku tengok perut dia dh kempis, aku terus tengok dalam kotak yang aku sediakn untuk dia beranak tapi tkda pn anak dia! puas aku tanya Honey, dia tak jawab sampailah aku dengar sore anak2 dia bawah kerusi. ya Allah. ada tiga semuanyaaa, aku namakn mereka: HoneyStar, HoneyDew, HoneyMoon~~
sekian, wasallm.

# Finally, ada la sikit keberanian to touch dem (kitty)

01 August 2014

TANGISAN DI BUMI BERGOLAK


Assalamualaikum!

petang tadi kawan aku email video ni, Allah. rindunya, masa ni aku dijemput untuk mendeklamasikan sajak sempena Karnival Amal PERSEPSI (2014). sajak yang bertemakan penindasan Muslim di Bumi Anbiya'. hm. kbai

# ending memang lawak, T.T