25 March 2014

TAK BAIK MENFITNAH

NOTE TO SELF.
Assalamualaikum!

nowadays, kalau kamu perasan lah kn. fitnah ni dah jadi something yang biasa, ia bukan lagi something new! memang lah, sejak zaman Rasulullah SAW dah berlaku fitnah-menfitnah ni. tapi sekarang, most people dh tak pandang fitnah sebagai satu dosa apatah lagi sebagai dosa besar! so, sebagai seorang yang bertamadun kita jangan jadi macam lembu yang dicucuk hidung! jadilah seperti manusia normal yang mampu menggunakan otak untuk menilai sesuatu perkara sebelum mempercayainya, it is very important! ia menunjukkn kebijaksanaan kamu tau tk, jangan simply trust people tanpa usul periksa. masa ni lah kita bole menggunakn daya imaginasi untuk menjadi seperti Detektif Conan, penyiasat cilik yang bijak! err, motip? ok, abaikan.

menurut pemerhatian saya, secara peribadi lah kn. timbulnya keinginan untuk menfitnah ni adalah sebab rasa dengki or iri hati dengan someone atas dasar kelebihan yang orang tu miliki. and maybe ada benda yang dia tk puas hati, tapi tak berani nk face-to-face. hakikatnya, kerja menfitnah ni adalah cara seseorang yang pengecut. nak face-to-face tak berani, then sebab tu dia mereka macam-macam cerita untuk menjatuhkn orang. walaupun dengan hanya kata-kata, fitnah mampu menjatuhkan maruah seseorang! mengaibkan dn memporak perandakn kehidupan seseorang, sanggupkah kamu menjadi punca kesengsaraan hidup seseorang? nauzubillahiminzalik, dear Muslims out there and fr me also! jauhkn diri anda dari sifat hasad dengki dn iri hati terhadap sesama manusia, Allah SWT telah menciptakan setiap seseorang itu dengan kelebihan dn kekurang masing-masing. janganlah kamu zahirkn kekurangan kamu dengan menabur fitnah ke atas orang yang kamu dengki, it is so childish! weekkk, tak matang! fuh, ok bye!
sekian, wasallam.

# jika kita marah pada seseorang, jangan sampai tak nampak lagi KEBAIKANNYA.