29 July 2012

WELCOME RAMADAN!

puasa kt KUIM, 1st time!!
Assalamualaikum!

today is the day, dah masuk bulan Ramadan darling! its only comes once a year, so lets take this opportunity to gain as much pahala as we can! ok, this year saya tk berpuasa dengan family. kebanyakkan harinya saya akan tempuhi dengan member-member kat KUiM, hanya beberapa hr saja saya akn laluinya dengan family. tu pn kalau saya balik KL lah, kalau tk semua tu hanya angan kosong. last week saya dimaklumkan bahawa makanan akan disediakan untuk 400orang kt masjid di KUiM, betul ke? saya tk sure lah, tapi apa yang pasti nombor 400 tu memang betul.

takkan disediakan 400jenis makanan berbuka pulak kn, so andaian saya yang pertama tu bole diterima kot. insyaAllah, betul lah tu. and nanti akan ada bazar Ramadan berhampiran tasik kt KUiM tu, of course lah tempat tu jual makanan kn. tak kan nk jual besi buruk pulak, tapi saya rasa pelik. makanan bagi free, cafe pn bukak. so buat apa nk kena ada bazar, nanti tkda orang nk beli. kesian orang yang jual tu, huhu. tp tkpe, saya yakin mesti akan ada orang yang beli jugak. bazar ni pn sebenarnya membantu mengimarahkn bulan Ramadan, so tkda masalah langsung dengan persoalan di atas. selamat mengumpul pahala di bulan yang penuh keberkatan ini, im not a good muslim either. but i will try to be better compare to last year, insyaAllah!
sekian, wasallam.

# it will be a great lost if you dont do anything for this month!

23 July 2012

WANITA ADALAH KURNIA, BUKAN MUSIBAH

Assalamualaikum!

kadang-kadang saya sedih bila baca kisah wanita malang dalam surat khabar tu, so hari ni saya nak share tentang ketinggian darjat mereka (termasuk saya) di sisi Islam. mungkin ramai yang tak tau tentang perkara ni, saya pun baru tau walaupun saya ni seorang perempuan. ok, baca ni-
  • doa wanita lebih makbul daripada lelaki,kerana sifat penyayangnya lebih kuat berbanding lelaki.
  • barangsiapa yang mengembirakan perempuannya,darjatnya umpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah swt.
  • setiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama,maka Allah swt memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya. (10 000 tahun)
  • perempuan yang menjaga solat,berpuasa di bulan Ramadan,memelihara kehormatannya,serta taat kepada suami akan diberi pilihan untuk masuk ke mana sahaja pintu syurga yang dikehendaki.
  • wanita solehah itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
  • hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki,barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak nabi Ismail.
  • ikan di laut,burung di udara,malaikat di langit,matahari dan bulan semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.
  • wanita yang taat pada suami akan ditutup pintu-pintu neraka dan akan terbuka pintu-pintu syurga,mereka akan masuk ke syurga tanpa dihisab.
  • syurga di bawah tapak kaki wanita- seorang ibu.
  • sesiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya,lalu berbuat baik kepada mereka maka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka.
  • barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan,lalu bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab maka syurga baginya.
  • wanita yang tinggal bersama anak-anaknya,akan tinggal di syurga bersama Nabi Muhammad saw.
ini adalah serba sikit tentang kelebihan wanita yang kita ketahui, selebihnya hanya Allah swt yang Maha Mengetahui. So, kaum wanita janganlah sesekali merasakan kita ini lemah. wanita sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat, percayalah!
sekian,wasallam.

# behind every great man, there is a great woman! 

17 July 2012

ORIENTASI PERSEPSI

kata En. Google.
Assalamualaikum!

pada 13-15 Julai yang lepas, saya telah terlibat dengan orientasi PERSEPSI. dengan berlangsungnya orientasi ni, maka tk bole laa saya balik rumah pada minggu tu. dh laa minggu sebelum tu pn saya tk balik sbb ade orientasi Kelab Mahasiswa Undang- Undang dan Syariah (KMU), huhu. tp nasib baik dalam minggu tu ada hari konvokesyen, so ramai lecturer yang terlibat dengan raptai untuk hr tersebut dan dengan besar hatinya saya nak bagitau yang kelas saya tkda dr hr Selasa- Jumaat! so apa lagi, saya balik KL lah time tu! berbalik pd orientasi PERSEPSI, one of the activities ialah setiap group kena perform on stage. huaaa, saya paling tak suka bila ada aktiviti macam ni!

luckily tkda tema untuk persembahan tu, so up to us lah nk buat ape pn kn. dn saya tnk bagitau apa yang group saya perform, adoyai. malunya bila ingat balik, entah macam mana saya bole lupa lirik! ya Allah, sabar je lah. but, unexpected thing happened when my group are considered as one of the best top 10 groups! alhmdulillah, saya bersyukur sangat! seriously, saya rasa bersalah dengan group saya after kami perform. ahh, banyak kesilapan teknikal berlaku! most importantly, saya yang memandai cetuskan idea persempahan tu! so kalau benda tak menjadi mesti rasa guilty tahap gaban kn, and that is what i feel on that day before i knw the result. anyway alhamdulillah, thnks alot kepada my group-members yang memang awesome dn sporting dalam menerima idea saya yang tk seberapa tu. i really appreciate it, ukhwah fillah! kbai.

11 July 2012

ORIENTASI KMU

err, kbai.
Assalamualaikum!

hai, hari ni saya nk story pasal orientasi Kelab Mahasiswa Undang- Undang dan Syariah (KMU) yang berlangsung minggu lepas. tujuan program ni pn tk lain dn tk bkn adalah untuk merapatkan ukhwah antara junior dan senior, so dari program ni dapat laa saya kenal senior-senior saya yang sememangnya terbaek! as what they told me, ni orientasi pertama yang diadakan dalam KMU. thats mean, we are the first batch yang mengenali senior dengan lebih rapat. sebelum ni tkda pn program macam ni, so pandai-pandai sendiri laa nak cari senior ke apa ke kn. and of course, im so proud to be one of the contestant! even pada mulanya saya paksa diri untuk join program ni, huhu. pada mulanya program ni ada 'malam kebudayaan'. maknanya kena buat performance lah kn, tapi alhamdulillah bnda tu dibatalkan sebab apa entah. im so happy, sebab saya benci aktiviti cmtu. tk suka tk suka, huhu.

then, masa game explorace group saya juara! motif bagitau? hehe, saje je nk share kegembiraan sebab tk sangka pulak boleh menang sebab kami start lambat. then ada satu aktiviti dimana kami diberikan beberapa helai surat khabar dn segulung tisu toilet, we have to dress-up one of our group member with the two things given and pakaian yang direka tu mesti menutup aurat. as im the smallest person in the group, so terpaksalah saya merelakan diri ni menjadi model yang tk bertauliyah. alhamdulillah, saya sangat seronok sepanjang program berlangsung. at last, setiap dari kami diberikan seorang mentor iaitu senior yang akan membantu kami sepanjang bergelar pelajar Dip. Undang- Undang dan Syariah (DUUS). and saya pn dapat sorang mentor, senior sem lima. syukur pada Allah swt kerana memberi keseronokkan pada saya dalam menghadapi hari-hari berorientasi ni, best sangat! minggu ni orientasi Akademi Pengajian Islam pulak, semoga semuanya berjalan lancar! in sha Allah, btw thnks fr reading!

05 July 2012

COP!! PINJAM 3 MINS BOLE?

Assalamualaikum!!

lately, aku suka tengok penyebaran dakwah menerusi animasi2 kartun ni. very easy to understnd, nt dat complicated lah. moh ler tengok sekali, semoga bermanfaat bakal2 jenazah sekalian..
sekian, wasallm.

# looking fr more~~