28 September 2014

WESTLIFE


hello bros! hee
Bismillahirrahmanirrahim…

Minggu ini dh start kot minggu study week since silibuss subjek semua sudah berjaya dihabiskn oleh lecturer2 aku yang ohsem lagi amazing! N btw next two month aku akn start berpraktikal di salah sebuah Mahkamah Syariah di sekitar Masia, lulz. Of cos la Masia, tak kn sekitar Banghdad pulak kn. So actually i dont really have mood to study awal2 ni sebab 1st paper aku mula pn agak lewat, huh. Ok, nampak tak yang aku telah berjaya dikuasai oleh Shaitan nir Rojim menerusi kuasa TANGGUH. "How weak you are young lady„ such a dumb loser…". Amboiii, bole tahan deep suara hati aku ni. So bagi membuktikn yang aku tidak la se-'loser' seperti apa yang naluri aku perkatakn so aku cari altenatif untuk kembalikn melawan kuasa TANGGUH ni, adoii. Mnyesal jugak la bila dh niat awal2 tak nak study, huhu

Nk dijadikn cerita, aku mengadaptasi mood aku dari music ao aku pn on mp3. Niat utama nk dengar la zikr or selawat yang mampu mmbangkitkn jiwa aku yang sedang dikuasai Shaitan, tapi entab macam mana 1st song yang dimainkn oleh mp3 aku ni adalah lagu UptownGirl by Westlife. Serious no lie, lagu ni sangat lejen untuk budak 90an. Ke salah?? Watevah la, yang penting lagu ni secara tak sengaja menaikkn semangat aku semula untuk menghadap buku2 subjek bcs i love dis song very much! Aku niat, lepas lagu ni habis barulah aku tukar kepada pencarian lagu utama aku tadi. Tapi niat aku terbantut sebab lepas habis je lagu ni terus beralih pulak pada lagu I Wana Grow Old With You oso by Westlife, perghhh! Ni pn lagu lejen kot, aku pn dengar sampai habis la sambil pasang niat yang sama untuk beralih kepada lagu2 yang berunsur keagamaan lepas habis lagu ni. Study punya study, lagu ni pn habis dn aumatically beralih kepada lagu Unbreakable juga dari Westlife! Tak bole jadi so aku check list lagu untuk tanda awal2 zikr2 yang sepatutnya untuk dimainkn sebagai lagu seterusnya, but u knw wat! Semua list menunjukn kompilasi lagu Westlife SAHAJA, dn bagi elak rasa bersalah aku cepat2 ambik Yassin dn letak ia betul2 atas meja depan mata aku. In d same time, lagu2 Westlife masih berkumandang dn aku dapat study dengan baik. Kbai

Ya Allah! Im sorry…

22 September 2014

IKHWAN RASULULLAH SAW

Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad~
Assalamualaikum!

pernah suatu ketika, 
Rasulullah SAW menyebutkn kecintaannya yang amat sangat dn kerinduan yang begitu mendalam kepada para Ikhwannya dengan sabdanya: 
"aku tersangat rindu kepada para Ikhwanku.."

maka bertanyalah para sahabat: 
"ya Rasulullah! bukankah kami ini Ikhwanmu??" 

kemudian Baginda SAW menjawab: 
"bukan, kalian adalah sahabatku. 
sedangkn Ikhwanku adalah orang yang beriman denganku w/pn mereka tidak pernah melihatku.."

# Allah! ='(

16 September 2014

KATA NAK TILL JANNAH?? HM

in sha Allah.
Assalamualaikum!

ok cmni, ramai yang nk masuk Jannah kn. come on, dats our goal kot as a Muslim. tapi jalan menuju Jannah tu is not dat easy even benda2 tu baik2 belaka, see? Shaitan dh berjaya hijabkn hati kita dengan maksiat sampai benda yang indah di sisi Islam pn kita tak nampak, nauzubillah. ok wait, dis entry is fr myself jugak ya. im also human dn saya juga perlu kepada peringatan, ok! straight to the point, hm. kita selalu cakap, nak kawan sampai syurga. nak bercinta sampai syurga, nk berjiran sampai syurga dn nk macam2 lagi yang bole together2 sampai syurga. tapi apa usaha kita ke arah itu?? contoh, kita sayang sangat kat sahabat kita. kita selalu cakap kat dia yang kita nak bersahabat dengan dia sampai syurga, nk bimbing dia masuk syurga. supaya nanti bole jumpa lagi kt syurga, kan? tapi tapi, ni contoh ok!! kita bangun solat Subuh, pastu tidur balik. kita tak kejut pn kawan kita tadi untuk solat Subuh, alasan? "kesian, dia penat. tanak kacau dia tidur..". perghhh, pn bole~ kalau ini yang kita rasa, betul ke kita nk kawan dengan dia sampai syurga??

berkawan kerana Allah, bercinta kerana Allah. menulis blog ni pn kerana Allah, semuanya kerana Allah! kalau betul semuanya kerana Allah, kita akan makin dekat dengan Allah. Dn semestinya kita akan bawa orang yang kita sayang juga untuk mendekati Allah, logik kn? Tak nak kejut kawan bangun Subuh sebab kesian dia penat, abis kalau dia dibakar oleh api Neraka Jahannam nanti tk kesian pulak?? kn lebih elok sekiranya kata2 itu digantikan dengan tindakan, di situ akan lebih terbukti kesungguhan kita berbuat sesuatu kerana Allah. ingat ye wahai diri yang sedang menulis ini, Shaitan itu sangat licik! dia bole mengkaburi mata dn hati kita dengan perkara2 yang kita rasa tidak salah, nauzubillah. contoh macam kesiankn kawan tadi, Shaitan telah 'menyelimuti' kesilapan kita dengan sikap belas kasihan kita sendiri. hakikatnya kita sedang manjauhkan sahabat kita itu dari Jannah Allah, hw dare you?? dats why, kita kena sentiasa alert dengan perbuatan kita! Fikir berlandaskn iman, adakah perbuatan itu lebih mendekatkan kita dengan Allah atau sebaliknya. lebih2 lagi yang melibatkan orang yang kita sayang, adakah tindakn kita membawa mereka ke jalan Allah?? you decide!
sekian, wasallm.

# think before you speak, think before you act. THINK!

10 September 2014

CAKAP MEMANG SENANG

Assalamualaikum!

setiap kali melihat orang disekeliling ditimpa musibah, i will try my super-duper best to give them a favour. i try to get into their shoes, just to make them happy!! expecially jika mereka itu adalah insan-insan yang sangat rapat dengan saya, ya Allah! mana mungkin saya tergamak membiarkan mereka bersedih dengan ujian Allah sedangkan saya enjoy makan Pizza Hut kn, tak patut langsung!! well, saya ni bukan orang sastera. so saya memang tak pandai nk bermadah pujangga atau berjiwang keparat untuk membina ayat yang boombastic bagi merawat luka di hati mereka, so normally saya akan gunakan ayat yang 'back to basic'. fr example: Allah will never give you anything you cant handle, so dont strees! mungkin ayat ini nampak simple, but for me it brings a lot of kekuatan! tapi benar kata orang, cakap memang senang tapi nk buat kemain payah lagi haa.

honestly, saya sendiri susah untuk mengaplikasikan kata2 itu kepada diri saya disaat ditimpa ujian Allah. sampailah satu saat, saya cuba muhasabah diri yang penuh dosa ini dengan mengimbau kembali saat saya dilahirkan di bumi Allah. terbayang muka comel saya time baby tu, ya Allah! mana mungkin saya tergamak membiarkan bayi comel itu terus bersedih hati di atas ujian yang sedang dihadapinya ketika ini, huhu. sedangkn melihat orang-orang disekeliling saya menghadapi ujian pn saya dh tak sanggup, apatah lagi bayi itu?? start dari saat itu, saya seakan-akan mendapat semangat untuk sentiasa melindungi bayi comel itu dari tipu daya syaitan yang hanya melemahkan umat Muhammad SAW saat ditimpa musibah! saya ingin sekali menjadi hero untuk bayi comel itu dengan harapan suatu hari nanti dia bakal menjadi seorang yang berguna untuk agama Allah, dn tak mungkin ujian yang sedikit ini mampu untuk melemahkan semangat jihadnya! bangkitlah wahai anak kecil, ketahuilah bahawa diri ini akan terus menjadi hero untuk dirimu kerana engkau adalah aku!
sekian, wasallm.

# "always BACK TO BASIC.."- YDP PERSEPSI 13/14

04 September 2014

MY GIRLS OUT THERE!


Assalamualaikum!

demi Allah, ive been looking fr dis agak lama jugak. i always be in dis situation, and alhamdulillah. at least, NOW, ive something to stand on everytime wen i feel guilty bcs of dis matter. im very sure, most of us pernah hadapi situasi macam ni. well, me too. sampai satu tahap, i feel give-up. give-up to myself cos i cant spread the dakwah of our beloved Prophet SAW. i feel so bad, REALLY. i dont know wat to do, ive no idea. i blank! i love dem kot, but i cant do anything! Allah. so i hope dis lil note dat i found kt Facebook (thanks fr dos yang share..), it wil brings a huge "something" from my heart dat i cudnt speak. dear Allah, im very weak. very weak, but i try my level best to help ur Deen. in sha Allah. i'l keep trying, again and again til my last breath...
sekian, wasallm.

# ALHAMDULILLAH fr everything!