30 November 2014

REL. STATUS


Assalamualaikum!

kadang2 aku tak faham dengan perangai sesetengah manusia yang sudah berpunya but stil bajet macam diri itu masih single and available. believe me dude, wat u give u will definately get back! Cinta itu satu fitrah yang datangnya dari Allah, ia satu amanah. so please be serius in your relationship, kalau belum rasa matang untuk serius dalam sesebuah hubungan so u dont have to prentnd sebaliknya. perhubungan ini melibatkn tanggungjawab babe, its not just u lap me and i lap u! U knw urself well right, dn hanya yang matang je tidak akan segan or takut nk mengaku diri sudah berpunya even yang "try" tu berpangkat lebih tinggi dari kita, hm. well, if u really love someone only fr His Sake u wil defintely get what im trying to say lah. dunia akhir zaman memang susah untuk mencari yang setia, tapi yakinlah bahawa ada nilai di Mata Allah untuk setiap usaha yang kita lakukan keranaNya. kamu tahu sampai bila kamu akan bahagia dengan pasangan kamu?? selagi kamu dn dia tidak lupa kepada Sang Pemberi Bahagia, in sha Allah. so bercintalah kerana Allah, jangan main2 dengan cinta yang tinggi nilainya di sisi Islam tu. and after dis bila ada orang tanya status diri kamu yang sudah berpunya tu, just make it clear and simple. maybe u cud say smth like…

"YA, SUDAH BERPUNYA. JANGAN DITANYA LAGI, CUKUP HANYA DOA..."



18 November 2014

PENAGIH CINTA ALLAH

Assalamualaikum!

Tuhan,
saat aku menyukai seorang teman
ingatkanlah aku akan ada sebuah akhir
sehingga aku tetap bersama Yang Tak Pernah Berakhir

Tuhan,
ketika aku merindui seorang kekasih
rindukanlah aku kepada yang rindu Cinta Sejati- Mu
agar kerinduanku kepada- Mu semakin menjadi

Tuhan, 
jika aku hendak mencintai seseorang
temukanlah aku dengan orang yang mencintai- Mu
agar bertambah kuat cintaku kepada- Mu

Tuhan,
ketika aku sedang jatuh cinta
jagalah cinta itu
agar tidak melebihi cintaku kepada- Mu

Tuhan,
ketika aku ucap "i love you"
biarlah aku ucapkan kepada yang hatinya tertaut kepada- Mu
agar aku tak terjatuh dalam cinta yang bukan kerana- Mu

sebagaimana orang bijak berucap
mencintai seseorang bukanlah apa-apa
dicintai seseorang adalah sesuatu
dicintai oleh orang yang kau cintai sangatlah beerti
tapi dicintai oleh Sang Pencipta adalah segalanya~

# may Allah Loves "you" bcs you love me fr His Sake, =')

12 November 2014

TAKDA KERJA KOSONG?! LIAR~

beautiful quote~
Assalamualaikum!

last two weeks i got a text msg from my old friend masa zaman sekolah dulu, dia tanya bila aku start cuti semester sebab ada kerja kosong kt ofis tempat dia kerja. She briefly told me la about d pekerjaan yang ditawarkn, im so impress kot. Very interesting, but sadly fr dis coming cuti semester aku akan berpraktikal so tak dapat la nk merasa pengalaman bekerja di ofis yang agak gah namanya tu! Well, dis opportunity really made me think of smth. Serious talk, dis offer tak perlu kepada kelayakn yang tinggi. Sekadar SPM pn dh cukup, gaji pn bole tahan untuk orang bujang. Aku terfikir, kenapa ye masih ramai graduasi di luar sana yang menganggur?? Alasan, "susah nk dapat kerja…". Alamak, tu jawapan clishe la saudara dn saudari. Bole bagi jawapan yang out of the box sikit tak, please? Kata nk pekerjaan yang setaraf dengan kelulusan akademik, so jawapan yang diberi pn jangan la berlabel budak sekolah. Come on la


Nak ikut kn, banyak je peluang kerja kt luar sana. Pergi la mana2 shopping mall, mustahil tkda kerja kosong kt kedai2 or restoran kt situ. As a Muslim we knw dat bekerja ini merupakan antara alat untuk mendapatkn keredhaan Allah, as long as pekerjaan itu halal dn sah disisi Syarak. Its ok untuk kita menjadi selective people tapi tkyh la over sangat, nanti kita yang rugi. Dari kome duk terperap kt rumah menghadap laptop, tv, phone kn lebih baik korang meneroka dunia kt luar ni. Walaupn gaji tidak seberapa, sekurang2 ia mampu mengelakkn diri kalian dari melakukn perbuatan yang sia2. Dari korang beri kemenangan kepada Shaitan nir Rojim kerana kejayaan mereka menarik kalian ke arena yang sia2 tidak bermanfaat, apalah salahnya jika kalian menyahut cabaran keluar dari kepompong Shaitan tersebut. Rendahkn ego babe, yang penting redho Allah dn keberkatan dalam mencari rezeki. Kalau kerja gaji mahal tapi tkda keberkatan di dalamnya pn tkda guna, tajdid niat. Nk kerja untuk gaji lumayan ke, nk kerja untuk mendapat redho Allah?

# dh besar kn masing2, aku tkpe sebab kecik lagi. Hee

SAHABAT SEBENAR

Assalamualaikum!

hmm, dalam dunia sekarang ni bukan senang nk cari kawan yang baik dn bukan senang juga nk menjadi kawan yang baik! kawan yang baik tk pernah mengumpat kawannya sendiri dn mereka tidak pernah cemburu dengan kejayaan kawannya, sebaliknya kawan yang baiklah yang banyak membantu kawannya untuk mencapai kejayayaan. kawan yang baik juga sentiasa mendoakan kesejahteraan kawan baiknya samada di dunia dn di akhirat dn kawan yang baik tidak pernah memaksa kawannya untuk sentiasa berada di sisinya tetapi kawan yang baik sentiasa ada di sisi kawannya di saat suka dn duka, dn mereka juga tidak pernah cemburu jika kawannya mempunyai ramai kawan baik kerana mereka tau apa yang terbaik untuk kawannya itu. 


kawan yang baik juga akan selalu menasihati kawannya untuk membuat kebaikkan dn mereka tidak sesekali mempengaruhi kawannya untuk melakukan benda-benda yang negatif atau sia-sia, hurm. baru saya tau yang saya bukan kawan yang baik sebab saya selalu ajak kawan saya lumba lari pergi kelas untuk cop tempat, huhu. sorry sahaAbatku, promose tk buat lagi! so apa-apa pn jujurlah dalam berkawan kerana setiap yang kita buat dn apa saja yang kita korbankan walaupun kawan kita tk pernah tau tapi Allah Maha Mengetahui, so mesti ada ganjaran in sha Allah. yang penting keikhlasan kita berkawan dengan cara dan niat yang betul, seperti biasa kalau kita nk something yang baik kita kenalah terlebih dahulu menjadi baik. semoga kita dapat menjadi buddy yang baik kepada best-buddyz kita, in sha Allah.

sekian,wassalam.

# fr my friends out there- uhibbuki fillah, hopefully ukhwah ini kekal hingga ke syurga!

06 November 2014

AKHLAK RASULULLAH SAW

Assalamualaikum!

video ni saya dh tengok berkali-kali dn setiap kali itulah air mata ini menitis, ya Allah! terlalu mulia budi pekerti Kekasih- Mu, huhu. memang kita bukan maksum, tapi salah satu bukti kecintaan kita pada Rasulullah SAW adalah dengan mengamalkan sunnah Baginda! Mngamalkn akhlak yang mulia merupakan salah satu sunnah Baginda, so wat u waiting fr?? *note to self
sekian, wasallm.

# allahuma solli 'ala sayyidina Muhammad~