27 August 2013

SECOND YEAR IN KUIM

part of us, ^^
Assalamualaikum!

bermula sudah semester baru, fr the second year! masyaAllah, cepatnya masa berlalu. bila tengok adik-adik junior sem 1, rasa macam baru semalam saya berada dalam situasi mereka! tapi hakikatnya tak, saya bukan lagi junior macam mereka. agak obvious perubahan yang berlaku di sekeliling saya, terutamanya panggilan. dulu kebanyakannya orang disekeliling akan panggil saya "adik", tapi sekarang panggilan yang saya selalu sahut adalah "kakak". dulu saya banyak bertanya, tapi sekarang saya banyak menjawab pertanyaan yang diajukan. dulu saya selalu dinasihati oleh kakak-kakak rumah yang sangat dirindui, tapi sekarang saya selalu menasihati adik-adik rumah. dulu saya selalu perhatikan orang sekeliling untuk belajar dari pengalaman mereka, tapi sekarang saya yang diperhatikan oleh adik-adik junior.

sampai ada yang tanya- "kenapa baju akak banyak warna pink, akak suka pink ek?" err, saya tk pasti samada mereka perhatikan saya setiap masa atau apa. anyway, kamu sangat prihatin wahai adik! haa, ni paling obvious! dulu phone saya jarang berbunyi, kalau berbunyi pn just "alarm" je. dan selalunya saya dan phne memang jarang jumpa, kadang-kadang sampai tak ingat mana saya letak phone. tapi sekarang, saya dan phone tak bole dipisahkan! kejap-kejap berbunyi, kredit pn cepat habis. hehe, tkpelah. bukan selalu, untuk tahun ni je. ok, sebenarnya saya sendiri tak tau apa motif saya menulis post ni. just for fun kot, memandangkan kelas tak start lagi. so pemerhatian saya kepada keadaan sekeliling or isu semasa agak terhad, so sebab tu lah. just stay tuned ok, thanks fr reading btw!
sekian, wasallm.

# awesomeness cannot be proven by the height ok! huhu, motip?

21 August 2013

LEMBUT TAK BEERTI LEMAH

=)
Assalamualaikum!

memandangkan diri saya seorang perempuan, saya tau dan saya merasai apa yang sedang diperkatakan ini. kadang-kadang bila hati diuji atau disakiti (tak semestinya kerana CINTA LELAKI ok!), saya pelik. kenapa orang disekeliling seakan-akan tk mengerti perasaan saya. kenapa mereka tk pujuk saya?? kenapa mereka tk cuba bahagiakan saya?? saya sentaap ok, saya sentaaappp! tapi baru saya sedar, disaat mereka cuba tanya keadaan saya, saya seboleh-boleh cuba untuk tutup perasaan sedih ini. saya tipu mereka dengan senyuman yang dibuat-buat, walaupun mereka cuba nafikan senyuman itu! tapi saya tegas mengatakan bahawa "saya ok", walau hakikatnya hanya Allah SWT yang tahu perasaan saya ketika itu. Allahu Rabbi, benaaar.

hati wanita ini sangat lembut, hati ini mudah sensetif lagi-lagi kalau berkaitan dengan orang yang rapat dengan dirinya. tapi lembut tak bermaksud lemah, disebalik kelembutan itu Allah sertakan ketabahan dn kekuatan yang sangat hebat sehinggakan mawar-mawar berduri ini masih mampu tersenyum even hatinya sedang menanggung keperitan! ya Allah, terima kasih! semakin hari, semakin banyak pengalaman baru yang saya tempuhi. semakin banyak cabaran dn dugaan yang saya hadapi, sehingga kadang-kadang saya rasa penat sangat. saya hampir berputus asa, saya rasa nak nangis sepuas-puasnya! benar, saya juga manusia biasa yang tidak terlepas dari ujian Allah. tapi Allah SWT sentiasa beri saya kekuatan untuk tutup kesakitan dn kelemahan hati saya sehinggakan orang yang paling rapat dengan saya pn tak tau yang saya sedang dalam dilema, subhanAllah! hebat betul kekuatan yang Allah beri kepada sang wanita, terima kasih ya Allah! percayalah, kadangkala senyuman yang terukir di bibir seorang wanita itu tidak langsung melambangkan hatinya.
sekian, wasallm.

# "hati wanita memang halus, hanya lelaki sejati mampu menjadi penawar.." - UAI

15 August 2013

KEEP YOUR PRAYERS FOR MORSI & MESIR

teringatku kepada Saidina Abu Bakar as- Siddiq~
Assalamualaikum!

ya Allah, sedihnya bila tengok keadaan yang melanda Mesir sekarang! just imagine, bulan Syawal yang sepatutnya diraikan dengan gembira diganti dengan keadaan yang amat menyayat hati. jeritan, tangisan, bunyi2 senjata api dn macam-macam lagi yang sedang saudara kita lalui di Mesir sekarang ni. it is totally different dengan keadaan di Malaysia kn, haa! dont forget to say ALHAMDULILLAH, bersyukurlah kerana Malaysia masih aman dari bunyi-bunyi senjata and all that. ok people, try to take five and look around you. most people at Malaysia sekarang tengah enjoy tengok movie, layan social network, membongkang atas katil and banyaaaak lagi. excuse me, tak semua ok! tapi, terfikir tak kamu tentang keadaan saudara-saudara kamu di Mesir sekarang?? what will they eat today?? are they have time to update blog like me?? are they still can smile like us?? are they still can meet their family like yesterday?? are they alright?? there are still 1001 things that you have to think about especially when you are not thankful for what you have in your entire life, jadi bersyukurlah!

dear readers, honestly i dont know what should i do everytime i read the info bout the situation at Mesir in this critical time. especially when i look at the photos, ya Rabb! im spechless, sedih, jeles (nk syahid jugak!), geram, and many moreessss! mereka disana berjuang mati-matian tak kira muda/tua, lelaki/perempuan, kaya/miskin, sempurna/cacat demi seorang pemimpin yang kuat pegangan agamanya kepada Allah SWT dn Rasul- Dr. Mohamed Morsi. sedangkan kita di Malaysia? Allahu Rabbi, keadaan mereka betul-betul memberi keinsafan kepada saya! dear Muslims, PLEASSEEEE. keep on praying fr them, expecially fr Dr. Morsi. semoga dia kuat menghadapi tentangan dari musuh-musuhnya, dn semoga dia sentiasa berada dalam lindungan Allah Azza Wa Jalla! huhu, sedihnyaaaaa! and, one more thing! jet jet Malaysia yang sering ditayangkn semasa perarakan Merdeka 31 Ogos, diharapkan dapat dihantar ke Mesir kerana mereka lebih memerlukan jet-jet tu untuk menentang musuh-musuh Islam berbanding kita di Malaysia. ya, i know it is impossible. hey hey, tapi semua bole berlaku dengan izin Allah kn! sama-samalah kita berdoa ye, sesungguhnya Allah SWT sentiasa bersama kitaaaaaa!
sekian, wasallm.

# they have weapon, but we have Allah! WHAT CAN BE MORE POWERFULL THAN ALLAH? :')

09 August 2013

INGAT PADA JANJI ALLAH

:')
Assalamualaikum!

saya adalah salah seorang manusia yang suka kesiankan orang lain sampai saya tak kesian kt diri saya sendiri, ia lebih kurang macam: saya sanggup susahkan diri sendiri semata-mata untuk tolong orang lain. dn selalu jugak saya rasa "dipijak kepala" sebab terlalu baik, huhu. mula-mula saya ok je, tapi bila dh lama-lama saya rasa menyirap pulak! because what, because some people sangat-sangat tak pandai nk menghargai what i have done! just imagine- kamu bagi bunga kat someone, then dia balas dengan batu. perghhh, menguji kesabaran betul. pernah jugak saya terfikir- kalau bukan kita yang kesiankn diri sendiri, siapa lagi kn?? asik nk kesiankn orang je, dh laa tk dihargai. huhu, sedih tau tak! sampai satu tahap, saya bertekad nk keraskan hati untuk tidak kesiankn orang lain, saya cuba jugak jadi selfish. tapi tak bole, saya tak sampai hati. ya Allah, huhu.

sampailah suatu hari tu saya terbaca Firman Allah dalam surah al- Nahl: 97, yang bermaksud: "barang siapa mengerjakan kebajikan, baik lelaki mahupun perempuan dalam keadaan beriman, maka pasti Kami akan berikan kepadanya kehidupan yang baik dan akan kami beri balasan dengan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka telah kerjakan.."

masyaAllah, menolong orang lain itu kn satu kebajikan! teringat juga saya pada pesan ibu- jika kita permudahkan urusan orang lain, maka Allah akan permudahkan urusan kita. ya Allah, mana mungkin saya akan ketepikan Janji Allah SWT ini?? dengan ayat-ayat ini, saya teruskan sikap saya yang suka kesiankn orang lain dengan lebih ikhlas tau tak! dn saya cuba belajar untuk reda dengan setiap apa saja yang akan berlaku. samada orang tu akan hargai or not, i dont mind. dengan ayat ni jugak, saya yakin bahawa Allah SWT lah yang akan kesian pada diri saya apabila saya kesian kt orang lain! subhanAllah, tidak ada apa yang lebih baik selain mendapat rahmat dan keredhaan Allah SWT kn! dear readers, just remember! Allah Maha Mengetahui setiap perlakuan hamba- Nya, dn setiap perlakuan itu akan diberi balasan. kalau benar hidup kita di dunia ini untuk mencari redha Allah, maka ingatlah pada Janji Allah setiap kali hati menjadi resah ketika membuat kebaikkan/kebajikan!
sekian, wasallm!

# tidak ada apa yang mustahil kepada mereka yang berpegang pada JANJI ALLAH.

03 August 2013

FASA PEMBEBASAN DARI API NERAKA

doa malam Lailatur Qadr.
Assalamualaikum!

masyaAllah, sedar tk sedar sekarang kita sudah berada di Fasa Ketiga bulan Ramadan. sungguh, Allah SWT menjanjikan kelebihan pada bulan ini yang tidak terdapat pada bulan-bulan lain. setelah kita memperoleh kasih sayang- Nya pada Fasa Pertama (Fasa Rahmah), diampunkan pula segala dosa-dosa kita pada Fasa Kedua (Fasa Maghfirah). setelah diampunkan segala dosa-dosa hamba- Nya, dibebaskan pula hamba- Nya daripada azab Api Neraka di penghujung 10 hari terakhir pada bulan mulia ini. subhanallah, Maha Suci Allah. 10 akhir Ramadan merupakan malam-malam yang mempunyai penuh keberkatan dn kelebihan tertentu, dn malam-malam ini amat dinantikan oleh seluruh orang Mukmin kerana salah satu dari malam tersebut merupakan malam yang lebih baik berbanding 1000 bulan.

dalam Fasa Ketiga ini, Allah SWT telah menganugerahkan kepada hamba- Nya satu malam yang dikenali sebagai malam Lailatul Qadar. masyaAllah, beruntunglah bagi golongan yang berkesempatan menemui malam Lailatul Qadar ini. ok, thats all fr today! i have no time to write panjang-panjang and add up whatever perencah as usual because im rushing right now! btw, selamat menjalani ibadah puasa pada 10 hari terakhir Ramadan! semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah Azza Wa Jalla, ameen.
sekian, wasallm.

# cant wait fr iftar with my BIG family, 3more hours to go!