28 December 2014

ADA APA DENGAN SEMINIT DUA?

lets try!
Bismillahirrahmanirrahim...

Tersentap jugak la bila mndengarkn kata2 ustaz aku last week, huh. It was smth like, "Allah beri kita 1440mis per day tapi tkda seminit pn masa kita untuk Allah…". Klishe je ayat ni, but seriusly fr me ia sangat deep. Sampai sekarang aku teringat kata2 ustaz ni, totally right kot! Lagi2 dunia akhir zaman, umat semakin leka dengan dunia. 24jam sehari memang rasa tak cukup, tak cukup kerana terlalu sibuk dengan hal dunia! Ada member aku jawab, bukan ke solat kita 5x sehari tu merupakn masa kita untuk Allah. Once again, ustaz aku bagi ayat deep! Jawab ustaz, "kamu yakin ke setiap solat kamu itu kusyuk mngingati Allah…??". Ya Tuhan! I feel scared, dn masa tu jugak la aku terus jadi alim dengan beristighfar selama yang bole. Tau berapa lama ke-alim-an aku bertahan? Tak sampai 2mins, lepas tu mula la lupa sebab seronok dengan kemewahan dunia around me. Allah…

Mood tu hanya akn datang semula bila aku duk sorang2, like hw i am right now! Tapi nk dapat masa sorang2 tu bukan mudah, bukan mudah! Time tak sehat, time merajuk ke apa den baru la sorang2. Cuma tu lah, i was wondering. Actually bole je kn dalam masa 1-2mins yang aku TER-alim itu untuk aku isi dengan quite many thing jugak la dat cud make me getting closer to Allah, banyak weyy!! Fr example, we cn recite surah al-Fatihah 5x within dat particular time. Besides, we cn baca surah al-Ikhlas more den 3times kot!! Heyy, have u guys heard about dis Hadis: 'baca 3x surah al-Ikhlas adalah menyamai mmbaca seluruh Quraan'?? And here we are, masyaAllah! Babe, believe me dat we cn oso recite one page of The Holy Quraan within 1min! So kalau 2mins, dua page kita bole manfaatkn isnt?? Tu baru surah dalam Quraan tau, zikr yang mudah dn ringkas apatah lagi. Believe me, within only 1-2mins kita bole beristighfar (astaghfirullah) sebanyak 100-200 kali. Ni hanya contoh, very interesting kn?! Dn kita tak perlu bayar apa2 pn untuk lakukn semua ni, tapi pulangan yang kita akn dapat sangat masyaAllah…


24 December 2014

BIG GIRL DONT CRY

Assalamualaikum!

dear readers! percaya tak, ure superbly ohseeeem if u cn manage w/out the help of others!! WHY?? bcs we are not a word, so we dont need anyone to define who we are!! oh btw, i love dis quote: "dont depend too much on anyone in dis world bcs even ur own shadow leaves u when ure in darkness..". it brings deep meaning, kerana sesungguhnya hakikat kebergantungan sebenar hanyalah kepada Allah Azza Wa Jalla. well, semua yang datang akan pergi. and of couse, setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan. so tak mustahil kalau mereka yang menjadi kekuatan kita selama ni akan meninggalkn kita, so are we ready to face it?? YES, if we fully depend on Allah. In sha Allah

im oso human, sometimes i need someone to talk to and to lend me an ears. dats why Allah beri kita family, friends, dll. but, BUT!! we cant depend 100% pada mereka kerana mereka itu adalah makhluk ciptaan Allah, and of course kita pasti akan berpisah dengan mereka suatu hari nanti. THIS IS A FACT ok! so, belajarlah untuk menjadi independent. NOTE TO SELF. bukan tak bole mengharapkan others, tapi jangan over. biasa2 sudah, jangan tunjuk yang kita ni lemah. cant live w/out 'em, eh? excuse me, we cant only live w/out Allah! jangan terlalu beremosi, bimbang nanti terkesan pada akidah kita. lagi2 manusia macam saya ni, iman senipis kulit bawang. Allah. so jom cari dn sebarkan bahagia dengan usaha sendiri, be stroooong!! dont put the key to ur happiness in someone else's pocket, and please!! dont let ur happiness depend on something u may lose, bcs ure responsible fr ur own happiness! and fr my dear sisters out there, always remind urself to be a woman thats a man needs! but  not a woman that needs a man, bear in mind!!
sekian, wasallm.

# tapi kalau dh kawin tu lain cerita lah, hahahaha. Kbai

16 December 2014

WAFFLE & SPAGHETTI

focus on her hair & his shirt
Assalamualaikum.

A few days back, a friend of mine mngadu dengan aku pasal masalah yang sedang dihadapi oleh perhubungannya dengan boyfriend dia. Long story short, a father to my girl-friend ni was admitted to the hospital sebab sakit la kn. Pergaduhan mereka terjadi disebabkn si lelaki ni tak langsung tanya khabar si ayah perempuan ni, alih2 asik kawan aku ni je duk ceritakn keadaan si ayah kt boyfriend dia. Memang la bf dia ni layan je cerita tu, but smhow kawan aku ni rasa bengang la. Terasa hati pn ada jugak kn, dia merasakn yang bf dia ni tkda inisiatif langsung untuk brtanya kabar si ayah dia. So lama2 kawan aku ni pn fedupl la, so dia pn tak layan call ke text ke whatsapp ke or apa2 yang berkaitan dari bf dia ni. Seperti yang dijangkakn, i knw dat my friend ni tak bagitau pn bf dia alasan dia bertindak sedemikian. Means dat kawan aku ni tak brterus terang kt si lelaki yang dia tak puas hati dengan sikap lelaki yang dilihat tak care dengan penyakit ayah dia, seboleh2 kawan aku ni nk bf dia ni find out sendiri. Ego ke apa aku pn tak faham, grr

Mendengar kepada cerita dia, aku pn merasakn yang si lelaki ni jahat la kn. Kurang rasa tanggungjawab la, kurang prihatin and wat so evah yang berkaitan. Tapi at the same time, aku rasa kesian pulak kt boyfriend dia tu. Yelah, dia merayu2 kot untuk si perempuan ni bagitau the reason why tiba2 ambik keputusan drastik tanak layan si lelaki. Nampaknya si lelaki ni memang inncnt, dia memang tak tau apa silap dia!! Sampailah one day, phone kawan aku ni brbunyi. Incoming call dari bf dia, and since dat time my friend ni dalam toilet so aku beranikn diri to pick up d call. Even i believe dat my friend wil defintly kick me out of the room if i do so but, who cares~ Lepas angkat je call, aku pn apa lagi terus la sound bf dia ni. Not really marah2 la, i was tinggikn suara and say smth like "if u really want her, not only her u wil get but oso her family!". Sampai la akhirnya, aku terdiam dengan jawapan si lelaki ni. Lepas selesai bagi salam semua, aku tunggu kawan aku ni keluar toilet to tel her smth yang bole buat dia jadi serba salah tahap gaban. I guess so

"Babe, selama ni bf kau directly contact dengan ur mum la to ask about ur dad...".

# alahai speghetti, kesian waffle

12 December 2014

PRACTIKAL'S EXPERIENCE- Dip.

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah! Tamat sudah tempoh latihan amali aku selama lebih kurang sebulan lebih dekat Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Jalan Duta, Kuala Lumpur. Yang paling best praktikal kt sini sebab banyak kes2 artis tanah air, so secara tak langsung dapat jugak la aku pengalaman menghadapi pihak media. Well, fr d first week aku ditempatkn di Unit Mal dn Jenayah. Ni kira step paling awal la fr dos yang nk bawa kes ke mahkamah, mereka akn daftarkn kes secara manual kt bahagian ni. And di sini lah jugak aku mula membaca kes2 yang didaftarkn and mostly kes yang berkait dengan divorce la, setiap hari banyak kes2 penceraian baru yang didaftarkn. For the next 2nd week pulak aku ditempatkn di Dewan Mahkamah Tinggi dn Mahkamah Rendah Syariah, and dekat sini aku diberi peluang mengikuti perbicaraan kes2 yang didaftarkn awal2 tadi. Di sini jugak la aku rasa macam berada dalam drama tv, such unbelieveable experience bila aku melihat sendiri pertikaian gempak2 yang berlaku and hw Thee Judges handle dos cases.

And d most amazing part is bila mahkamah ini turut dijadikn set penggambaran bagi drama2 tempatan dn sempat jugak la aku ambil kesempatan untuk beramah mesra dengan artis2 yang terlibat dalam set tu, haha. Entah macam mana aku bole terserempak dengan Zul Ariffin, curious jugak la masa tu cos apa yang aku tau dia masih single so kenapa dia berada di sekitar kawasan mahkamah masa tu. then i knw rupanya ada pergambaran drama Istikharah Cinta masa tu and dats why he was der, ahaa. N btw nk ucap jugak terima kasih fr dos yang banyak bantu aku selama tempoh brpraktikal, hanya Allah yang mampu balas!! Well, nk bagitau jugak la yang selama berpraktikal ni aku akan kuar rumah very early in the morning sebab nk elak jam. Den untuk balik aku akan sampai rumah lepas Maghrib, ya Tuhan! Seriously sangat penat, idk hw working people out there cn overcome dis situasion. U guys memang hebat la sebab memiliki sifat sabar yang tinggi, congrates dn semoga dirahmati Allah selalu. Aamiin

06 December 2014

CRACKERCHEESE CAKE: The Making

sumber Mr. Google
Bismillahirrahmanirrahim…

Hi penduduk bumi!! since hari ni adalah weeknd so i grab dis opportunity to, to… well, buat kek! Ohmaiii, such unbelievable!! Dis is my first time yang bernafsu untuk BUAT kek, selalu tau makan je. Actually aku mengidam satu kek ni, nk dapat susah sebab tkda siapa yang volunteer rajin nk buat so terpaksalah aku gagahkn diri buat muka tembok cari resepi kt Google. den lepas screenshot apa2 yang berkaitan, aku terus 'clear history'. Takut pulak kawan2 aku syak yang yang aku ni desprate, lols. So kek yang aku mengidam ni namanya CrackerCheese Cake. Alhamdulillah, quite simple jugak la untuk buat dn bahan2 nya pn mudah untuk didapati. look at d photo and trust me dats d only bahan yang diperlukn to make such an amazing CRACKERCHEESE CAKE!!

  1. Firstly korang gaulkn Tatura Cream Cheese (d yellow one) dengan susu pekat manis F&N tu, susu tu guna setengah pn dh cukup. depends on korang punya deria rasa la, kalau suka makanan manis tambah la lagi. but i dont prefer u guys untuk guna terlalu banyak susu F&N tu, bukan kah mencegah penyakit itu sunnah?
  2. ok next, dh settle acuan untuk syep 1 tu korang bole letakkn ia ditepi sekejap. sekarang korang perlu merendam biskut Hup Seng Deluxe Crackers dalam susu Dutch Lady Full Cream tu, mybe u guys bole tuangkn susu Dutch Lady tu dalam mangkuk besar den celup la biskut2 tu dalam tu.
  3. jangan sampai hancur, agak2 dh lembut tu korang susun pulak rapat2 dalam loyang or watever bekas yang nk digunakan. den lepas dh susun biskut Hup Seng yang dh lembut tu rapat2, kemudian sapukan kombinasi cheese dn susu F&N tadi atas biskut2 tersebut. cn u imagine?
  4. kemudian, repeat step 2 and 3 sehingga biskut2 tu telah habis digunakn. untuk elak pembaziran, gunalah sampai habis kn? maksudnya di sini, setiap lapisan biskut lembut itu akn diselangi dengan kombinasi step 1.
  5. dn kalau nak lebih menarik, toping paling atas tu korang bole lah taburkan serbuk milo or nestum. up to you, mana2 pn boleh. 
  6. kemudian, masukn dalam fridge. bukan freezer ok, nanti beku susah nk potong. so agak2 dh keras macam kek tu korang boleh la cuba makan. good luck!
memang sengaja aku tak sediakn gambar untuk setiap step, sekadar menguji samada tahap imaginasi kalian masih berfungsi dengan baik atau mungkin kah kalian termasuk dalam golongan individu yang pemalas untuk berfikir dn membaca?? u knw the answer~~

30 November 2014

REL. STATUS


Assalamualaikum!

kadang2 aku tak faham dengan perangai sesetengah manusia yang sudah berpunya but stil bajet macam diri itu masih single and available. believe me dude, wat u give u will definately get back! Cinta itu satu fitrah yang datangnya dari Allah, ia satu amanah. so please be serius in your relationship, kalau belum rasa matang untuk serius dalam sesebuah hubungan so u dont have to prentnd sebaliknya. perhubungan ini melibatkn tanggungjawab babe, its not just u lap me and i lap u! U knw urself well right, dn hanya yang matang je tidak akan segan or takut nk mengaku diri sudah berpunya even yang "try" tu berpangkat lebih tinggi dari kita, hm. well, if u really love someone only fr His Sake u wil defintely get what im trying to say lah. dunia akhir zaman memang susah untuk mencari yang setia, tapi yakinlah bahawa ada nilai di Mata Allah untuk setiap usaha yang kita lakukan keranaNya. kamu tahu sampai bila kamu akan bahagia dengan pasangan kamu?? selagi kamu dn dia tidak lupa kepada Sang Pemberi Bahagia, in sha Allah. so bercintalah kerana Allah, jangan main2 dengan cinta yang tinggi nilainya di sisi Islam tu. and after dis bila ada orang tanya status diri kamu yang sudah berpunya tu, just make it clear and simple. maybe u cud say smth like…

"YA, SUDAH BERPUNYA. JANGAN DITANYA LAGI, CUKUP HANYA DOA..."



18 November 2014

PENAGIH CINTA ALLAH

Assalamualaikum!

Tuhan,
saat aku menyukai seorang teman
ingatkanlah aku akan ada sebuah akhir
sehingga aku tetap bersama Yang Tak Pernah Berakhir

Tuhan,
ketika aku merindui seorang kekasih
rindukanlah aku kepada yang rindu Cinta Sejati- Mu
agar kerinduanku kepada- Mu semakin menjadi

Tuhan, 
jika aku hendak mencintai seseorang
temukanlah aku dengan orang yang mencintai- Mu
agar bertambah kuat cintaku kepada- Mu

Tuhan,
ketika aku sedang jatuh cinta
jagalah cinta itu
agar tidak melebihi cintaku kepada- Mu

Tuhan,
ketika aku ucap "i love you"
biarlah aku ucapkan kepada yang hatinya tertaut kepada- Mu
agar aku tak terjatuh dalam cinta yang bukan kerana- Mu

sebagaimana orang bijak berucap
mencintai seseorang bukanlah apa-apa
dicintai seseorang adalah sesuatu
dicintai oleh orang yang kau cintai sangatlah beerti
tapi dicintai oleh Sang Pencipta adalah segalanya~

# may Allah Loves "you" bcs you love me fr His Sake, =')

12 November 2014

TAKDA KERJA KOSONG?! LIAR~

beautiful quote~
Assalamualaikum!

last two weeks i got a text msg from my old friend masa zaman sekolah dulu, dia tanya bila aku start cuti semester sebab ada kerja kosong kt ofis tempat dia kerja. She briefly told me la about d pekerjaan yang ditawarkn, im so impress kot. Very interesting, but sadly fr dis coming cuti semester aku akan berpraktikal so tak dapat la nk merasa pengalaman bekerja di ofis yang agak gah namanya tu! Well, dis opportunity really made me think of smth. Serious talk, dis offer tak perlu kepada kelayakn yang tinggi. Sekadar SPM pn dh cukup, gaji pn bole tahan untuk orang bujang. Aku terfikir, kenapa ye masih ramai graduasi di luar sana yang menganggur?? Alasan, "susah nk dapat kerja…". Alamak, tu jawapan clishe la saudara dn saudari. Bole bagi jawapan yang out of the box sikit tak, please? Kata nk pekerjaan yang setaraf dengan kelulusan akademik, so jawapan yang diberi pn jangan la berlabel budak sekolah. Come on la


Nak ikut kn, banyak je peluang kerja kt luar sana. Pergi la mana2 shopping mall, mustahil tkda kerja kosong kt kedai2 or restoran kt situ. As a Muslim we knw dat bekerja ini merupakan antara alat untuk mendapatkn keredhaan Allah, as long as pekerjaan itu halal dn sah disisi Syarak. Its ok untuk kita menjadi selective people tapi tkyh la over sangat, nanti kita yang rugi. Dari kome duk terperap kt rumah menghadap laptop, tv, phone kn lebih baik korang meneroka dunia kt luar ni. Walaupn gaji tidak seberapa, sekurang2 ia mampu mengelakkn diri kalian dari melakukn perbuatan yang sia2. Dari korang beri kemenangan kepada Shaitan nir Rojim kerana kejayaan mereka menarik kalian ke arena yang sia2 tidak bermanfaat, apalah salahnya jika kalian menyahut cabaran keluar dari kepompong Shaitan tersebut. Rendahkn ego babe, yang penting redho Allah dn keberkatan dalam mencari rezeki. Kalau kerja gaji mahal tapi tkda keberkatan di dalamnya pn tkda guna, tajdid niat. Nk kerja untuk gaji lumayan ke, nk kerja untuk mendapat redho Allah?

# dh besar kn masing2, aku tkpe sebab kecik lagi. Hee

SAHABAT SEBENAR

Assalamualaikum!

hmm, dalam dunia sekarang ni bukan senang nk cari kawan yang baik dn bukan senang juga nk menjadi kawan yang baik! kawan yang baik tk pernah mengumpat kawannya sendiri dn mereka tidak pernah cemburu dengan kejayaan kawannya, sebaliknya kawan yang baiklah yang banyak membantu kawannya untuk mencapai kejayayaan. kawan yang baik juga sentiasa mendoakan kesejahteraan kawan baiknya samada di dunia dn di akhirat dn kawan yang baik tidak pernah memaksa kawannya untuk sentiasa berada di sisinya tetapi kawan yang baik sentiasa ada di sisi kawannya di saat suka dn duka, dn mereka juga tidak pernah cemburu jika kawannya mempunyai ramai kawan baik kerana mereka tau apa yang terbaik untuk kawannya itu. 


kawan yang baik juga akan selalu menasihati kawannya untuk membuat kebaikkan dn mereka tidak sesekali mempengaruhi kawannya untuk melakukan benda-benda yang negatif atau sia-sia, hurm. baru saya tau yang saya bukan kawan yang baik sebab saya selalu ajak kawan saya lumba lari pergi kelas untuk cop tempat, huhu. sorry sahaAbatku, promose tk buat lagi! so apa-apa pn jujurlah dalam berkawan kerana setiap yang kita buat dn apa saja yang kita korbankan walaupun kawan kita tk pernah tau tapi Allah Maha Mengetahui, so mesti ada ganjaran in sha Allah. yang penting keikhlasan kita berkawan dengan cara dan niat yang betul, seperti biasa kalau kita nk something yang baik kita kenalah terlebih dahulu menjadi baik. semoga kita dapat menjadi buddy yang baik kepada best-buddyz kita, in sha Allah.

sekian,wassalam.

# fr my friends out there- uhibbuki fillah, hopefully ukhwah ini kekal hingga ke syurga!

06 November 2014

AKHLAK RASULULLAH SAW

Assalamualaikum!

video ni saya dh tengok berkali-kali dn setiap kali itulah air mata ini menitis, ya Allah! terlalu mulia budi pekerti Kekasih- Mu, huhu. memang kita bukan maksum, tapi salah satu bukti kecintaan kita pada Rasulullah SAW adalah dengan mengamalkan sunnah Baginda! Mngamalkn akhlak yang mulia merupakan salah satu sunnah Baginda, so wat u waiting fr?? *note to self
sekian, wasallm.

# allahuma solli 'ala sayyidina Muhammad~

15 October 2014

EXAM MODE: ON! (5)

Assalamualaikum!


SORRY, NO NEW POST.
SAYA TENGAH EXAM NI.
DOAKAN SAYA YE.
TERIMA KASIH.
MAY ALLAH BLESS YOU!! =)


# final year, wohooo~~

28 September 2014

WESTLIFE


hello bros! hee
Bismillahirrahmanirrahim…

Minggu ini dh start kot minggu study week since silibuss subjek semua sudah berjaya dihabiskn oleh lecturer2 aku yang ohsem lagi amazing! N btw next two month aku akn start berpraktikal di salah sebuah Mahkamah Syariah di sekitar Masia, lulz. Of cos la Masia, tak kn sekitar Banghdad pulak kn. So actually i dont really have mood to study awal2 ni sebab 1st paper aku mula pn agak lewat, huh. Ok, nampak tak yang aku telah berjaya dikuasai oleh Shaitan nir Rojim menerusi kuasa TANGGUH. "How weak you are young lady„ such a dumb loser…". Amboiii, bole tahan deep suara hati aku ni. So bagi membuktikn yang aku tidak la se-'loser' seperti apa yang naluri aku perkatakn so aku cari altenatif untuk kembalikn melawan kuasa TANGGUH ni, adoii. Mnyesal jugak la bila dh niat awal2 tak nak study, huhu

Nk dijadikn cerita, aku mengadaptasi mood aku dari music ao aku pn on mp3. Niat utama nk dengar la zikr or selawat yang mampu mmbangkitkn jiwa aku yang sedang dikuasai Shaitan, tapi entab macam mana 1st song yang dimainkn oleh mp3 aku ni adalah lagu UptownGirl by Westlife. Serious no lie, lagu ni sangat lejen untuk budak 90an. Ke salah?? Watevah la, yang penting lagu ni secara tak sengaja menaikkn semangat aku semula untuk menghadap buku2 subjek bcs i love dis song very much! Aku niat, lepas lagu ni habis barulah aku tukar kepada pencarian lagu utama aku tadi. Tapi niat aku terbantut sebab lepas habis je lagu ni terus beralih pulak pada lagu I Wana Grow Old With You oso by Westlife, perghhh! Ni pn lagu lejen kot, aku pn dengar sampai habis la sambil pasang niat yang sama untuk beralih kepada lagu2 yang berunsur keagamaan lepas habis lagu ni. Study punya study, lagu ni pn habis dn aumatically beralih kepada lagu Unbreakable juga dari Westlife! Tak bole jadi so aku check list lagu untuk tanda awal2 zikr2 yang sepatutnya untuk dimainkn sebagai lagu seterusnya, but u knw wat! Semua list menunjukn kompilasi lagu Westlife SAHAJA, dn bagi elak rasa bersalah aku cepat2 ambik Yassin dn letak ia betul2 atas meja depan mata aku. In d same time, lagu2 Westlife masih berkumandang dn aku dapat study dengan baik. Kbai

Ya Allah! Im sorry…

22 September 2014

IKHWAN RASULULLAH SAW

Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad~
Assalamualaikum!

pernah suatu ketika, 
Rasulullah SAW menyebutkn kecintaannya yang amat sangat dn kerinduan yang begitu mendalam kepada para Ikhwannya dengan sabdanya: 
"aku tersangat rindu kepada para Ikhwanku.."

maka bertanyalah para sahabat: 
"ya Rasulullah! bukankah kami ini Ikhwanmu??" 

kemudian Baginda SAW menjawab: 
"bukan, kalian adalah sahabatku. 
sedangkn Ikhwanku adalah orang yang beriman denganku w/pn mereka tidak pernah melihatku.."

# Allah! ='(

16 September 2014

KATA NAK TILL JANNAH?? HM

in sha Allah.
Assalamualaikum!

ok cmni, ramai yang nk masuk Jannah kn. come on, dats our goal kot as a Muslim. tapi jalan menuju Jannah tu is not dat easy even benda2 tu baik2 belaka, see? Shaitan dh berjaya hijabkn hati kita dengan maksiat sampai benda yang indah di sisi Islam pn kita tak nampak, nauzubillah. ok wait, dis entry is fr myself jugak ya. im also human dn saya juga perlu kepada peringatan, ok! straight to the point, hm. kita selalu cakap, nak kawan sampai syurga. nak bercinta sampai syurga, nk berjiran sampai syurga dn nk macam2 lagi yang bole together2 sampai syurga. tapi apa usaha kita ke arah itu?? contoh, kita sayang sangat kat sahabat kita. kita selalu cakap kat dia yang kita nak bersahabat dengan dia sampai syurga, nk bimbing dia masuk syurga. supaya nanti bole jumpa lagi kt syurga, kan? tapi tapi, ni contoh ok!! kita bangun solat Subuh, pastu tidur balik. kita tak kejut pn kawan kita tadi untuk solat Subuh, alasan? "kesian, dia penat. tanak kacau dia tidur..". perghhh, pn bole~ kalau ini yang kita rasa, betul ke kita nk kawan dengan dia sampai syurga??

berkawan kerana Allah, bercinta kerana Allah. menulis blog ni pn kerana Allah, semuanya kerana Allah! kalau betul semuanya kerana Allah, kita akan makin dekat dengan Allah. Dn semestinya kita akan bawa orang yang kita sayang juga untuk mendekati Allah, logik kn? Tak nak kejut kawan bangun Subuh sebab kesian dia penat, abis kalau dia dibakar oleh api Neraka Jahannam nanti tk kesian pulak?? kn lebih elok sekiranya kata2 itu digantikan dengan tindakan, di situ akan lebih terbukti kesungguhan kita berbuat sesuatu kerana Allah. ingat ye wahai diri yang sedang menulis ini, Shaitan itu sangat licik! dia bole mengkaburi mata dn hati kita dengan perkara2 yang kita rasa tidak salah, nauzubillah. contoh macam kesiankn kawan tadi, Shaitan telah 'menyelimuti' kesilapan kita dengan sikap belas kasihan kita sendiri. hakikatnya kita sedang manjauhkan sahabat kita itu dari Jannah Allah, hw dare you?? dats why, kita kena sentiasa alert dengan perbuatan kita! Fikir berlandaskn iman, adakah perbuatan itu lebih mendekatkan kita dengan Allah atau sebaliknya. lebih2 lagi yang melibatkan orang yang kita sayang, adakah tindakn kita membawa mereka ke jalan Allah?? you decide!
sekian, wasallm.

# think before you speak, think before you act. THINK!

10 September 2014

CAKAP MEMANG SENANG

Assalamualaikum!

setiap kali melihat orang disekeliling ditimpa musibah, i will try my super-duper best to give them a favour. i try to get into their shoes, just to make them happy!! expecially jika mereka itu adalah insan-insan yang sangat rapat dengan saya, ya Allah! mana mungkin saya tergamak membiarkan mereka bersedih dengan ujian Allah sedangkan saya enjoy makan Pizza Hut kn, tak patut langsung!! well, saya ni bukan orang sastera. so saya memang tak pandai nk bermadah pujangga atau berjiwang keparat untuk membina ayat yang boombastic bagi merawat luka di hati mereka, so normally saya akan gunakan ayat yang 'back to basic'. fr example: Allah will never give you anything you cant handle, so dont strees! mungkin ayat ini nampak simple, but for me it brings a lot of kekuatan! tapi benar kata orang, cakap memang senang tapi nk buat kemain payah lagi haa.

honestly, saya sendiri susah untuk mengaplikasikan kata2 itu kepada diri saya disaat ditimpa ujian Allah. sampailah satu saat, saya cuba muhasabah diri yang penuh dosa ini dengan mengimbau kembali saat saya dilahirkan di bumi Allah. terbayang muka comel saya time baby tu, ya Allah! mana mungkin saya tergamak membiarkan bayi comel itu terus bersedih hati di atas ujian yang sedang dihadapinya ketika ini, huhu. sedangkn melihat orang-orang disekeliling saya menghadapi ujian pn saya dh tak sanggup, apatah lagi bayi itu?? start dari saat itu, saya seakan-akan mendapat semangat untuk sentiasa melindungi bayi comel itu dari tipu daya syaitan yang hanya melemahkan umat Muhammad SAW saat ditimpa musibah! saya ingin sekali menjadi hero untuk bayi comel itu dengan harapan suatu hari nanti dia bakal menjadi seorang yang berguna untuk agama Allah, dn tak mungkin ujian yang sedikit ini mampu untuk melemahkan semangat jihadnya! bangkitlah wahai anak kecil, ketahuilah bahawa diri ini akan terus menjadi hero untuk dirimu kerana engkau adalah aku!
sekian, wasallm.

# "always BACK TO BASIC.."- YDP PERSEPSI 13/14

04 September 2014

MY GIRLS OUT THERE!


Assalamualaikum!

demi Allah, ive been looking fr dis agak lama jugak. i always be in dis situation, and alhamdulillah. at least, NOW, ive something to stand on everytime wen i feel guilty bcs of dis matter. im very sure, most of us pernah hadapi situasi macam ni. well, me too. sampai satu tahap, i feel give-up. give-up to myself cos i cant spread the dakwah of our beloved Prophet SAW. i feel so bad, REALLY. i dont know wat to do, ive no idea. i blank! i love dem kot, but i cant do anything! Allah. so i hope dis lil note dat i found kt Facebook (thanks fr dos yang share..), it wil brings a huge "something" from my heart dat i cudnt speak. dear Allah, im very weak. very weak, but i try my level best to help ur Deen. in sha Allah. i'l keep trying, again and again til my last breath...
sekian, wasallm.

# ALHAMDULILLAH fr everything!

25 August 2014

SAY "NO" TO MCD!!

we try ok?
Assalamualaikum!

Allah. Gaza berdarah lagi, sedihnya tengok gambar2 kesengsaraan mereka di laman sosial. hm. nak cakap banyak pn tak guna, so cakap sikit jelah. dear readers, especially Muslims out there. peingatan fr myself jugaaaak, hm. jom lah kita cuba kuatkan iman dn hati untuk memboykot produk2 Israel, huh. yes, i know its not that easy. banyak kot barang yang menjadi kegunaan harian kita adalah barangan Israel, tapi slow2 lah. mula2 boycott ni dulu, pastu tu pulak. macam sekarang, McD dh terang2 sumbangkn keutungannya kepada Israel, then kenapa masih nk terus makan McD. benda ni akan jadi darah daging kita kot, tak rasa bersalah ke beli dn makan McD??

secara tidak langsung kita menyokong tindakan Yahudi Laknatullah membunuh saudara2 Islam kita yang berjuang bermatia-matian mempertahankn tanah air para Anbiya', dnt u feel empathy?? betul… u cud see human, a lot of human! but its hard fr u to see humanity, Allahu Rabbi. memang kita berdoa untuk mereka di Gaza, Palestine tapi tadi baru lepas kita melantak McD. perghhh, apa cer bro?? saya pun peminat tegar McD jugak dulu, serious No lie! tapi alhamdulillah, sekarang dh slow2 dapat buang McD dari senarai makanan peberet. why? because i feel guilty, saya sedap2 makan McD tapi sedara2 saya di Gaza dibunuh tanpa dosa. ya Allah, tak mungkin saya akan biarkan ini semua terjadi..!! as a Muslim kita kena percaya yang setiap tindakan kita di-Lihat oleh Allah, semua ini ada ganjarannya w/pn usaha kita sebesar biji zarah! So come on, put ur trust in Allah!



19 August 2014

#PRAYFORMH17

any komen? hm
Assalamualaikum!

sekali lagi, "tragedi" menjadikn Malaysia perhatian dunia. pesawat yang dijadualkan berlepas dari Amsterdam ke Kuala Lumpur disahkan terhempas di Ukraine akibat ditembak, huh. masih tak tau punca sebenar tapi kebanyakkn teori mempercayai tragedi yang menimpa pesawat MH17 ni adalah akibat dari pergolakkan dua buah kuasa besar antara Russia dn Ukraine, dn difahamkn jugak pesawat yang menjadi sasaran awal untuk ditembak adalah pesawat Russia yang membawa VVIP Russia. 

tapi berlaku kekeliruan sebab terdapat persamaan antara kedua-dua pesawat tersebut, Allah. kesiannya, yang paling sedih bila dapat tau my lecture punya cousin merupakan antara korban tragedi ini. hm. tapi ada jugak teori yang mengatakan nahas ini adalah untuk mengalihkan pandangan rakyat Malaysia dari terus memberi perhatian kepada pertumpahan darah yang semakin tragis di bumi Gaza since Malaysia merupakan Negara Asia yang mengamalkan cara hidup Islam paling kuat antara Negara Asia yang lain, dn Malaysia jugak merupakan penyumbang terbesar di Negara Asia yang menghulurkan bantuan ke Gaza. entahlah, wAllahu'alam. hanya Allah yang Mengetahui segala sesuatu, but thats not the excuses for us to give up or whatever. sesungguhnya ujian itu merupakan peringatan dari Allah untuk kita kembali dekat dengan- Nya, in sha Allah. sama2 kita muhasabah diri, NOTE TO SELF
sekian, wasallm.

# keep on praying fr Malaysia & Palestin!

13 August 2014

#SUPPORTGAZA


Assalamualaikum!

as we knw, Palestine has taught and continuing teaches the whole world the real meaning of courage! so lets show our care and support to them, in sha Allah. may Allah grant them ease, protection and strength! ameen. camne nk tunjukan sokongan kita?? post ni kt laman social korang, supaya penduduk Gaza tau yang mereka tak keseorangan. we are here to support them, tho mereka maybe tkda acsess internet untuk tengok sokongan kita kn. tapi Allah nampak, usaha yang sedikit ini moga2 ada nilai disisi Allah. tunjukkn sifat kemanusian kita, jom!! post ayat2 ni kt laman social korang:-

"my name is.."

"im from.."

"i #supportGaza"

im human. im Muslim. ive Malaysian Passport. im proud to say: i #supportGaza with all my heart!
sekian, wasallm.

# moh ler kite jadi manusia yang ada sifat kemanusian, hm

07 August 2014

HONEY AND KIDS


Honey and her kitties!!
Assalamualaikum!!

Honey. gelaran yang aku guna untuk panggil seekor kucing ni, hm. aku ni seorang yang takut kucing, tapi Honey ni lah yang berjaya atasi masalah aku ni. alhamdulillah. satu malam ni aku dn kawan2 nk siapkn satu projek, kami buat kat kawasan luar rumah. tiba2 Honey datang, masa tu dia bunting. she looks tired, aku kesian tengok dia. tapi dia baik, dia tak kacau orang pun. aku bagi dia makan apa entah, i cant remember tapi Honey makan makanan tu! and masa dia makan tu, aku beranikn diri usap badan dia. dn aku ingat lagi, malam yang sama before sleep, aku sempat bacakan doa tidur kt dia. aku kesian nk biarkn dia seekor kat luar rumah, but ive too. aku selawat kt dia, aku zikr. besok pagi bangun Subuh, aku tengok dia tido depan rumah aku. ya Allah. aku kesian sangat, huhu. tapi aku masih takut dengan dia, before aku pergi class, aku sempat bagi dia makan lagi. aku seronok tengok dia makan, dn selang beberapa hari aku dn kawan2 setuju untuk bawak dia masuk rumah.

Honey tak banyak kerenah, dia tkda nk sepahkn barang. maybe sebab masa tu dia bunting, dia penat kot. aku banyak jugak seacrh pasal "tanda2 kucing nk beranak" sebab aku tkda pengalaman, dn banyak tanda2 nya sudah dialami oleh Honey. aku sediakn kotak untuk dia beranak, tapi dia tanak masuk dalam kotak tu. puas aku suro kawan aku masukn dia dalam kotak tu, mybe belum masanya lagi kot. aku selalu nasihatkn Honey supaya kuat, sebab aku bole nampak yang dia letih sangat. aku harap aku dapat tengok proses dia lahirkn anak nanti, aku excited nk tau anak dia berapa ekor!! and ya, petang tadi aku baru balik Melaka dari KL. aku masuk rumah je Honey terus datang kt aku gesel2 badan dia (aku dh berani sikit, hehe), pastu aku usap2 dia cam biasa. and guess wat!! aku tengok perut dia dh kempis, aku terus tengok dalam kotak yang aku sediakn untuk dia beranak tapi tkda pn anak dia! puas aku tanya Honey, dia tak jawab sampailah aku dengar sore anak2 dia bawah kerusi. ya Allah. ada tiga semuanyaaa, aku namakn mereka: HoneyStar, HoneyDew, HoneyMoon~~
sekian, wasallm.

# Finally, ada la sikit keberanian to touch dem (kitty)

01 August 2014

TANGISAN DI BUMI BERGOLAK


Assalamualaikum!

petang tadi kawan aku email video ni, Allah. rindunya, masa ni aku dijemput untuk mendeklamasikan sajak sempena Karnival Amal PERSEPSI (2014). sajak yang bertemakan penindasan Muslim di Bumi Anbiya'. hm. kbai

# ending memang lawak, T.T

29 July 2014

SETELAH BERGELAR MANTAN


with my ladies, =')
Assalamualaikum!

hi. hm. rasa macam tanak share je perasaan setelah bergelar "mantan" Exco PERSEPSI, huhu. but isokey, dis is wht we call kenangan kn. ok, alhamdulillah. masa tidur saya bukan lagi after midnite, sekarang lebih teratur. same goes fr my lunch and dinner, and wat is the most important thing is!! saya dh bole spend time fr my bsnz, HERBALIFE~ ohseeeeem, n nw i cn drink my shake every morning!! selalunya time free baru buat shake, kadang2 after lunch. kadang2 after dinner, n sometimes after i had my supper! just imagine, hw cn my wonderful shake nk process when i drink it a few seconds before i sleep kn?? Tapi tu je FREE time dat i hv masa pegang jawatan dalam organisasi dulu, T.T

bt seriously, i miss dat moments! serabut macam apa entah, but always look awesome~ moment yang paling tk bole blah is bila dh jadi Exco tu likers for my FB's status bertingkek-tingkek! kalau tidak dulu, nk cecah number 5 pn susah. Haha, just kidding. tp ssungguhnya t/jawab yang sedang saya pikul masa itu adalah amanah yang diberi oleh Allah, dn semoga usaha kecil saya itu ada nilai disisi Allah dn semoga apa yang telah saya lakukan selama menjalankn amanah tersebut mampu untuk menjadi hujah di hadapan Allah kelak. in sha Allah. ok, dats all fr today! btw nk ingatkn jugak, especially fr myself! try to follow as much Sunnah as you cn yaa, sollu 'ala Nabiy!! =)
sekian, wasallm.

# time flies, so fast~

23 July 2014

AMAZING SEVEN (7)

hei. kami baby Julai. haha
Assalamualaikum!

as we know, angka 7 amat berkait rapat dengan penciptaan langit dn bumi. telah difirmankan oleh Allah bahawa langit itu terdiri dari 7 lapisan dn dijadikan juga 7 lapisan bumi! selain itu, permulaan surah al- Baqarah sehingga ke surah an- Naba', nombor 7 dinyatakan sebanyak 77 kali. manakala surah al- Fatihah yang merupakan penghulu segala surah juga terdiri dr 7 ayat. lagi apa ye, hmm. haa, rukun solat ke- 7 ialah sujud kn? untuk menjadikn sujud sah, hendaklah 7 anggota sujud (dahi, dua tapak tangan, dua lutut dn dua kaki) mencecah bumi. and and, solat juga diperintahkn apabila kanak-kanak mencapai usia 7 tahun! dn jangan lupa, Allah juga menciptakan 7 pintu syurga dn 7 pintu neraka!

tentang kiamat, al- Quran telah menyebutnya sebanyak 77 kali. berkenaan ibadah haji pulak, semuanya dilakukan sebanyak 7 kali mcm saie, melontar dn tawaf. kn kn? dn dalam kehidupan manusia pulak, pelbagai keistimewaan angka 7 digunakan. ada 7 hari dalam seminggu, dn juga dikategorikan 7 benua dn 7 lautan di bumi. haa, keindahan pelangi pn terdiri daripada 7 warna kn! angka 7 juga merupakan nilai natural antara sifat asid dn alkali, and the most amazing thing is tulang belakang leher manusia yang menyambungkn kepala mepunyai 7 cervical vetebratae! dlm maths, angka 7 digelar 'safe prime' iaitu sebagai penyelesaian kepada kebanyakn permasalahan dlm kira-kira. dn nmpknya assgmnt saya dh memanggil saya, ok bye! 
sekian,wasallm.

# 7- ia bkn semata-mata unik, malah mengandungi hikmah tersembunyi yang tk mampu diterjemah oleh akal manusia!

17 July 2014

HAFIZ DI PENJARA

Assalamualaikum!

dear Muslim! dont skip this video before you watch it, please!! thanks mum fr giving me this ohsem video, subhanAllah. mula2 macam seram nak tengok, tapi disebabkn my mum yang bagi so then i watch it. ok fine, i feel like crying even dah tengok video ni berkali-kali. this guy katanya bukan w/negara Malaysia, dia ditahan sebab tkda dokumen pengenalan diri and all that. dia merupakan pelajar sekolah pondok di negeri Kelantan, Allah. may Allah give him strength to overcome this trials, ameen

11 July 2014

IT'S RAMADAN!

1st time iftar kt luar dgn kengkawan~
Assalamualaikum!

subhanAllah, alhamdulillah! terima kasih ya Allah kerana memberi kesempatan kepada diri ini untuk melipat gandakan pahala di bulan penuh barakah ini, syukur! Ramadan only comes once a year, dn siapalah kita untuk menjamin bahawa esok kita masih bernyawa. Ramadan is a fasting time and of cos our schedules change during Ramadan, betul..!! ingat lagi masa zaman sekolah, hari biasa akan balik pukul 6:30pm. tapi time Ramadan, pukul 5pm dah balik. bestnya, pastu pergi bazaar Ramadan! masyaAllah, cant wait untuk buat benda yang sama nanti. pastu malam confirm jarang untuk buat benda lagha time Ramadan, bcs usualy kami akan ke masjid atau surau berhampiran untuk solat terawih.

seriusly, kalau diikutkan! time Ramadan adalah waktu yang paling susah untuk buat benda lagha sebab kena plan masa betul2, well. Ramadan kn is the best season fr offering good deeds and gaining reward, so mana bole lepaskn cmtu je! rugi kot, dh lah once a year! tahun depan belum tentu kita akan bertemu lagi dengan Ramadan, huhu. jadi sentiasalah menganggap Ramadan yang kita sedang hadapi sekarang adalah yang terakhir, so buat yang terbaik!! as a Muslim, eh no. as a PRODUCTIVE Muslim, we have to prepare ourselve for this blessed month! in sha Allah. may Allah accept all our good deeds done in the month of Ramadan, ameen~
sekian, wasallm.

# welcome Ramadan!!

05 July 2014

SENIOR YEAR!!

assalamualaikum!

masyaAllah. ders only 2semester left fr me to study at KUIM, hw fast time flies!! rasa macam baru semalam update blog pasal kegusaran nak masuk KUIM ni, ya Allah. ok, even ada lagi setahun tapi saya dah mula rasa sedihhhh. demi Allah, banyak sangat kenangan yang berlaku kt KUIM selama hampir 3tahun saya berada di sini. kt sinilah saya:-
  • menjadi pelajar Undang-Undang
  • mula2 berjauhan dengan family
  • melakukan transformasi pada diri
  • Banyak solat Qasar dn Jamak
  • kenal macam2 jenis perangai manusia
  • 1st time tengok orang kena histeria depan mata
  • banyak pakai jubah dn baju kurung
  • mengendalikan program sendiri
  • berbuka dn bersahur tanpa family
  • terawih dengan kawan2
  • dapat anugerah Dekan
  • menjadi Exco Akademik Akademi Pengajian Islam
  • menjadi fasilitator
  • bersajak sampai nangis
  • tau istilah 'nikah khitbah'
  • menangis sebab terlalu stress
  • jumpa adik2 yang ohsem
  • berlapar sebab takda duit
  • duduk rumah sewa
  • outing tanpa family
  • sakit tanpa family
  • belajar masak
  • basuh baju tanpa mesin basuh
  • berani dengan kucing
  • adjust keewangan sendiri
  • dapat bezakan kawan dan lawan
  • lebih jelas dengan matlamat hidup di dunia
  • jadi bisneswoman
  • "subhanAllah, alhamdulillah.."
haha, dn banyak lagi actually. Ini hanya 15% of my experiences kt KUIM ni. takpelah, ada masa nanti saya share lagi. sekarang dh tahun akhir, subject makin tough. assgmnt makin banyak, practikal lagi. MUET lagi, dn macam2 lagi. in sha Allah. semoga Allah permudahkn segala-galanya, ameen~
sekian, wasallm.

# ya Allah! thanks fr everything, =')

30 June 2014

BERSEDIAKAH AKU?


may Allah ease everything!
Assalamualaikum!

Allah. i dnt knw how to start, but i really want to share with u guys wht ive been thru at this moment. demi Allah, janji Allah itu pasti. entah apa yang telah saya lakukan untuk agama Allah sehingga Allah menghadirkn satu anugerah yang tak pernah saya jangka, Allahu Rabbi. benar, Allah akan hadirkan insan yang salah dulu dalam hidup kita sebelum kita dipertemukan dengan insan yang namanya sudah tertulis di Luhz Mahfuz untuk kita. dn sudah pasti setiap rencana Allah itu ada hikmah yang jauh lebih hebat setanding dengan kesabaran dn keredhaan yang telah kita lalui saat menghadapi ujian dari Allah, kerana all those thing mengajar kita untuk menjadi lebih baik dalam perhubungan yang akan datang dn menjadi yang tebaik untuk insan yang selayaknya. 

sukar untuk diterjemahkan dengan kata2 betapa diri ini begitu terharu dn bersyukur dengan Rahmat kurniaan Allah, alhamdulillah! tidak terlintas jugak difikiran untuk melalui fasa baru dalam hidup seawal usia ini, tapi siapalah saya untuk menolak ketentuan Allah. sesungguhnya Allah adalah sebaik2 perancang dn semestinya perancangan Allah tidak pernah sesekali mengecewakan Hamba- Nya yang berpegang teguh pada Janji- Nya! terkejut jugak when my parents begitu open and sporting dalam menerima proses yang sedang dilalui oleh anak daranya ini, huhu. cuma satu soalan yang sering bermain dalam otak ni, hm: BERSEDIAKAH AKU?? diri ini masih mentah, masih banyak yang perlu dipersiapkn untuk menjadi yang terbaik untuk dirinya. tapi alhamdulillah, anugerah Allah itu tidak langsung mengharapkan kesempurnaan dari diri ini. kerana dialah yang akan menyempurnakan diri ini, bukan sekadar janji. tapi satu amanah dn tanggungjawab dari Allah buat dirinya, dn saya akan berusaha sedaya upaya untuk mempermudahkn urusannya. semoga Allah redha, sollu 'ala nabiy~


 

24 June 2014

FROM A TO A


Assalamualaikum!

entah musim apa tiba2 viral pulak video ni dalam kalangan wsapp group kawan2 aku, saja nk menganjing la tu. Anyway prsembahan ini adalah sempena program terakhir aku semasa berjawatan dulu di KUIM sepertimana yang telah dijelaskn dalam previous2 post, Allah. Ingat lagi, puisi ni ditulis pada pukul 2am, sewaktu aku di TBS. Enjoy~~

18 June 2014

HUDUD DI MALAYSIA

kalau bukan di dunia, di Akhirat tau~
Assalamualaikum!

hope it stil not too late to wish Happy Blessd Day- Ever to Brunei Darul Salam sebab berjaya menunaikn tanggungjawab sebagai khalifah di bumi Allah, congrats Sultan Brunei. so in sha Allah, Malaysia will be the next country yang akan mengaplikasikn Hukum Allah ke dalam sistem perundangan Malaysia. bilakah?? wow! dat question is quite critical, haha. well, it's all depends on ketaatan kita kepada Allah Azza Wa Jalla. hm. idk lah, why there was so many excuses untuk tidak mengaplikasikan dis law kt Malaysia. Adakah kita meragui Hak Allah?? nauzubillah.

yes, memang betul. banyak dn terlalu banyak yang perlu diberi perhatian jika ingin melaksanakn Hudud di Malaysia, but it doesnt mean Hudud tidak boleh dilaksanakn di Malaysia! hey, come on. who are we to say "tak boleh"..?? sedangkn UU Inggeris (Common Law) sehingga hari ini dijadikn panduan dalam menggubal Perlembagaan Malaysia, padahal kt Malaysia penduduk majoritynya bukanlah orang British. haa, tk rasa pelik dn perlu diubah ke?? isunya sekarang hanya ingin meletakkn UU Islam ini ditempatnya, bukan isu nk potong tangan orang ke apa. yang takut sangat tu kenapa, pelik lah. sekarang Hudud masih belum mendapat pengiktirafan di sisi UU Malaysia, laksanakn itu dulu. jangan dipertikaikan banyak sangat persoalan tentang Hak Allah, He is The Creator. and we are just His Creation, tak sedar ke?? jangan sombong sangat manusia, JANGAN!! *note to self
sekian, wasallm.

# we are just His Creation, and of cos The Creator knw MORE than His Creation!

12 June 2014

BIAR BIDADARI MENCEMBURUI DIRIMU

patutlah dicemburi bidadari, Allah.
Assalamualaikum!


ketahuilah bahwa seorang perempuan yang baik bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata, wajahnya hanyalah satu perananan yang sangat kecil. tapi perempuan yang baik dilihat dari ketulusan dn kecantikan hatinya yang tersembunyi, itulah yang terbaik! muslimah sejati jugak bukan dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya yang mempersona tapi dilihat apa yang sering dia ucapkan, dn mereka juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona tapi dilihat sejauh mana dia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu. semua wanita boleh menjadi muslimah sejati tapi semuanya bergantung kepada effort masing-masing untuk menjadi seperti itu, so good luck girlsss!! 

setiap insan yang bernama wanita mesti ada perasaan untuk jadi yang terbaik dalam hidup, betul tk? perasaan ni merupakan petanda awal bahawa iman masih ada dalam diri kita walaupun kadang-kadang kita berasa terlalu dekat dengan kemungkaran dn terlalu jauh dengan hidayah- Nya, so kita kena selalu muhasabah diri agar kita terpelihara dari bisikan syaitan! yakinlah dengan pertolongan Allah, in sha Allah. niat yang baik pasti akan dibantu oleh Allah, so come on! rebutlah peluang untuk menjadi solehah di dunia dn akhirat, nnti dapat suami pn yang baik-baik! kn kn, hehe. in sha Allah, ameen!
sekian,wasallam.


# wanita solehah lebih baik dari bidadari syurga, :')

06 June 2014

MINGGU MESRA SISWA (3): TERAKHIR~

bersama rakan2 KUSMA, ni sesi lepas punya. isokey, pn bole~
Assalamualaikum!

MMS terakhir?? yes, lepas ni saya tak dapat join MMS lagi dh bcs dis is my final year kt KUIM kn. anyway alhamdulillah, berakhir sudah Minggu Mesra Siswa sesi I (2014/2015). macam biasa, the experience was great and wonderful. Fr dis sesi, i was selected again to be a facilitator!! im so happy, alhamdulillah. i meet my new adik2, new friends, new strangers, dn macam2 lagi yang ive never met before! last sem, my group has 50students. but fr dis sem, adik2 in my group hanya 18orang je. alhamdulillah, dis small amount memudahkan saya untuk lebih rapat dn mengenali mereka dengan lebih dekat. even kami hanya kenal baru 4hari, tapi sudah mampu menghadirkan rasa sebak di saat berpisah. dat was awesome, seriously!! sangat terasa ukhwah yang terjalin tak sampai seminggu tu, ya Allah! semoga tautan ini diredhai oleh Allah sampai syurga, ameen~

oh, bercerita tentang MMS jugak! i wud like to share about my final result fr last semester, hm. memandangkn saya merupakan salah sorang urusetia masa MMS, so i can check my result seminggu lebih awal dari kawan2 yang lain. ok, saya check! i feel like crying rite after I knw about my result, oh man! sangat teruk, dn saya ambik masa yang agak lama untuk terima kekurangan diri saya ni. seriusly, i cant see my future anymore! tapi alhamdulillah, support dari kawan2 yang tau tentang result saya masa tu buat saya strong jugak lah. i still can smile bila result (pointer) saya ditanya oleh kwn2, Allah. ujian ini betul2 mengajar saya erti sabar dn syukur, alhamdulillah. and guess what! Berkat kesabaran saya yang tak seberapa tu, Allah balas dengan sesuatu yang sangat... subhanAllah!! result saya tu SALAH sebenarnya, typing error! technical problem, huhu. Dear Allah, thank you so much!! =') =')
sekian, wasallm.

# tujuan utama study bukan kerana pointer, ye cik adik~

25 May 2014

HELLO PANDA!!

comelnyaaaaaaa, T.T
Assalamualaikum!

hi. nampaknya isu kedatangan Fu Wa dn Feng Yi masih hangat, kesian mereka. tak pasal2 jadi bahan asbab dari sikap manusia sendiri, huhu. dh lah comel, geramnyaaaa!! actually, ketibaan panda ni adalah sebagai simbolik hubungan diplomatik antara China dn Malaysia. perjanjian ni sudah dimetrai 2tahun yang lepas, so tkda kaitan pn dengan kehilangan MH370. tapi isu ini masih diperdebatkn, sebab jumlah penjagaan panda2 ni yang mencecah puluhan juta RM. memang betul, Malaysia bukanlah negara miskin sehingga pengeluaran wang sejumlah 73 juta itu akan menyebabkn Malaysia mengalami kemelesetan ekonomi yang mendadak. well, kalau kita faham actually situasi ini memberi benefits fr Malaysia. in long term profit lah, yes. memang betul, i agree with dat. kalau ikutkan sistem perniagaan, kena melabur dulu baru untung kn? same goes fr dis situation, 25 juta beserta kos2 lain untuk pemuliharaan panda2 itu adalah pelaburannya. keuntungan yang akan Malaysia perolehi pada masa akan datang adalah lebih banyak, tetapi kenapa perkara ini masih menjadi isu??

sebab ada yang lebih utama yang perlu diberi perhatian terhadap penggunaan jumlah wang sebanyak 25 juta itu, hm. di Malaysia masih ada penduduk yang kurang bernasib baik, masih ramai peminta sedekah di tepi2 jalan. sekolah2 pondok untuk pelajar tahfiz yang perlu diberi sumbangan, dn macam2 lagi. basically, rakyat perlu diutamakan! ok, memang betul kalau dilihat kedatangan panda2 ni sebenarnya membantu rakyat di masa depan. cuma sekarang ni, isunya seperti mengabaikan apa yang sepatutnya diutamakan! so kalau tak nak isu cmni timbul, at least try to be fair. cer gunakan jutaan RM itu untuk membiayai keperluan mereka yang lebih memerlukan, tk pn bagilah golongan miskin tu pass masuk free ke Zoo Negara ke. at least dapat juga mereka merasa tengok panda secara live, ni tidak. alih2, golongan yang mampu jugak akan dapat peluang tengok panda gergasi kt Malaysia ni. memang lah panda ni akan ada kt Malaysia 10 tahun, so kalau kumpul 10sen sehari pn in sha Allah. mampu rasanya untuk melawat panda ni di zoo, tapi itu bukan satu priority untuk rakyat Malaysia. dengan 10sen satu hari, banyak lagi keperluan asas yang bole mereka dapati untuk tempoh 10 tahun akan datang. sekadar pendapat, may Allah bless my country~
sekian, wasallm.

# isu cokelat Cadbury pulak? hm.

19 May 2014

PERTUNANGAN DALAM ISLAM


Assalamualaikum!

nampaknya masih ramai yang tak tau maksud "tunang" menurut syarak, hm. apa yang kita tau, bertunang adalah rombongan salah satu pihak ke rumah pihak satu lagi untuk sesi penyarungan cincin, perkenalan antara keluarga, and bla bla bla. NO! itu adalah tafsiran tunang menurut adat, huhu. dulu saya pn berpendapat cmtu jugak, tapi sebenarnya sangat berbeza dengan istilah tunang menurut Islam. Dalam Islam adalah lebih mudah, u cn watch d video above to knw more! tp sayang, mentality masyarakat Islam sekarang dh dikaburi dengan istilah tunang mengikut adat sampaikn dh tk tau beza tafsiran dari sudut syariat dn adat! Allahu Rabbi, hm. dn lebih teruk, ada je yang sampai tk dapat nk beza istilah "tunang menurut Islam" dengan istilah "couple" zaman sekarang ni. fuh, nid to learn more~
sekian, wasallm.

# kalau bukan kita, siapa lagi kn? hm.

13 May 2014

HAYAT MH370

salaam takziah
Assalamualaikum!

baru2 ni, Negara digemparkn dengan maklumat terkini kehilangan MH370. our PM mengesahkn bahawa MH370 terhempas di Lautan Hindi, Allahu Rabbi. mula2 tu rasa macam susah nk percaya, apa buktinya? tapi bila seluruh dunia mengiyakan berita tu dengan hujah2 yang agak acceptable, then terpaksalah saya akur. tapi jauh di sudut hati, bagi saya status MH370 masih hilang selagi tidak dijumpai. 

misteri MH370 betul2 membuka jiwa2 kita tentang betapa hebatnya Kuasa Allah Azza Wa Jalla, subhanAllah. pelbagai teknologi canggih yang dibanggakn manusia akhir zaman ini langsung tak mampu untuk mengesan MH370, sesungguhnya hanya Allah Yang Maha Berkuasa. dn ramai jugak yang masih tertanya-tanya, hw cn MH370 berada di posisi yang bukan menuju ke Beijing. jauh tersasar dari laluan yang sepatutnya, what actually happen?? we never know, only Allah knows. semoga ahli keluarga mangsa yang terlibat akan terus tabah menghadapi ujian Allah, dn percayalah dat everything will be ok if we fully depends on Allah. dear Muslims, teruskn berdoa agar usaha mencari MH370 dipermudahkn!
sekian, wasallm.

# tak dilupakn kepada 539 of Ikhwanul Muslimin yang bakal syahid, al- Fatihah~

07 May 2014

A's GENERATION

wers my BFF?? 
Assalamualaikum!

last Saturday i went to PWTC fr the second time with my bestfriend dat i really, really. hm, nvm. well, at first tujuan pergi sana adalah untuk shopping buku. tapi kita hanya mampu merancang kn, huhu. Memandangkn a bestfriend of mine teman me fr the whole day kt PWTC, alang2 tu kami tunggu terus ketibaan parents arwah Ahmad Ammar yang dijadualkn untuk berada di PWTC pkul 5pm! it was so wonderful, alhamdulillah! the thing yang buat saya sangat excited is wen his mom still cn remember my name, Allah. im so touched, really!! And his parents still cn remember dat me and my BFF are from Melaka, KUIM!! maybe dis thing is nt dat 'big' fr u guys, bt fr me! ia sangat bermakna, SANGAT. thank you Allah fr dis precious moment, and thank you my bestfriend sebab sudi teman me to meet dem!

the other thing pulak, look at d book in the picture above! fr those yang belum beli, boleh lah beli buku ni. hihi, why? sebab dalam buku yang ohsem ni ada beberapa keping gambar sempena program ATAM 2.0: Warisi Keperibadian al- Fateh Malaysia!! ya Allah! congrats to my bestfriend sebab dapat cabutan bertuah buku ini, i den selak2 buku ini.. NAH! terjumpa pulak gambar sewaktu program brsama parents Ammar di KUIM, masyaAllah. once again, im so touched! i really am, Allah. and one more thing is, his mum added me kt FB!! haha, ni paling excited ok. i cant add her sebab dh ramai sangat friend dia, so i just can 'follow' her. tp alhamdulillah, a day after i met her kt PWTC tu she add me n i feel like my mind out of my head sekejap. huhu, thanks Allah! hm. ok, dats all fr todaaaaay!
sekian, wasallm.

# DMO brsama COI, ^^

01 May 2014

DEMONSTRASI 1 MEI

Assalamualaikum!

hari ni cuti smpena Labour Day, dn hari ni jugak ada demonstrasi Tolak GST kt Dataran Merdeka. alhamdulillah, demo berjalan secara aman. u knw why? sebab majority dari peserta demo itu sedang berpuasa sunat bulan Rejab, in sha Allah. btw just nw saya terserempak dengan sekumpulan belia kt area KL, and maybe mereka baru lepas berdemonstrasi bcs i cn see their tag kt kepala tu smthg like "TOLAK GST". then randomly i asked one of dem:-

dik2, GST tu apa?

Gvrmnt Suka Tipu (GST)

mana adik tau Gvrmnt suka tipu?

haha. GST tu Goods & Services Tax lah akak, ^^

(alhamdulillah, adik brtindak berasaskn ilmu..)

hm. menurut pandangan saya, demonstrasi yang dibuat oleh pihak pembangkang ini bukannya membantah GST. memandangkn taraf ekonomi sekarang makin tinggi, so perlulah kepada tax2 ni. cumanya, pihak pembangkang membantah waktu pelaksanaannya bcs at dis time rakyat majoritynya brpendapatan rendah dn slow untuk brkembang. dn tak mustahil jurang pndapatan orang kaya dn miskin akan brtambah besar, huhu. ini yang cuba dibangkitkn, dn!! wat is the most important thing is, mereka ingin perjuangkn hukum Allah! HUDUD di Malaysia, in sha Allah. one day, surah Muhammad: 7~
sekian, wasallm.

# welcome Rejab, alhamdulillah! 

09 April 2014

EXAM MODE: ON! (4)

Assalamualaikum!


SORRY, NO NEW POST.
SAYA TENGAH EXAM NI.
DOAKAN SAYA YE.
TERIMA KASIH.
MAY ALLAH BLESS YOU!! =)


# man jadda wa jadda, (Y)

25 March 2014

TAK BAIK MENFITNAH

NOTE TO SELF.
Assalamualaikum!

nowadays, kalau kamu perasan lah kn. fitnah ni dah jadi something yang biasa, ia bukan lagi something new! memang lah, sejak zaman Rasulullah SAW dah berlaku fitnah-menfitnah ni. tapi sekarang, most people dh tak pandang fitnah sebagai satu dosa apatah lagi sebagai dosa besar! so, sebagai seorang yang bertamadun kita jangan jadi macam lembu yang dicucuk hidung! jadilah seperti manusia normal yang mampu menggunakan otak untuk menilai sesuatu perkara sebelum mempercayainya, it is very important! ia menunjukkn kebijaksanaan kamu tau tk, jangan simply trust people tanpa usul periksa. masa ni lah kita bole menggunakn daya imaginasi untuk menjadi seperti Detektif Conan, penyiasat cilik yang bijak! err, motip? ok, abaikan.

menurut pemerhatian saya, secara peribadi lah kn. timbulnya keinginan untuk menfitnah ni adalah sebab rasa dengki or iri hati dengan someone atas dasar kelebihan yang orang tu miliki. and maybe ada benda yang dia tk puas hati, tapi tak berani nk face-to-face. hakikatnya, kerja menfitnah ni adalah cara seseorang yang pengecut. nak face-to-face tak berani, then sebab tu dia mereka macam-macam cerita untuk menjatuhkn orang. walaupun dengan hanya kata-kata, fitnah mampu menjatuhkan maruah seseorang! mengaibkan dn memporak perandakn kehidupan seseorang, sanggupkah kamu menjadi punca kesengsaraan hidup seseorang? nauzubillahiminzalik, dear Muslims out there and fr me also! jauhkn diri anda dari sifat hasad dengki dn iri hati terhadap sesama manusia, Allah SWT telah menciptakan setiap seseorang itu dengan kelebihan dn kekurang masing-masing. janganlah kamu zahirkn kekurangan kamu dengan menabur fitnah ke atas orang yang kamu dengki, it is so childish! weekkk, tak matang! fuh, ok bye!
sekian, wasallam.

# jika kita marah pada seseorang, jangan sampai tak nampak lagi KEBAIKANNYA.

19 March 2014

PLEASE, PRAY FOR GAZA!

jom sentap ramai2, huhu
Assalamualaikum!

"ya Allah! sebagaimana telah Engkau menghantar burung-burung Ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin,maka kami memohon agar Engkau menurunkan bantuan- Mu kali ini kepada orang-orang Islam di Palestin dan hancurkanlah rejim Zionis! Amin ya Rabbal Alamin.."

dengan nama Allah, honestly. i hv nothing much to say, speechless! Gaza means something to us, Muslims. a special something, so please raise your hands and pray fr them! 
to all Muslimsplease pray fr our Muslim brothers and sisters at Gaza! that is the only thing we cn do fr them, huhu. 

and fr non Muslims- you dont hv to be a Muslim to care and aware about the plights of the Palestinians! you just need to be a human, please and thnk you! 
dn wahai saudaraku di Gaza- tabahkn hati dn imanmu bagi menghadapi Yahudi Laknatullah. jangan kamu mengalah kerana kami di Malaysia tk akan pernah mengalah untuk memastikan Israel terhapus! hanya doa yang mampu kami utuskn bagi membantu saudara Islam di Gaza, dn sesungguhnya doa adalah senjata bagi orang mukmin! yakinlah, Allah SWT sentiasa bersamamu!! 

13 March 2014

MYSTERY OF MH370

click to ENLARGE.
Assalamualaikum!

sekali lagi Allah menunjukkn Kekuasaan- Nya untuk membangkitkn jiwa kita yang sering terleka, subhanAllah. pesawat yang membawa 239orang penumpang dari KLIA yang sepatutnya mendarat di Beijing tidak dapat dikesan sehingga kini, Allahu Rabbi. hanya Allah Maha Mengetahui segalanya, tapi sayang. ada juga insan2 yang terlebih pandai cuba untuk merungkai misteri dengan menimbulkan pelbagai spekulasi tanpa asas yang kukuh, alahai. sorry to say, but pls Malaysian! be matuared, come on! Allah sedang menguji kita, jangan pulak nk tunjuk hebat dengan mewujudkn spekulasi yang kadang2 sampai tak masuk akal. grr, agak memalukn ok? T.T

anyway, i would like to share teguran dari mantan PM kita. Dr. M, katanya: "Malaysia are being watched by millions of people right nw, be a grown up! and stop embrassing your country.." perghh! mohon sentap ok, dis is deep! and oso, i just nk ingatkn. while you pray fr MH370, pls dont forget to include the people involved in the search or the missing plane! their safety is at stake too, Allah. they oso have families and loved ones too, huhu. dn apabila kita sebok mendoakan untuk MH370 dn yang terlibat mencarinya, jangan pula kita lupa atau berhenti mendoakan saudara2 Islam kita yang sudah lama ditindas di bumi sendiri. teruskn berdoa untuk mereka, trust me! Allah is The Best Listener, =')
sekian, wasallm.

# stop rumors and keep pray fr MH370~

POST YANG KE 100

an Angels watches over all your writes~
Assalamualaikum!

finally, bilangan posts saya di blog telah mencecah angka tiga. alhamdulillah, terima kasih ya Allah kerana memberi diri ini kesempatan untuk berkongsi segala apa yang bersarang dalam kepala ni. di awal penulisan blog, tak terfikir pn untuk konsisten/serius: JUST FOR FUN. budak baru lepas SPM kn, nothing to do. sampailah satu masa tu, bilangan followers saya naik mendadak! dn yang paling buat saya rasa lebih bersemangat nk menulis adalah apabila saya dapat message dari sorang "unknown", through FB. dia menyatakan sesuatu yang betul2 membangkitkn semangat saya untuk terus berkongsi cerita di laman yang amazing ni, perghhh! time tu saya rasa betul2 dihargai, even im not sure samada "unknown" tu berada dalam keadaan waras or tak masa dia message saya tu. tapi sejak dari peristiwa tu, saya mula mendapat kepuasan dalam penulisan blog! saya mula rasa seronok bila dapat share something yang berguna fr those yang baca post saya, dn yang paling ohsem adalah apabila coretan saya memberi kesan kepada mereka! subhanAllah, im so touched!!

kat blog jugak saya bole berceloteh dengan panjang lebar tanpa had, dn semestinya saya suka keadaan camni sebab saya agak pantang apabila pemikiran saya yang kadangkala berada di tahap klimaks dibantutkan! so that is why im here, huhu. ok, dikesempatan ini! saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kamu yang tengah baca post ni, thaanks ye sebab sudi singgah di blog saya. dn kepada followers saya, thanks a million fr your invaluable support and i really appreciate it! saya juga nk mintak maaf kalau sepanjang penulisan saya ni saya ada termasukkn lebih cili ke sampai ada yang terasa pedasnya, huhu. maaf tau, tk sengaja pn. kebanyakkan apa yang saya tulis adalah berdasarkan pengalaman hidup saya, dn mana yang baik tu jadikn pengajaran ye. dn kalau kamu perasan ada kesalahan dalam penulisan saya, renungilah kata-kata Saidina Umar: "jangan sesekali kamu membuat andaian yang tidak baik terhadap kata2 yang keluar dari mulut saudara kamu, sedangkn kamu mempunyai jalan untuk menjadikan kata2 tersebut difahami secara baik..". ok then, till here! may we always be in Allah's Loving Hand, ameen!
sekian, wasallm.

# ideas are gift from Allah, write them down and act upon them! :)

07 March 2014

AL- FATEH MALAYSIA

jangan jeles, ^-^
Assalamualaikum!

beberapa jam yang lepas, terlaksana juga impian saya untuk mengadakan ceramah perkongsian ilmu bersama ayahanda dn ibunda kepada al- Fateh Malaysia yang memberi fenomena hebat setelah pemergiannya menghadap Ilahi. dear Allah! terima kasih kerana mempermudahkn segala urusan meskipn ada juga kesukaran atau masalah yang dihadapi, tapi alhamdulillah. everythings goes well, thanks oso fr those yang banyak membantu especially barisan kepimpinan PERSEPSI. dis will be one of my precious moments in mylife, i really appreciate it! i cant even describe how i feel apabila berhadapan dengan 2orang insan hebat yang sangat down to earth ni, subhanAllah. (ibu and ayah, both of u are still my number ONE!) well, mana tumpahnya kuah dal kalau tk ke roti canai kn? no wonder lah asy- Syahid Ahmad Ammar mampu membangkitkn jiwa2 yang telah mati, just take a look at his parents! 

teringat saya kepada kata ibunya semasa kami terserempak dengan seekor kucing kt cafe KUIM, katanya: "kalau Ammar nampak kucing ni, dia sanggup beli air mineral untuk bagi minum kepada kucing tu..". MasyaAllah, Ammar Ammar~ saya jugak dapat buku Ammar free dari pihak ibu dn bapanya, alhamdulillah. thank you Allah, i cnt wait to read it! well, tadi jugak saya ada mempersembahkn sajak yang saya create sendiri khas untuk arwah Ammar. ill upload the video soon, in sha Allah. ok, i think dats all fr today. i dnt knw wat else shud i write in here, if possible i dont want to remember every moments yang jadi tadi. i really miss it, huhu. btw thaaaanks kepada yang hadir memberi sokongan kepada program ATAM 2.0: Warisi Keperibadian al- Fateh Malaysia! may Allah bless us, Allahumma Solli 'ala Sayyidina Muhammad~
sekian, wasallm.

# i really, REALLY wana be the person who will gv birth to the next Ammar!

25 February 2014

SAYA BUDAK BARU BELAJAR

i did it!! :D
Assalamualaikum!

hari ni saya nk share tentang perkembangan potensi diri saya, im so happy you know! ok, nampak tk gambar kat atas nun? percaya tak, saya yang buat!! selama ni saya hanya tau makan je, tapi bila dah merantau di negeri orang dn berjauhan pulak dengan ibu, nak tak nak kenalah berusaha sedaya upaya untuk mencari makan. so, inilah hasilnya! saya dh tau buat cucur, hehe. pastu saya bagi kengkawan rasa, sampai sanggup anta dari rumah ke rumah. sekarang baru saya tau nikmatnya apabila memasak, kepuasannya hadir bila tengok mereka berselera makan makanan yang kita masak tu! saya rasa ini juga yang menjadi penyebab utama kenapa saya dh rajin ke dapur sekarang, huhu. anyway, terima kasih kepada adik-adik junior saya yang banyak mendorong saya ke arah ini. merekalah juga yang mengajar saya mengenali dunia masakan, haha. lawak bila terkenang balik peristiwa sebelum saya terror buat cucur ni! >.<

kisahnya cmni, one day! saya rasa tercabar bila adik junior saya menyediakan cucur bawang sebagai menu sarapan pagi kami, sepatutnya saya yang prepare untuk mereka! time lunch, saya suruh dia buat lagi. then saya perhatikn gerak-geri dia, kononnya nk belajar lah kn. saya tengok dia bancuh tepung, saya ingat dia salah dengar apa yang saya cakap tadi. then saya bagitau semula yang saya nk cucur yang bulat-bulat macam pagi tadi, bukan tepung ni. then adik junior saya ketawa terbahak-bahak, dan jawab- "hahahahaha, akaakkk! sebelum cucur tu jadi bulat-bulat macam apa yang akak makan pagi tadi, akak kenalah bancuh tepung ni dulu pastu goreng!! nanti barulah dia jadi macam apa yang akak makan tadi, hahahahaha" perghhh, time tu rasa macam nk menyorok dalam peti ais! huhu, malu sangaaat tau tk! sejak dari peristiwa itu saya dh pandai buat cucur, haa. see, saya belajar dari pengalaman yang agak pahit tau. and now, skill ni bole buat orang disekeliling saya gembira kerana kenyang. hehe, seronoknya! alhamdulillah, thank you Allah! :)