28 May 2013

LA TAHZAN ADIK MANISSS

Assalamualaikum!

ohh my dear sisters, tkda apa yang mampu saya lakukn utk mengurangi tekanan jiwamu yang diruntun pilu. saya juga mmerlukan bantuan dn pimpinan dalam menghadapi ujian yang mendatang, cuma ada beberapa kata-kata yang ingin saya kongsi buat renungan bersama. sesungguhnya dua faktor yang menggolak perasaan dn emosi manusia adalah "kegembiraan yang memuncak" dn "musibah yang dasyat"! saat awak jatuh ditimpa musibah,jangan mudah putus asa. awk kena berusaha untuk bangkit, sesungguhnya jika Allah mencintai hamba- Nya maka Dia akan tenggelamkan hamba- Nya dalam musibah dn siapa yang tk pernah mengalami musibah maka ia akan jauh dr kasih sayang Allah SWT.

ingatlah bahawa Allah SWT tidak sekali-kali membebani hamba- Nya dengan sesuatu yang tk mampu terpikul olehnya, semua itu adalah ujian untuk mendekatkn kita kepada- Nya. jadi bersyukurlah, you are so lucky kerana Allah SWT merindukn rintihan dn tangisanmu! sesungguhnya bersyukur itu lebih tinggi nilainya dr sabar! ya ukhti, kuatkn jiwamu untuk mendengar kritikan, cemuhan dn hinaan. take it positively ok, be strong dear! jangan dibebani bahumu yang lembut itu dengan urusan dunia yang tk pernah sudah, dunia memang cmtu. kita bkn insan perkasa yang mampu menanggung segala, tetapi ketahuilah bahawa bukti Allah menyanyangi hamba- Nya adalah melalui ujian yang ditimpakan. so please, LA TAHZAN YA UKHTI. semoga awk diberi kekuatan untuk menghadapi ujian ini, ameen!
sekian, wasallm.

# orang yang bersabar belum tentu bersyukur, tp orang yang bersyukur adalah mereka yang turut bersabar!

22 May 2013

WELCOME TO KUIM!

see u at KUIM~
Assalamualaikum!

sejak kebelakangan ni, saya mendapati post Kolej Universiti Islam Melaka dalam blog saya ni mendapat carian paling tinggi berbanding post-post saya yang lain. saya agak terkejut, dn tertanya-tanya apa yang menarik nya dengan post tu. ahaa, baru saya teringat! sekarang musim pelajar mencari tahu tentang tempat pengajian yang bakal mereka sambung study, no wonder lah! dulu pn saya macam tu jugak, seboleh-boleh nak search sampai lubang cacing pasal tempat baru yang akan saya pergi tu. macam-macam perasaan ada, tapi apa yang pasti! semakin hampir dengan tarikh keramat untuk mendaftarkan diri ke KUIM, semakin lemah semangat saya. tapi saya kuatkan jugak semangat, saya cubaaaa! berkali-kali saya bagitau ibu dn ayah supaya jangan terus balik KL lepas anta saya, saya sampai ajak mereka untuk tidur sekali dengan saya dalam asrama kat KUIM tu nanti. haha, budak kecik ni kn!

minggu pertama adalah minggu membasahkan mata dengan air mata rindu, rindu pada segala-galanya yang saya tak dapat bawak ke KUIM! expecially, my lovely parents. setiap hari jugak saya bagitau ibu dn ayah yang saya tanak duduk asrama kat KUIM, saya nak duduk luar. ada hati youuu, padahal baru sem satu! tapi ayah dn ibu banyak bagi support, dn support itulah yang menyebabkan saya rasa gembira yang teramat sangat setelah 1tahun menuntut di bumi KUIM ni. alhamdulillah, semoga kenikmatan ini berkekalan sehingga saya selamat menamatkan pengajian nanti. lagipun, tak lama dah. pejam celik- pejam celik, saya akan merindui pulak suasana di bumi KUIM ini. semestinya hari-hari terakhir di KUIM pasti juga akan ditemani air mata sepertimana hari-hari pertama saya melangkah masuk ke sini, semoga semuanya akan dipermudahkan! ameen, huhu. anyway, for those yang bakal melanjutkn pelajaran ke KUIM- ahlan wa sahlan! semoga kita dapat bersama-sama menjadi putera puteri Islam yang berjaya di dunia dn akhirat, Allahumma Ameen! :')
sekian, wasallam.

# KUIM- the best choice i can say! ^_^

16 May 2013

JANGAN MENYERUPAI BIARAWATI!

tips menutup aurat dgn sempurna.
Assalamualaikum!

"wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dn anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya. dengan cara demikian lebih sesuai untuk mereka dikenali sebagai perempuan yang baik-baik,maka dengan itu mereka tidak akan diganggu.." (surah al- Ahzab: 59) 

awak tau tak, sekarang pemakaian tudung orang Islam dh menyerupai biarawati Kristian! huhu, seramlah! saya pn dah tengok, exactly sama! ya Allah, kuatkn iman ku tabahkn hati ini untuk menghadapi segala dugaan dalam usaha untuk menjadi hamba- Mu yang solehah! in sha Allah, ameen! dear sisters, dalam al- Quran pn dh seru kita untuk menutup apa yang sepatutnya ditutup. sekarang memang trend orang berfesyen dalam bertudung, tk salah pn. tp aurat tu di-cover dengan sebaiknya tk?

saya pn tkdalah perfect sangat sampai nk bagi ceramah kt kn, tapi saya just nk ingatkn. agenda kafir laknatullah tu sangat halus sehingga kita tk sedar, ketahuilah wahai manusia sekalian! agenda mereka amat dasyat untuk menjahanamkan umat Islam, huhu. ya Allah, lindungilah hamba-hambaMu yang daif ini!! ye, tk semestinya nk cover aurat kena pakai tudung labuh. you cn still wear tudung sarung or tudung bawal, as long as you looks like a muslim girl. dear sisters, dress to please Allah. not to please His creation, hijab is so much than just covering your hair. it also means to cover your modesty, have pity on the brothers. dont be trial fr them, please ok! mudah-mudahan akhlak di balik pakaian lebih indah daripada pakaian tersebut, in sha Allah! may Allah guide us all to truth and keep us on the straight path, insyaAllah!
sekian, wasallam.

10 May 2013

SABAR TU AWESOME

bukan nk poyo, cuba husnuzhon sikit~
Assalamualaikum!

kay mon, kay mon! look at the pictures above, ada artis nk bergambar dengan saya! booo, tak lawak pn. ok, maaf. hmm, last week i went to PWTC sempena Pesta Buku yang diadakan every year since tk tau bila. memandangkn baucer buku sebanyak rm250 masih tak luak, jadi saya ambik kesempatan untuk meluakkannya di Pesta Buku ni walaupun saya terpaksa berasak masuk ke dalam dengan ribuan pengunjung yang lain. kalau saya dilenyek time tu, confirm takda sape yang perasan. alangkah sadisnya andai itu terjadi, tapi alhamdulillah! ia tak berlaku pn, ok sambung cerita! saya nk beli dua-tiga buku ni, but i hv to line up fr almost 1 hour untuk membayor! just imagine, huhu. ok tkpe, sabar itu indah. i try to make myself undercontrol, kalau tk rasanya dh bersila kat line tu sambil makan pop corn. penat lah berdiri, tapi alhamdulillah. akhirnya, berkat sifat sabar yang dipaksa dn rungutan yang ikhlas dr hati dapatlah jugak saya membeli buku tu.

then saya jalan-jalan lagi untuk cuci mata, sampailah mata saya terpaku pada seseorang yang agak comel. macam pernah ku lihat wajahnya, tapi dimana ya! dalam tv sudah, tkyh nk propa sangat lah kn. ok, si comel yang saya maksudkn adalah! jeng jeng jeng, Heliza Helmi! tapi saya tak dapat bergambar dengan dia, huhu. dia mesti excited kalau tau Ania Narma nk bergambar dengan dia, tp tkpelah. Ramai betul orang, then saya teruskan perjalanan dengan perasaan yang agak hampa. tkpe, sabar itu indah! beberapa minit kemudian, Allah SWT mempertemukan pula saya dengan novelis Islamik yang sangat saya hormati dn kagumi kerana Allah SWT. masyaAllah, Ustazah Fatimah Syarha! saya sempat bersalam dn berborak dengan dia, huhu. terharunya, rasa macam tanak balik time tu! namun perjuangan harus diteruskn, dn kemudian! saya terserempak pulak dengan Ustaz Don Daniyal Biyajid! subhanAllah, kehilangan Heliza Helmi diganti dengan dua orang ulamak Malaysia! masyaAllah, INDAHNYA SEBUAH KESABARAN.
sekian, wasallm.

# sabar akan terasa lebih indah jika diiringi dengan rasa syukur!

04 May 2013

TAKKAN MELAYU HILANG DI MALAYSIA

please be matuared.
Assalamualaikum!

ingin saya tegaskan bahawa post hari ini tak ada kaitan sama sekali dengan parti-parti politik yang sedang giat bertanding untuk PRU ke- 13, harap maklum. ok look at the picture, saya rasa nk gelak. jap ek, HAHAHAHAHAHA. saya rasa nk gelak sebab alasan yang digunakan sangat tak menahan. saya tk faham, kenapa isu macam ni perlu dibangkitkn?? andai kata Islam ditolak seperti apa yang digembar-gemburkn dalam gambar tu, im very sure tak mungkin pejuang agama Allah di bumi Malaysia ini akan berdiam diri. kami tidak akan sesekali membiarkn Islam luput di bumi Malaysia, kami sanggup bermati-matian berjuang demi Islam!

saya sangat tk setuju jika Islam itu digunakan sebagai alat itu untuk meraih kemenangan duniawi atau untuk kepentingan peribadi, please lah. lagipun Islam adalah satu-satunya agama yang diredhai oleh Allah, mana mungkin ia akan lenyap melainkn umat Islam dh betul-betul lemah sehingga tiada rasa cinta terhadap agama sendiri! nauzubillahiminzalik, huhu. tapi menurut pemerhatian saya, umat Islam di Malaysia masih kurang peka dengan institusi pembangunan ummah. sebagai contoh, masih ada ruang2 kosong dalam saf untuk solat berjemaah. saya pn tk fhm kenapa saf tidak dirapatkan, benda simple pn tk bole nk settle. huhu, tapi apapn untuk hari ni saya just nk pesan. please lah, jangan gunakan agama Islam sebagai alat untuk menakut dn memperbodohkn masyarakat. plus, dah setengah abad Malaysia makmur dengan tiga kaum utama. Kaum Cina dn India pn dah sedia menghormati hak keistimewaan orang Melayu dn kedudukan Islam di Malaysia sejak berabad yang lalu, so janganlah isu perkauman di atas ditimbulkn. please, i want PEACE fr Malaysia. May Allah bless my lovely country, ameen.
Sekian, wasallam.

# daripada banyak MENCACI, lebih baik banyak MENGKAJI.