29 July 2014

SETELAH BERGELAR MANTAN


with my ladies, =')
Assalamualaikum!

hi. hm. rasa macam tanak share je perasaan setelah bergelar "mantan" Exco PERSEPSI, huhu. but isokey, dis is wht we call kenangan kn. ok, alhamdulillah. masa tidur saya bukan lagi after midnite, sekarang lebih teratur. same goes fr my lunch and dinner, and wat is the most important thing is!! saya dh bole spend time fr my bsnz, HERBALIFE~ ohseeeeem, n nw i cn drink my shake every morning!! selalunya time free baru buat shake, kadang2 after lunch. kadang2 after dinner, n sometimes after i had my supper! just imagine, hw cn my wonderful shake nk process when i drink it a few seconds before i sleep kn?? Tapi tu je FREE time dat i hv masa pegang jawatan dalam organisasi dulu, T.T

bt seriously, i miss dat moments! serabut macam apa entah, but always look awesome~ moment yang paling tk bole blah is bila dh jadi Exco tu likers for my FB's status bertingkek-tingkek! kalau tidak dulu, nk cecah number 5 pn susah. Haha, just kidding. tp ssungguhnya t/jawab yang sedang saya pikul masa itu adalah amanah yang diberi oleh Allah, dn semoga usaha kecil saya itu ada nilai disisi Allah dn semoga apa yang telah saya lakukan selama menjalankn amanah tersebut mampu untuk menjadi hujah di hadapan Allah kelak. in sha Allah. ok, dats all fr today! btw nk ingatkn jugak, especially fr myself! try to follow as much Sunnah as you cn yaa, sollu 'ala Nabiy!! =)
sekian, wasallm.

# time flies, so fast~

23 July 2014

AMAZING SEVEN (7)

hei. kami baby Julai. haha
Assalamualaikum!

as we know, angka 7 amat berkait rapat dengan penciptaan langit dn bumi. telah difirmankan oleh Allah bahawa langit itu terdiri dari 7 lapisan dn dijadikan juga 7 lapisan bumi! selain itu, permulaan surah al- Baqarah sehingga ke surah an- Naba', nombor 7 dinyatakan sebanyak 77 kali. manakala surah al- Fatihah yang merupakan penghulu segala surah juga terdiri dr 7 ayat. lagi apa ye, hmm. haa, rukun solat ke- 7 ialah sujud kn? untuk menjadikn sujud sah, hendaklah 7 anggota sujud (dahi, dua tapak tangan, dua lutut dn dua kaki) mencecah bumi. and and, solat juga diperintahkn apabila kanak-kanak mencapai usia 7 tahun! dn jangan lupa, Allah juga menciptakan 7 pintu syurga dn 7 pintu neraka!

tentang kiamat, al- Quran telah menyebutnya sebanyak 77 kali. berkenaan ibadah haji pulak, semuanya dilakukan sebanyak 7 kali mcm saie, melontar dn tawaf. kn kn? dn dalam kehidupan manusia pulak, pelbagai keistimewaan angka 7 digunakan. ada 7 hari dalam seminggu, dn juga dikategorikan 7 benua dn 7 lautan di bumi. haa, keindahan pelangi pn terdiri daripada 7 warna kn! angka 7 juga merupakan nilai natural antara sifat asid dn alkali, and the most amazing thing is tulang belakang leher manusia yang menyambungkn kepala mepunyai 7 cervical vetebratae! dlm maths, angka 7 digelar 'safe prime' iaitu sebagai penyelesaian kepada kebanyakn permasalahan dlm kira-kira. dn nmpknya assgmnt saya dh memanggil saya, ok bye! 
sekian,wasallm.

# 7- ia bkn semata-mata unik, malah mengandungi hikmah tersembunyi yang tk mampu diterjemah oleh akal manusia!

17 July 2014

HAFIZ DI PENJARA

Assalamualaikum!

dear Muslim! dont skip this video before you watch it, please!! thanks mum fr giving me this ohsem video, subhanAllah. mula2 macam seram nak tengok, tapi disebabkn my mum yang bagi so then i watch it. ok fine, i feel like crying even dah tengok video ni berkali-kali. this guy katanya bukan w/negara Malaysia, dia ditahan sebab tkda dokumen pengenalan diri and all that. dia merupakan pelajar sekolah pondok di negeri Kelantan, Allah. may Allah give him strength to overcome this trials, ameen

11 July 2014

IT'S RAMADAN!

1st time iftar kt luar dgn kengkawan~
Assalamualaikum!

subhanAllah, alhamdulillah! terima kasih ya Allah kerana memberi kesempatan kepada diri ini untuk melipat gandakan pahala di bulan penuh barakah ini, syukur! Ramadan only comes once a year, dn siapalah kita untuk menjamin bahawa esok kita masih bernyawa. Ramadan is a fasting time and of cos our schedules change during Ramadan, betul..!! ingat lagi masa zaman sekolah, hari biasa akan balik pukul 6:30pm. tapi time Ramadan, pukul 5pm dah balik. bestnya, pastu pergi bazaar Ramadan! masyaAllah, cant wait untuk buat benda yang sama nanti. pastu malam confirm jarang untuk buat benda lagha time Ramadan, bcs usualy kami akan ke masjid atau surau berhampiran untuk solat terawih.

seriusly, kalau diikutkan! time Ramadan adalah waktu yang paling susah untuk buat benda lagha sebab kena plan masa betul2, well. Ramadan kn is the best season fr offering good deeds and gaining reward, so mana bole lepaskn cmtu je! rugi kot, dh lah once a year! tahun depan belum tentu kita akan bertemu lagi dengan Ramadan, huhu. jadi sentiasalah menganggap Ramadan yang kita sedang hadapi sekarang adalah yang terakhir, so buat yang terbaik!! as a Muslim, eh no. as a PRODUCTIVE Muslim, we have to prepare ourselve for this blessed month! in sha Allah. may Allah accept all our good deeds done in the month of Ramadan, ameen~
sekian, wasallm.

# welcome Ramadan!!

05 July 2014

SENIOR YEAR!!

assalamualaikum!

masyaAllah. ders only 2semester left fr me to study at KUIM, hw fast time flies!! rasa macam baru semalam update blog pasal kegusaran nak masuk KUIM ni, ya Allah. ok, even ada lagi setahun tapi saya dah mula rasa sedihhhh. demi Allah, banyak sangat kenangan yang berlaku kt KUIM selama hampir 3tahun saya berada di sini. kt sinilah saya:-
  • menjadi pelajar Undang-Undang
  • mula2 berjauhan dengan family
  • melakukan transformasi pada diri
  • Banyak solat Qasar dn Jamak
  • kenal macam2 jenis perangai manusia
  • 1st time tengok orang kena histeria depan mata
  • banyak pakai jubah dn baju kurung
  • mengendalikan program sendiri
  • berbuka dn bersahur tanpa family
  • terawih dengan kawan2
  • dapat anugerah Dekan
  • menjadi Exco Akademik Akademi Pengajian Islam
  • menjadi fasilitator
  • bersajak sampai nangis
  • tau istilah 'nikah khitbah'
  • menangis sebab terlalu stress
  • jumpa adik2 yang ohsem
  • berlapar sebab takda duit
  • duduk rumah sewa
  • outing tanpa family
  • sakit tanpa family
  • belajar masak
  • basuh baju tanpa mesin basuh
  • berani dengan kucing
  • adjust keewangan sendiri
  • dapat bezakan kawan dan lawan
  • lebih jelas dengan matlamat hidup di dunia
  • jadi bisneswoman
  • "subhanAllah, alhamdulillah.."
haha, dn banyak lagi actually. Ini hanya 15% of my experiences kt KUIM ni. takpelah, ada masa nanti saya share lagi. sekarang dh tahun akhir, subject makin tough. assgmnt makin banyak, practikal lagi. MUET lagi, dn macam2 lagi. in sha Allah. semoga Allah permudahkn segala-galanya, ameen~
sekian, wasallm.

# ya Allah! thanks fr everything, =')