25 June 2013

RAMADAN IS COMING!

masyaAllah~
Assalamualaikum!

today is my last post in the month of June, nampaknya sudah setengah tahun kita berada dalam tahun 2013. 6 bulan telah berlalu, and now still got 6 more months to go. then kita akan berganjak ke tahun 2014, cepatnya masa berlalu. rasanya ni bukan kali pertama saya repeat ayat yang sama- "cepatnya masa berlalu..". ya, its true! sama jugak macam bulan Ramadan ni. rasanya baru semalam saya mengupdate post tentang Ramadan yang pertama kali saya lalui kat KUIM- WELCOME RAMADAN!  so, for this second time tak banyak yang saya nak tulis sebab normally pengalam pertama adalah yang paling indah dn sukar dilupakan. so bila dah masuk tahun kedua ni, tak banyak kot yang saya nak update.

rasanya everything will be the same, mengalami keadaan berpuasa bersama kengkawan di bumi KUIM dn berjauhan dengan mummy dn daddy! (tkyh nk mummy daddy sangat, padahal kat rumah panggil ibu dn ayah je kot..) bajet, anyway! kalau ada something new yang berlaku in this coming Ramadan, ill update it! stay tuned ok, thaankss. harapan saya fr this coming special month is, sama seperti saudara-saudara seagamaku yang lain! im very sure, we are all mengharap to gain as much pahala as we can kn? in sha Allah, hopefully Ramadan kali ini lebih bermakna dan lebih baik berbanding Ramadan yang sebelumnya. Allahumma Ameen, :')
sekian, wasallm.

# ya Allah, izinkn aku bertemu lagi dengan bulan Ramadan pada tahun ini.

19 June 2013

TAK KENAL MAKA TAK CINTA

Assalamualaikum!

Tadi ada seorang pak cik yang berkopiah lalu depan saya dn kawan saya, then kawan saya cakap: "mesti pak cik ni alimkan, sebab dia pakai kopiah..". Saya mengiyakan pendapat dia tu, kemudian saya mmbayangkn. Adakah jika seorang bayi dipakaikn kopiah di kepalanya dn pkcik tua tadi tidak berkopiah, wajarkah untuk si bayi dikata lebih alim berbanding si pkcik hanya kerana si pkcik tidak berkopiah?? well, memang lumrah manusia suka judge a book by its cover, and btw im the one! Secara peribadi, sikap menilai seseorang dari luaran bukanlah tak bagus. Tapi, mengenal seseorang dengan rapat sebelum mengecop dia dengan apa-apa gelaran adalah lebih baik dn lebih selamat. Apa yang kita nampak secara lahiriah tidak menjaminkn apa-apa, manusia is the best actor I cud say. Btw tak salah bersangka baik, itu penting.

Cuma ada sesetengah orang yang suka menilai seseorang dari sudut yang negatif, padahal belum sampai 24jam dia kenal orang tu! Honestly, saya tak bersetuju dengan mereka yang berpemikiran macam ni. Tak baik tau tak, dan lebih teruk kalau kamu memberitahu orang lain tentang sikap negatif seseorang itu. Kamu nak semua orang tau perangai jahat dia yang kamu nilai dengan hanya sekali pandang, nauzubillahiminzalik. Percayalah, kamu tidak akan kenal seseorang sebelum kamu duduk serumah dengan dia! Itu cuma ungkapan je untuk menunjukkan ketidak wajaran untuk menilai someone yang kamu baru kenal, saya tak tau apa motif disebalik perbuatan ini. apa yang pasti, kamu sedang berbuat dosa! Pertama, mungkin saja kamu telah menfitnah dia dengan penilaian kamu itu. Kedua, kamu memburukkan dia di hadapan orang lain. The problem is, kamu belum kenal siapa dia sebenar! Serius, kamu sebenarnya telah memperlihatkan kebodohan kamu sendiri. Memang tak salah untuk menilai seseorang dari pandangan pertama, tapi sertakanlah penilaian itu dengan sikap bersangka baik. peringatan untuk saya jugak, sama-samalah kita muhasabah diri dalam mencari redha Ilahi.

# bersangka baik adalah "kunci" sesuatu IKATAN.

13 June 2013

JODOH vs AJAL

maksud Hadis.
Assalamualaikum!

sejak menjadi fesi hari tu, kerap kali jugak phone saya berbunyi. adik2 group MMS saya banyak tanya soalan, which is good!! so saya kini menjadi kaunselor yang sememangnya tidak bertauliah, tidak bertauliah! bt i try to do mabest to make people around me happy, at least i try ok~ kebanyakkn soalan yang diajukan kepada saya adalah berkaitan dengan cinta, sebabnya majority dari mereka ni telah TER-jatuh cinta dgn abg2 senior. ada yang mintak pndapat, ada jugak yg mintak saya untuk jadi 'orang tengah'. dn ada jugak yang minta sy jadi spy, lol. ok tkpe, take it easy man! i alwys remind them and oso maself bahawa jodoh itu adalah rahsia Allah, and same goes fr ajal kita. kedua-duanya telah tertulis di Luh Mahfuz sejak azali lagi, dn keduanya juga adalah pasti! bezanya cuma, ajal memang confirm kita akan jumpa kt dunia! tapi jodoh, mungkin di dunia ataupun di Syurga nanti. but fr sure, ia adalah pasti.

jadi jangan terlalu mempersiapkn diri untuk jodoh, sehingga terlupa kepada ajal kita yang sudah pasti kita akan bertemu di dunia ini. persiapan untuk bertemu jodoh masih bole dilakukan meskipun setelah kita sudah brtemu jodoh, contoh macam belajar masak! haa, lepas kahwin pn kita still bole belajar masak kn? tapi kalau persiapan untuk ajal pulak, sorry to say. we have no time to do the preparation untuk mati setelah brtemu kematian, just imagine! hw cn kita tambah pahala after mati, melainkn dengan 3benda iaitu sedekah jariah, doa anak2 kita yang soleh dn solehah, serta ilmu berguna yang dimanfaatkn. itu pn kalau kita berpeluang untuk melakukannya selama hayat kita, kalau tk?? nauzubillah, smoga Allah menjauhkn kita dari sifat lalai ini. huhu, jadi sekarang awak nampak tak preparation untuk apa yang perlu diberi perhatian dulu?? sebab kita sendiri tak tau mana yang akn tiba dulu, samada jodoh atau ajal. apa yang pasti! ajal itu pasti kita akn bertemu di dunia, Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad~
sekian, wasallm.

# ingatlah bahawa Malaikat Maut melawat kita 70x dalam sehari, Allahu Rabbi.

07 June 2013

MINGGU MESRA SISWA (1)

we are all TAKEN ok, thnk you.
Assalamualaikum!

alhamdulillah, selesai sudah Minggu Mesra Siswa (MMS) yang berlangsung selama 3 hari di KUIM. banyak pengalaman baru yang sukar untuk dilupakan selama menjadi sebhagian dari urusetia program ini, dn terima kasih juga kepada adik-adik junior yang sangat mendengar kata! untuk tugas am, saya ditugaskn untuk menjaga Kaunter Pertanyaan. saya agak takut kalau-kalau tak dapat jawab soalan yang bakal ditanya, normally ibu bapa yang akan banyak bertanya kn. tp alhamdulillah, saya dapat jawab dengan tepat dan yakin tau tak! nak tau kenapa? sebab mereka asik tanya soalan yang sama- kat mana nak mendaftar ye dik? tandas mana? kafe mana? tapi ada jugak yang saya salah bagi arahan, bukan salah tapi konpius! tertukar arah untuk tandas lelaki dn perempuan, err. maaf ye kalau ada sesiapa yang saya TER-salah bagi arahan, huhu. penat memang penat, tapi saya tetap melayan mereka dengan mesra sebab semua yang tanya tu baik-baik belaka. mereka sangat berhemah, ada yang panggil saya adik dn kakak. tapi ada jugak yang panggil saya "mak cik", ya Allah. nasib baik sorang je yang panggil saya cmtu, fuhh! tkpe tkpe, mungkin dia tersalah panggil. tapi kenapa muka dia macam tak bersalah masa tu, huaaaaa!!

untuk tugasan khusus, saya beserta saf kepimpinan PERSEPSI diamanahkan di bawah unit Dakwah. rasanya, tugas kami yang paling ringan kot berbanding unit-unit yang lain. time kuliah Magrib, saya terdengar penceramah ada bagitau antara golongan yang wajahnya bercahaya semasa dibangkitkan di akhirat adalah yang datang awal ke masjid sebelum masuk waktu solat. dan semestinya, tugas kami ini menyebabkan kami kena datang awal ke masjid sebelum masuk waktu solat untuk prepare apa-apa yang patut! yay, alhamdulillah! semoga kami menjadi salah seorang dari golongan tersebut, ameen! dn yang paling best kami kena pasang zikir kat masjid 30minit sebelum masuk waktu, dn semestinya Hafiz Hamidun menjadi sasaran saya! bila dah pasang tu, ada mahasiswa yang bibir dia turut mengalunkan zikir tersebut. subhanAllah, rasa macam best sangat sebab dapat ajak orang ramai berzikir sekali! lagi-lagi time Subuh, best sangat dengar alunan Zikir Hafiz Hamidun time langit masih gelap. masyaAllah, hanya Allah yang tau betapa seronoknya kami dapat mengajak mereka berzikir dn menyusun atur para jemaah agar solat berjemaah dapat dijalankan dengan teratur. terima kasih untuk kesempatan ini ya Allah- ALHAMDULILLAH. 
sekian, wasallm.

# salam Israk Mikraj- perbanyakkan berselawat ye kengkawan.

01 June 2013

REHAT JAP~


Assalamualaikum!

tadi cari bahan untuk assigmnt, entah macam mana bole terjumpa pulak video ni. macam kelakar je, macam lawak je~ haha, seems like i dont hv so much time to write up whatever i wnt to write. busy sangat, percayalaaaah!! so, biarlah video ni menjadi pengganti kepada penulisan saya buat sementara ni. kbai!