26 August 2012

SALAM AIDILFITRI

NOTE TO SELF.
Assalamualaikum!

ok fine, saya terpaksa terima hakikat yang hari ni dh masuk bulan Syawal. so i hv to say goodbye to dear Ramadan, huhu. ok, tnk sedih-sedih. dh bulan Syawal ni, so dikesempatan ini saya ingin mengucapkn Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dn muslimat yang menetap di bumi Allah. expecially fr those yang mengenali diri ini- although no face to face, do not shake hands, but hearts was close to saying sorry fr any mistakes! zero zero tau, hehe. alhamdulillah, dapat jugak saya meraikan Aidilfitri pada tahun ni. syukur di atas nikmat ini ya Allah, i really appreciate it! time raya ni yang syoknya sebab banyak cerita best kt tv, so kalau nk pergi beraya rmh saudara mara memang saya akan fikir 100x. kena fikir betul-betul, nk duit raya ke atau nk tengok cerita best! ok, mostly saya akan pilih duit raya. so terpkasalah saya merajinkn diri untuk pergi beraya, huhu.

then kalau pasal kuih raya,memang saya akan tibai abis-abis. err, kt rumah saya pn sayau sndiri yang abiskn kuih-kuih raya tu. tk smpat nk jamu dekat tetamu pn, hehe. maaf ye ibu dn ayah, i will try to control myself this year. tp tk jamin tau, huhu. i think saat paling best time raya ialah pada malam raya, memang syok abis time ni! riuh rendah, seronok sangat tau tk! semua bekerjasama utk menyiapkn persiapan nk raya, lagi-lagi time bakar lemang dn anyam ketupat! saya kn mmg suka menyebok, so tk hairanlah kalau semua lemang dn ketupat tu ada yang tak menjadi! expecially ketupat yang saya anyam, sejak azali lagi aku masih tk dapat bentuk yang sepatutnya untuk ketupat tu! ketupat saya mesti tk cukup sifat, grr! panas je hati ni sbb usaha saya selalu tk menjadi, tp biar jelah. orang nk makan isi dia, bukan bentuk ketupat tu! so, tkda masalah pn. cehh, ayat nk sedapkan hati ni. huhu, kesian. ok, thts all fr today. once again, Selamat Hari Raya!! semoga berbahagia disamping family tersayang, jangan main mercun tau! bahaya, tp kalau nk main jugak sukati lah. happy holidys,bye!
sekian,wasallam.

# may Eid-ul-Fitr bring happiness in your life! insyaAllah, =)

20 August 2012

ALLAH GRANT ME PATIENCE

Assalamualaikum!

first of all, i wnt to thank all my wonderful friends yang bagi support and semangat to be more patience in the way to face the hardship in life, i will make it darlings. insyaAllah, plus Allah loves those who are patient kn? Allah tkkn menguji kita lebih dari apa yang kita mampu, betul kn! so when Allah test me with this, it means He believes that i can surpass this! dont ever give up- this is wht i always told myself! Allah SWT sentiasa bersama dengan hamba- Nya yang diuji kerana setiap ujian yang diberi sebenarnya kita sedang diberi pahala percuma, sebab dr cara kita menghadapi ujian tu lah yang menentukan kita akan dapat pahala atau dosa. Allah bagi ujian kepada hamba- Nya yang mendapat perhatian- Nya, thnks fr choosing me ya Allah!

i have made mistakes, everyone does. maybe ujian ni adalah untuk mengurangkan dosa kita, redha dn ikhlas tu penting. redhakan apa yang dh jadi, dn ikhlaskn apa yang sedang dn akan terjadi. when you asked Allah, He will answers you in three ways. when Allah says YES- He gives you wht you WANTS. when Allah says NO- He will gives you something BETTER. and when Allah says WAIT- He will gives you THE BEST! Allah knws best wht we need in our life, so be patient and believe in Allah. Thank Allah fr whatever answers He give as that is really the best there is, alhamdulillah! i must be the hero to myself, only me can save myself! insyaAllah, i can do it. Bismillah, and do it as ikhlas as you cn. prove it to yourself that you are strong, accept and just smile to it as it helps you to be stronger! good luck to myself, huhu.

14 August 2012

MALAM LAILATUL QADAR

HR Muslim.
Assalamualaikum!

masyaAllah, cepatnya masa berlalu! sekarang kita dh berada di fasa ketiga Ramadan iaitu Fasa Pembebasan dari Api Neraka. just a few days left for us to collect as much pahala as we can in this special month! sedih laa, rasa mcm belum puas berada dalam bulan yang penuh berkat ni. dulu masa kecik saya sangat excited bila time nk raya, asik kira lagi beraba hr kena puasa sbb tk sabau nk raya! tp sekarang mcm dh tkda feel nk raya sakan, lagi nk dekat raya lagi sedih sebab bulan Ramadan dh nk abis! huhu, gonna miss you Ramadan!! 

as we knw, Ramadan begitu special kerana adanya malam yang lebih baik dari seribu bulan. untungnya siapa yang dapat jumpa anugerah Allah ni, i also want it!! malam Lailatul Qadar juga adalah sebaik-baik malam yang mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat, maksudnya menghidupkan malam Lailatul Qadar dengan mengerjakan ibadah adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tkda malam Lailatul Qadar. Lailatul Qadar ni berlaku pada malam yang terang, tk panas dn tk sejuk. tkda awan, tkda hujan dn tkda angin kencang. yang paling unik, bintang pn tkda tau! besoknya pulak cahaya mentari macam weak je, cerah tp tk terik. udara dn suasana pagi pn tersangatlah tenang, masyaAllah. bestnya, huhu. for sure, hamba Allah yang bertuah yang dapat beribadat pada malam tu akan merasakan kelazatan dn kenikmatan beribadah. ketenangan hati dn kenikmatan bermunajat kepada Allah tk sama dengan malam-malam yang lain! 
sekian,wasallam.

# kejarlah Lailatul Qadar sementara ada kesempatan ni, :)

08 August 2012

SALAM NUZUL QURAN

al Quran: THE SUCSSES FACTOR.
Assalamualaikum!

Nuzul Quran merupakn hr memperingati sejarah penurunan al- Quran (Nuzul Quran) dn hr memperingatkan umat Islam tentang keagungan mukjizat Nabi Muhammad SAW yang terbesar ni. jap, jap! tp sebelum tu kn, ade sumber yang mengatakan peristiwa ni sebenarnya berlaku pada 24 Ramadan dn bukan pada 17 Ramadan! tkpelah, nanti saya tanya ustaz saya balik. sebenarnya Allah SWT berkuasa menurunkan al- Quran tanpa melalui perantaraan sesiapa pn, tp Allah telah mengkehendaki al- Quran diturunkan melalui perantaraan Jibrail as untuk disampaikan kepada kekasihNya- Nabi Muhammad SAW kerana rahsia agung yang terdapat di sebalik al- Quran itu sendiri.

Rasulullah SAW bukan saja berjaya menyampaikan wahyu tu dengan sempurna, tp baginda berjaya mengaplikasikn setiap wahyu itu dalam tindakan dn perbuatannya sehinggakan akhlak Baginda dinobatkan sebagai al- Quran (gambaran al- Quran). when we talk about kebesaran al- Quran, that is mean we are talking about keindahan akhlak Baginda SAW. di antara mukjizat al- Quran adalah Allah SWT sendiri menjamin penjagaan terhadap isi kandungannya sehingga kiamat, hebat kn? walaupn pelbagai usaha dilakukan untuk mencemar dn mengubah kandungnnya, al- Quran tetap terpelihara isi kandungannya dr dulu sampai sekarang dn terus terpelihara sehingga kiamat. so berbanggalah menjadi umat Nabi Muhammad SAW sebab kita ada sumber panduan yang sungguh lengkap untuk membimbing kita ke jalan yang lurus, dn rajin-rajin lah baca al- Quran. sesungguhnya Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud,"bacalah al- Quran kerana ia akan datang pada hari Akhirat kelak sebagai pemberi syafaat kepada tuannya..".

02 August 2012

DUGAAN OHH DUGAAN

Allahu Rabbi.
Assalamualaikum!

it's already 3.00am but i still cnt sleep, hurm. my mood is not good today, huaaa..!! siang td ketawa sakan, tk sangka pulak malamnya berduka. huhu, i dnt knw how to explain wht i feel right now. the things happend just nw makes my tears falling down, im so sad!! ya Allah, only You knw the 'condition' of my heart right now. hanya pada- Mu tempat ku mengadu, please please! dont leave me ya Allah, i need You! i knw whatever You plan fr me is good fr me, so please guide me to be the best even if i do not perceive it as so! 

i ask fr strength, Allah gave me difficulties to make me strong. i asked fr wisdom, Allah gave me problems to solve. i asked fr courage, Allah gave me obstacles to overcome. i asked fr love, Allah gave me troubled people to help. i asked fr favors, Allah gave me opportunities. yes, maybe i received nothing i wanted but i received everything i needed! and fr sure, everything happens fr a reason. dn sudah pasti ada hikmah disebaliknya, sesungguhnya Allah tidak akan membebani hamba- Nya diluar kemapuan hamba- Nya. insyaAllah, i cn overcome all of this ujian dn dugaan. and i know, Allah SWT is always by my side to guide me~
sekian,wasallam.

# the more test you are facing, the more sins you are reducing!