26 June 2012

TERIMALAH KASIH

Assalamualaikum!

ok, i hv one question! korang pernah tk rasa bengang bila korang dh penat-penat sacrified something untuk tolong someone, then orang yang korang tolong tu buat selamber badak je. tk ucap terima kasih pn, senyum pn tk! Ish, ada ke patut kita diperlakukn sebegitu? Kenapa ye masih ramai manusia yang masih berat mulut nk ucapkan terima kasih, susah sangat ke? bukan kena guna kredit pn, alahai. serius, i hv no idea about that! yes, i knw. if i help people, of course i do it sincerely. but at least, a simple thanks might be enough to show politeness and respectness! so i dnt knw why it is so hard to say thank you, maybe dia sakit tekak sebab tertelan halkum kot. 

kalau camtu, senyum pn ok what! ni tidak, dengan muka selamber dia blah macam tu je. saya tau lah yang saya ni bukan princess that someone perlu melutut or say thank you in the most perfect way, but at least threat me as a human lah. honestly, i was raised to say 'thank you' and 'you are welcome' in order to show my respectfulness. tk susah pn, setakat satu dua perkataan tu apalah sangat kn. tk rugi pn ucap kata-kata penghargaan ni, serius! kalau tk percaya, lepas ni cuba tau! and for those yang terasa diri dia almost the same or exactly the same macam apa yang saya tulis ni, ringan-ringankn lah mulut tu untuk mengucapkan TERIMA KASIH. tkyh laa sombong sangat, we are all human being. we need each other, huhu.
sekian,wasallam.

# saying "thank you" is more than good manners, (Y)

20 June 2012

WHAT WE ALWAYS GO THROUGH

Assalamualaikum!
Every New Semester:
image

After First Week:
image

After Second Week:
image

Before the Mid- Term Test:
image

During the Mid- Term Test:
image

After the Mid- Term Test:
image

Before the Final Exams:
image

Once You Get to Know the Final Exam Schedule:
image

Before the Final Exam:
imageimageimage

During the Final Exam:
image

Once You Walk Out From the Examination Hall:
image

sekian,wassalam.

# asal terasa pedasnya ehh? 

14 June 2012

PENGALAMAN DI IPT

Assalamualaikum!

haa, dah tiba masanya untuk saya menceritakan pengalaman pertama berjauhan dengan family dn pengalaman berdikari. huhu, macam sedih je! ok, first week kat KUIM ada Minggu Haluan Siswa (MHS). saya ingat guys je yang terlibat, dah cakap haluan siswa kan. takda pulak haluan siswi, so mengikut kepala otak saya siswi boleh bawak haluan masing-masing on that day. tapi rupanya tidak sama sekali, siswa dan siswi terlibat sama dalam program tu! yay, padan muka saya! saat yang tidak diingini telah tiba, huaa..!! saya memang benci orientasi, tk tau kenapa. but i dont like it, huhu. pada mulanya, of course lah hati cepat rapuh. rasa macam nak melalak je bila family saya nak balik KL dah, huhu.

saya pun nak ikut, pleasseeee!! tapi semua kata-kata dan perasaan ni saya simpan dalam hati, saya tak tunjuk pun. eceh, berlagak lah tu. konon-konon dah dewasa kan, boleh hidup sendiri. pigi dahh, setiap kali nak tidur je mesti bertemankan air mata rindu pada family! huhu, i cannot stand anymore! i wanna go back home, pleassseeeee!! once again, JANGAN HARAP LAH YE CIK ADIKK.. everytime family saya call, saya diam je. saya tak bercakap sebab masa tu sebak gila dengar suara mereka, ya Allah! hanya Allah yang tau keadaan saya masa tu, saya cuba tahan tangisan sebaik mungkin! tanak terkantoi lah katakan, hehe. i try to act macam biasa, nothing happen kn. tapi hakikatnya, hati dah banjir sebab meraung nak balik. huhu, kesiannye bila teringat balik! anyway, saya bersyukur kerana hari-hari tersebut telah berjaya aku hadapi. one-step forward, and now i have to face a pile of books around me!

08 June 2012

MINGGU HALUAN SISWA (MHS)- KUIM

Assalamualaikum!

alhamdulillah, dh selesai pn Minggu Orientasi kt KUIM selama seminggu (Isnin-Jumaat). at last bole pn saya balik rumah jap, lega!! well, MHS di KUIM takda la teruk sangat. dh nama pn minggu orientasi kn, so memang kena jadi askar la time tu. entah macam mana saya bole jadi sangat berdisiplin, haha. tapi alhamdulillah, abang2 dn kakak2 fesi semua baik2 dn sporting belaka. dn secara tidak sengaja saya turut menyimpan hasrat untuk mengantikn tempat mereka bagi pimpinan akan ada, agak2 ada peluang tak? back to d topic, rasanya kt mana IPT pn akan ada minggu orientasi ni untuk pelajar2 baru kn. so terpaksalah saya merelakn semua ini, dalam hati tak putus2 berdoa supaya dipercepatkn tempoh pengajian aku selama 3tahun di sini. aamiin

tapi ada jugak la beberapa orang yang jelas ke-kerek-an nya tu, just imagine! i smiled at dem kot, tapi tak senyum balik pada saya! ok, maybe mereka tak nampak senyuman saya masa tu... dimaafkn. untuk penempatan pulak, alhamdulillah. saya ditempatkn dengan 4orang pelajar satu batch tapi berlainan kos dn 4orang yang selebihnya adalah pelajar senior, Allah. seram pulak bila dengar perkataan 'senior' ni, semoga mereka baik2 belaka dn mampu menerima kehadiran kami adik2 dengan lapang hati. memandangkn senior2 masih bercuti semester, so we (juniors) cud only get to knw dem minggu depan. selepas bermula musim pembelajaran, huhu. harap2 kisah yang saya baca dn buat research pasal senior buli junior ni tak berlaku lah pada saya dn kawan, hopefully! dn kalau blog ni tak di-update selepas dari entry ni dalam tempoh masa yang lama, means dat perkara di atas perlu diberi perhatian! lets see~


02 June 2012

PLEASE, DONT GIVE UP!

Allah ada bersama kita, YAKINLAH.
Assalamualaikum!

hmm, saya yakin setiap daripada kita mesti pernah mengalami saat getir dalam hidup. saya akui, dengan dugaan dan ujian yang bertimpa-timpa kadangkala menewaskan semangat yang ada. dalam masa yang sama, kita perlu yakin dan percaya bahawa kegagalan merupakan tiket untuk mendapat kejayaan! apa yang penting kita tak boleh berterusan meratapi kegagalan, ianya akan memakan diri sendiri. kejayaan dan kebahagiaan yang kita idamkan itu memerlukan pengorbanan, teruskan berusaha dan jangan sesekali menyerah kalah. sudah lumrah hidup, kadang-kadang kita berada di atas dan kadang-kadang kita berada di bawah. teruskan berdoa pada Allah swt supaya segala kesulitan yang bakal dihadapi akan dipermudahkan, in sha Allah.

apa yang penting, bukan kerjasama. tp apa yang penting, kita jangan berputus asa untuk terus mencuba. kita perlu berani memperbaiki kelemahan agar kegagalan yang diperolehi tidak berterusan, yakin pada diri sendiri! yakin yang kita boleh, boleh mengubah kegagalan untuk menjadi kejayaan! ujian Allah swt sebenarnya mengajar kita untuk menjadi lebih kuat dan sabar dalam menghadapi saat kegagalan, alhamdulillah. saya cuma berharap agar segala kesulitan yang bakal dihadapi akan dipermudahkan, in sha Allah. kegagalan juga mematangkan pemikiran kita, kerana pelbagai usaha yang akan kita fikirkan untuk mencari jalan keluar dari kegagalan. tanpa kegagalan, kita tak akan menang! kerana kegagalan yang mengajar kita untuk mencapai kejayaan yang cemerlang, yang pasti jangan sesekali berputus asa. dn ketahuilah, sesiapa yang berputus asa maksudnya dia tidak redha dengan ketentuan Ilahi. nauzubillah, semoga kita dijauhkan.
sekian, wasallam.

# giving up is the worst thing in the world!