28 December 2014

ADA APA DENGAN SEMINIT DUA?

lets try!
Bismillahirrahmanirrahim...

Tersentap jugak la bila mndengarkn kata2 ustaz aku last week, huh. It was smth like, "Allah beri kita 1440mis per day tapi tkda seminit pn masa kita untuk Allah…". Klishe je ayat ni, but seriusly fr me ia sangat deep. Sampai sekarang aku teringat kata2 ustaz ni, totally right kot! Lagi2 dunia akhir zaman, umat semakin leka dengan dunia. 24jam sehari memang rasa tak cukup, tak cukup kerana terlalu sibuk dengan hal dunia! Ada member aku jawab, bukan ke solat kita 5x sehari tu merupakn masa kita untuk Allah. Once again, ustaz aku bagi ayat deep! Jawab ustaz, "kamu yakin ke setiap solat kamu itu kusyuk mngingati Allah…??". Ya Tuhan! I feel scared, dn masa tu jugak la aku terus jadi alim dengan beristighfar selama yang bole. Tau berapa lama ke-alim-an aku bertahan? Tak sampai 2mins, lepas tu mula la lupa sebab seronok dengan kemewahan dunia around me. Allah…

Mood tu hanya akn datang semula bila aku duk sorang2, like hw i am right now! Tapi nk dapat masa sorang2 tu bukan mudah, bukan mudah! Time tak sehat, time merajuk ke apa den baru la sorang2. Cuma tu lah, i was wondering. Actually bole je kn dalam masa 1-2mins yang aku TER-alim itu untuk aku isi dengan quite many thing jugak la dat cud make me getting closer to Allah, banyak weyy!! Fr example, we cn recite surah al-Fatihah 5x within dat particular time. Besides, we cn baca surah al-Ikhlas more den 3times kot!! Heyy, have u guys heard about dis Hadis: 'baca 3x surah al-Ikhlas adalah menyamai mmbaca seluruh Quraan'?? And here we are, masyaAllah! Babe, believe me dat we cn oso recite one page of The Holy Quraan within 1min! So kalau 2mins, dua page kita bole manfaatkn isnt?? Tu baru surah dalam Quraan tau, zikr yang mudah dn ringkas apatah lagi. Believe me, within only 1-2mins kita bole beristighfar (astaghfirullah) sebanyak 100-200 kali. Ni hanya contoh, very interesting kn?! Dn kita tak perlu bayar apa2 pn untuk lakukn semua ni, tapi pulangan yang kita akn dapat sangat masyaAllah…


24 December 2014

BIG GIRL DONT CRY

Assalamualaikum!

dear readers! percaya tak, ure superbly ohseeeem if u cn manage w/out the help of others!! WHY?? bcs we are not a word, so we dont need anyone to define who we are!! oh btw, i love dis quote: "dont depend too much on anyone in dis world bcs even ur own shadow leaves u when ure in darkness..". it brings deep meaning, kerana sesungguhnya hakikat kebergantungan sebenar hanyalah kepada Allah Azza Wa Jalla. well, semua yang datang akan pergi. and of couse, setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan. so tak mustahil kalau mereka yang menjadi kekuatan kita selama ni akan meninggalkn kita, so are we ready to face it?? YES, if we fully depend on Allah. In sha Allah

im oso human, sometimes i need someone to talk to and to lend me an ears. dats why Allah beri kita family, friends, dll. but, BUT!! we cant depend 100% pada mereka kerana mereka itu adalah makhluk ciptaan Allah, and of course kita pasti akan berpisah dengan mereka suatu hari nanti. THIS IS A FACT ok! so, belajarlah untuk menjadi independent. NOTE TO SELF. bukan tak bole mengharapkan others, tapi jangan over. biasa2 sudah, jangan tunjuk yang kita ni lemah. cant live w/out 'em, eh? excuse me, we cant only live w/out Allah! jangan terlalu beremosi, bimbang nanti terkesan pada akidah kita. lagi2 manusia macam saya ni, iman senipis kulit bawang. Allah. so jom cari dn sebarkan bahagia dengan usaha sendiri, be stroooong!! dont put the key to ur happiness in someone else's pocket, and please!! dont let ur happiness depend on something u may lose, bcs ure responsible fr ur own happiness! and fr my dear sisters out there, always remind urself to be a woman thats a man needs! but  not a woman that needs a man, bear in mind!!
sekian, wasallm.

# tapi kalau dh kawin tu lain cerita lah, hahahaha. Kbai

16 December 2014

WAFFLE & SPAGHETTI

focus on her hair & his shirt
Assalamualaikum.

A few days back, a friend of mine mngadu dengan aku pasal masalah yang sedang dihadapi oleh perhubungannya dengan boyfriend dia. Long story short, a father to my girl-friend ni was admitted to the hospital sebab sakit la kn. Pergaduhan mereka terjadi disebabkn si lelaki ni tak langsung tanya khabar si ayah perempuan ni, alih2 asik kawan aku ni je duk ceritakn keadaan si ayah kt boyfriend dia. Memang la bf dia ni layan je cerita tu, but smhow kawan aku ni rasa bengang la. Terasa hati pn ada jugak kn, dia merasakn yang bf dia ni tkda inisiatif langsung untuk brtanya kabar si ayah dia. So lama2 kawan aku ni pn fedupl la, so dia pn tak layan call ke text ke whatsapp ke or apa2 yang berkaitan dari bf dia ni. Seperti yang dijangkakn, i knw dat my friend ni tak bagitau pn bf dia alasan dia bertindak sedemikian. Means dat kawan aku ni tak brterus terang kt si lelaki yang dia tak puas hati dengan sikap lelaki yang dilihat tak care dengan penyakit ayah dia, seboleh2 kawan aku ni nk bf dia ni find out sendiri. Ego ke apa aku pn tak faham, grr

Mendengar kepada cerita dia, aku pn merasakn yang si lelaki ni jahat la kn. Kurang rasa tanggungjawab la, kurang prihatin and wat so evah yang berkaitan. Tapi at the same time, aku rasa kesian pulak kt boyfriend dia tu. Yelah, dia merayu2 kot untuk si perempuan ni bagitau the reason why tiba2 ambik keputusan drastik tanak layan si lelaki. Nampaknya si lelaki ni memang inncnt, dia memang tak tau apa silap dia!! Sampailah one day, phone kawan aku ni brbunyi. Incoming call dari bf dia, and since dat time my friend ni dalam toilet so aku beranikn diri to pick up d call. Even i believe dat my friend wil defintly kick me out of the room if i do so but, who cares~ Lepas angkat je call, aku pn apa lagi terus la sound bf dia ni. Not really marah2 la, i was tinggikn suara and say smth like "if u really want her, not only her u wil get but oso her family!". Sampai la akhirnya, aku terdiam dengan jawapan si lelaki ni. Lepas selesai bagi salam semua, aku tunggu kawan aku ni keluar toilet to tel her smth yang bole buat dia jadi serba salah tahap gaban. I guess so

"Babe, selama ni bf kau directly contact dengan ur mum la to ask about ur dad...".

# alahai speghetti, kesian waffle

12 December 2014

PRACTIKAL'S EXPERIENCE- Dip.

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah! Tamat sudah tempoh latihan amali aku selama lebih kurang sebulan lebih dekat Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Jalan Duta, Kuala Lumpur. Yang paling best praktikal kt sini sebab banyak kes2 artis tanah air, so secara tak langsung dapat jugak la aku pengalaman menghadapi pihak media. Well, fr d first week aku ditempatkn di Unit Mal dn Jenayah. Ni kira step paling awal la fr dos yang nk bawa kes ke mahkamah, mereka akn daftarkn kes secara manual kt bahagian ni. And di sini lah jugak aku mula membaca kes2 yang didaftarkn and mostly kes yang berkait dengan divorce la, setiap hari banyak kes2 penceraian baru yang didaftarkn. For the next 2nd week pulak aku ditempatkn di Dewan Mahkamah Tinggi dn Mahkamah Rendah Syariah, and dekat sini aku diberi peluang mengikuti perbicaraan kes2 yang didaftarkn awal2 tadi. Di sini jugak la aku rasa macam berada dalam drama tv, such unbelieveable experience bila aku melihat sendiri pertikaian gempak2 yang berlaku and hw Thee Judges handle dos cases.

And d most amazing part is bila mahkamah ini turut dijadikn set penggambaran bagi drama2 tempatan dn sempat jugak la aku ambil kesempatan untuk beramah mesra dengan artis2 yang terlibat dalam set tu, haha. Entah macam mana aku bole terserempak dengan Zul Ariffin, curious jugak la masa tu cos apa yang aku tau dia masih single so kenapa dia berada di sekitar kawasan mahkamah masa tu. then i knw rupanya ada pergambaran drama Istikharah Cinta masa tu and dats why he was der, ahaa. N btw nk ucap jugak terima kasih fr dos yang banyak bantu aku selama tempoh brpraktikal, hanya Allah yang mampu balas!! Well, nk bagitau jugak la yang selama berpraktikal ni aku akan kuar rumah very early in the morning sebab nk elak jam. Den untuk balik aku akan sampai rumah lepas Maghrib, ya Tuhan! Seriously sangat penat, idk hw working people out there cn overcome dis situasion. U guys memang hebat la sebab memiliki sifat sabar yang tinggi, congrates dn semoga dirahmati Allah selalu. Aamiin

06 December 2014

CRACKERCHEESE CAKE: The Making

sumber Mr. Google
Bismillahirrahmanirrahim…

Hi penduduk bumi!! since hari ni adalah weeknd so i grab dis opportunity to, to… well, buat kek! Ohmaiii, such unbelievable!! Dis is my first time yang bernafsu untuk BUAT kek, selalu tau makan je. Actually aku mengidam satu kek ni, nk dapat susah sebab tkda siapa yang volunteer rajin nk buat so terpaksalah aku gagahkn diri buat muka tembok cari resepi kt Google. den lepas screenshot apa2 yang berkaitan, aku terus 'clear history'. Takut pulak kawan2 aku syak yang yang aku ni desprate, lols. So kek yang aku mengidam ni namanya CrackerCheese Cake. Alhamdulillah, quite simple jugak la untuk buat dn bahan2 nya pn mudah untuk didapati. look at d photo and trust me dats d only bahan yang diperlukn to make such an amazing CRACKERCHEESE CAKE!!

  1. Firstly korang gaulkn Tatura Cream Cheese (d yellow one) dengan susu pekat manis F&N tu, susu tu guna setengah pn dh cukup. depends on korang punya deria rasa la, kalau suka makanan manis tambah la lagi. but i dont prefer u guys untuk guna terlalu banyak susu F&N tu, bukan kah mencegah penyakit itu sunnah?
  2. ok next, dh settle acuan untuk syep 1 tu korang bole letakkn ia ditepi sekejap. sekarang korang perlu merendam biskut Hup Seng Deluxe Crackers dalam susu Dutch Lady Full Cream tu, mybe u guys bole tuangkn susu Dutch Lady tu dalam mangkuk besar den celup la biskut2 tu dalam tu.
  3. jangan sampai hancur, agak2 dh lembut tu korang susun pulak rapat2 dalam loyang or watever bekas yang nk digunakan. den lepas dh susun biskut Hup Seng yang dh lembut tu rapat2, kemudian sapukan kombinasi cheese dn susu F&N tadi atas biskut2 tersebut. cn u imagine?
  4. kemudian, repeat step 2 and 3 sehingga biskut2 tu telah habis digunakn. untuk elak pembaziran, gunalah sampai habis kn? maksudnya di sini, setiap lapisan biskut lembut itu akn diselangi dengan kombinasi step 1.
  5. dn kalau nak lebih menarik, toping paling atas tu korang bole lah taburkan serbuk milo or nestum. up to you, mana2 pn boleh. 
  6. kemudian, masukn dalam fridge. bukan freezer ok, nanti beku susah nk potong. so agak2 dh keras macam kek tu korang boleh la cuba makan. good luck!
memang sengaja aku tak sediakn gambar untuk setiap step, sekadar menguji samada tahap imaginasi kalian masih berfungsi dengan baik atau mungkin kah kalian termasuk dalam golongan individu yang pemalas untuk berfikir dn membaca?? u knw the answer~~