08 February 2013

KESIAN BAHASA MELAYU

punah bahasa, punah lah bangsa~
Assalamualaikum!

"sowie cebab x balaz mcet awax, itew tatit pewot lah. awax mawrah kew? xmoh larh, xcomey tie. ecok itew blnjew awax mam tewim taw!" astaga, bahasa sanskrit ke apa ni?!! tolong lah, pakai Google Translate pn masih tk bole nk terjemah tau tk! huhu, virus apa yang dh merosakkan bahasa kebangsaan Negara ni? tk sah lagi, penangan SMS yang diubahsuai sesukati hati kn! perghh, terbeliat lidah nk menyebutnya! pstu nk kena baca banyak kali utk fahami apa sebenarnya kehendak ayat (bapak skema ayat ni), buang masa je tau. manalah awak belajar ayat yang 'super-duper' susah ni, saya rasa budak kecik yang baru pandai bercakap pn tk pelat smpai cmni! masyaAllah, please lah! wahai belia-belia Negara sekalian, janganlah hanyut dengan bahasa yang sukar difahami tu! kalau nk menulis SMS pn, pendekkn jelah. tkyh lah sampai nk tambah huruf-huruf yang tk sepatutnya, huhu.

tkyh susah-susah lah nk mencomelkn sebutan ayat tu, banyak lagi benda berfaedah yang awk bole buat. jangan merosakkn bahasa Melayu yang pernah menjadi 'lingua franca' suatu masa dulu, please ok? tu, ayat kt atas tu. dr tkda rasa nk marah, terus ada rasa nk tumbuk dinding tau tk! ye, mungkin saya agak ketinggalan zaman sebab tk expert nk guna ayat-ayat cmtu kn. tp kalau ayat-ayat ni membantu saya mendapat extra mark dalam exam, saya sanggup meredah lautan api untuk belajar ayat-ayat cmni tau tk! (bajet kuat mcm Superman) ingatlah, BAHASA JIWA BANGSA. bangsa Malaysia siapa lagi kalau bukan kita, dn bahasa Malaysia tu diumpakan macam jiwa kita. tk kn kita nk biarkn jiwa kita dijangkiti kuman-kuman yang dianggap 'comel' ni kn? plus, Islam mengajar kita untuk besederhana. so tk payah lah nk spelling-over-the-top ni, please lah! please open your mind, budak baru-nak-up pn tk guna ayat cmni tau! huhu, siapa lagi yang nk martabatkn bahasa Melayu kalau bukan kita kn?? :(
sekian, wasallm.

# kecomelan tk terletak pd bahasa yang dituturkn, harap maklum.