28 December 2014

ADA APA DENGAN SEMINIT DUA?

lets try!
Bismillahirrahmanirrahim...

Tersentap jugak la bila mndengarkn kata2 ustaz aku last week, huh. It was smth like, "Allah beri kita 1440mis per day tapi tkda seminit pn masa kita untuk Allah…". Klishe je ayat ni, but seriusly fr me ia sangat deep. Sampai sekarang aku teringat kata2 ustaz ni, totally right kot! Lagi2 dunia akhir zaman, umat semakin leka dengan dunia. 24jam sehari memang rasa tak cukup, tak cukup kerana terlalu sibuk dengan hal dunia! Ada member aku jawab, bukan ke solat kita 5x sehari tu merupakn masa kita untuk Allah. Once again, ustaz aku bagi ayat deep! Jawab ustaz, "kamu yakin ke setiap solat kamu itu kusyuk mngingati Allah…??". Ya Tuhan! I feel scared, dn masa tu jugak la aku terus jadi alim dengan beristighfar selama yang bole. Tau berapa lama ke-alim-an aku bertahan? Tak sampai 2mins, lepas tu mula la lupa sebab seronok dengan kemewahan dunia around me. Allah…

Mood tu hanya akn datang semula bila aku duk sorang2, like hw i am right now! Tapi nk dapat masa sorang2 tu bukan mudah, bukan mudah! Time tak sehat, time merajuk ke apa den baru la sorang2. Cuma tu lah, i was wondering. Actually bole je kn dalam masa 1-2mins yang aku TER-alim itu untuk aku isi dengan quite many thing jugak la dat cud make me getting closer to Allah, banyak weyy!! Fr example, we cn recite surah al-Fatihah 5x within dat particular time. Besides, we cn baca surah al-Ikhlas more den 3times kot!! Heyy, have u guys heard about dis Hadis: 'baca 3x surah al-Ikhlas adalah menyamai mmbaca seluruh Quraan'?? And here we are, masyaAllah! Babe, believe me dat we cn oso recite one page of The Holy Quraan within 1min! So kalau 2mins, dua page kita bole manfaatkn isnt?? Tu baru surah dalam Quraan tau, zikr yang mudah dn ringkas apatah lagi. Believe me, within only 1-2mins kita bole beristighfar (astaghfirullah) sebanyak 100-200 kali. Ni hanya contoh, very interesting kn?! Dn kita tak perlu bayar apa2 pn untuk lakukn semua ni, tapi pulangan yang kita akn dapat sangat masyaAllah…