06 December 2014

CRACKERCHEESE CAKE: The Making

sumber Mr. Google
Bismillahirrahmanirrahim…

Hi penduduk bumi!! since hari ni adalah weeknd so i grab dis opportunity to, to… well, buat kek! Ohmaiii, such unbelievable!! Dis is my first time yang bernafsu untuk BUAT kek, selalu tau makan je. Actually aku mengidam satu kek ni, nk dapat susah sebab tkda siapa yang volunteer rajin nk buat so terpaksalah aku gagahkn diri buat muka tembok cari resepi kt Google. den lepas screenshot apa2 yang berkaitan, aku terus 'clear history'. Takut pulak kawan2 aku syak yang yang aku ni desprate, lols. So kek yang aku mengidam ni namanya CrackerCheese Cake. Alhamdulillah, quite simple jugak la untuk buat dn bahan2 nya pn mudah untuk didapati. look at d photo and trust me dats d only bahan yang diperlukn to make such an amazing CRACKERCHEESE CAKE!!

  1. Firstly korang gaulkn Tatura Cream Cheese (d yellow one) dengan susu pekat manis F&N tu, susu tu guna setengah pn dh cukup. depends on korang punya deria rasa la, kalau suka makanan manis tambah la lagi. but i dont prefer u guys untuk guna terlalu banyak susu F&N tu, bukan kah mencegah penyakit itu sunnah?
  2. ok next, dh settle acuan untuk syep 1 tu korang bole letakkn ia ditepi sekejap. sekarang korang perlu merendam biskut Hup Seng Deluxe Crackers dalam susu Dutch Lady Full Cream tu, mybe u guys bole tuangkn susu Dutch Lady tu dalam mangkuk besar den celup la biskut2 tu dalam tu.
  3. jangan sampai hancur, agak2 dh lembut tu korang susun pulak rapat2 dalam loyang or watever bekas yang nk digunakan. den lepas dh susun biskut Hup Seng yang dh lembut tu rapat2, kemudian sapukan kombinasi cheese dn susu F&N tadi atas biskut2 tersebut. cn u imagine?
  4. kemudian, repeat step 2 and 3 sehingga biskut2 tu telah habis digunakn. untuk elak pembaziran, gunalah sampai habis kn? maksudnya di sini, setiap lapisan biskut lembut itu akn diselangi dengan kombinasi step 1.
  5. dn kalau nak lebih menarik, toping paling atas tu korang bole lah taburkan serbuk milo or nestum. up to you, mana2 pn boleh. 
  6. kemudian, masukn dalam fridge. bukan freezer ok, nanti beku susah nk potong. so agak2 dh keras macam kek tu korang boleh la cuba makan. good luck!
memang sengaja aku tak sediakn gambar untuk setiap step, sekadar menguji samada tahap imaginasi kalian masih berfungsi dengan baik atau mungkin kah kalian termasuk dalam golongan individu yang pemalas untuk berfikir dn membaca?? u knw the answer~~