17 October 2012

EXAM MODE: ON! (1)

Assalamualaikum!

SORRY, NO NEW POST.
SAYA TENGAH EXAM NI.
DOAKAN SAYA YE.
TERIMA KASIH.
MAY ALLAH BLESS YOU!! =)

# give the best answers, good luck peeps!

30 September 2012

AJAIBNYA SEDEKAH

so wats ur answer??
Assalamualaikum!

tadi dalam kereta, saya dengar ceramah dalam radio. haa, dengar ceramah dalam radio? tk, mksudnya saya dengar ceramah kt radio dalam kereta! its about sedekah, so i would to share what i heard just now. sedekah ni perbuatan yang mulia disisi Islam, apatah lagi kalau kita lakukannya dengan rasa ikhlas. masyaAllah, besar ganjarannya! kadang-kadang saya terfikir, saya ni belum kerja. masih dalam tanggungan ibu bapa, so saya tak ada pendapatan atau duit sendiri. jadi macam mana saya nak bersedekah? kalau saya mintak duit kat ayah, lepas tu saya bersedekah nanti ayah saya pulak yang dapat pahala! abis saya macam mana? haa, pesoalan ni sering bermain dalam otak saya masa kecik dulu. sekarang dah besar sikit, boleh lah saya jawab persoalan tu.

"tangan yang memberi lebih mulia daripada tangan yang menerima", get it? maksudnya kan, ehem! kalau tangan kita yang memberi sedekah itu walaupun itu duit mak atau bapak kita, kita akan dapat pahala jugak! pasti lebih besar pahalanya kerana tangan kita yang memberi, so! janganlah kita berasa takut harta akan habis hanya kerana bersedekah, sesungguhnya harta yang disedekahkan tidak akan berkurang kecuali ia bertambah bertambah dan terus bertambah! amalan bersedekah juga mempunyai banyak kelebihan, antaranya rezeki kita dilapangkan serta jiwa dan hati kita akan ditenangkan. umur mereka yang bersedekah juga akan dipanjangkan kerana mereka yang menerima sedekah kita akan mengucap 'alhamdulillah' sebagai tanda penghargaan kepada Allah swt dan kita yang memberi sedekah, masyaAllah! bukan itu saja, sedekah juga merupakan amalan yang berterusan memberi kita pahala apabila kita mati nanti! subhanAllah, tak rugi pun kalau kita berkongsi harta ke jalan Allah! 
sekian, wasallam.

# ehem, senyum pun sedekah tau! :)

24 September 2012

YA RASULULLAH!

Allah ya Allah.
Assalamualaikum!

saya baru lepas khatam buku HIJRAH- Permulaan Sebuah Kegemilangan hasil nukilan Abdul Latip Talib. Ya Allah, sebak hati ni bila baca buku tu. terasa rindu yang teramat sangat pada Nabi junjunganku, Muhammad saw. selama ni saya hanya mengetahui mengenai baginda melalui bahan-bahan bacaan ilmiah, dendangan lagu-lagu nasyid dan ceramah-ceramah di tv. terdetik rasa di hati untuk berjumpa dengan baginda, setiap kali itu juga saya mengucapkan selawat pada baginda dengan harapan saya akan menjadi salah seorang umat yang paling dekat dengan baginda pada hari kiamat nanti!

siapalah saya untuk menulis secara terperinci tentang kisah hidup baginda, saya just nak share rasa rindu yang tak pernah saya alami sebelum ni. terlalu banyak dosa pada diri ini sehingga saya merasakan yang saya tidak layak untuk menjadi umat baginda, huhu. tapi yang pasti, semua orang boleh berubah untuk menjadi yang lebih baik. and of course i want to be one, in sha Allah. kerana sesungguhnya saya ingin sekali menjadi saudara (ikhwan) Rasulullah saw. as what prophet Muhammad saw said: "saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku, tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasulullah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka. Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka.." huhu, sayunya hati ni!! 
sekian,wasallam!

# PROPHET MUHAMMAD SAW- kekasihku, dan kerana sunahmu aku tenang!

18 September 2012

COUPLE? NOT NOW


Assalamualaikum!

sape yang tk kenal saya, saya nk bagitau yg saya ni remaja tau! bukan kanak-kanak ribena atau orang dewasa yang dh matang, saya berada di pertengahan kedua-dua fasa tu. ini bermaksud, umur saya sekarang adalah tempoh permulaan untuk saya mematangkn fikiran dn membentuk iman dengan akidah dn akhlak beserta ibadah yg solehah. sekarang BUKAN masanya untuk saya dn awak mencari teman hidup, kenapa saya cakap pasal teman hidup? sebab remaja sekarang sangat sinonim dengan 'couple', kn kn! ketahuilah sahabatku, masa ni syaitan dn iblis akan menyolek muka dn mata awak supaya tertarik kepada anugerah kecantikn dn kecomelan makhluk ciptaan Allah! so jangan terpedaya dengan semua tu, percayalah!

masa ni nafsu menyuruh kita melakukn sesuatu yang membolehkn kita mendapat perhatian dn pujian, tak percaya sudah! awak semua, listen here! jangan pernah sesekali membiarkn syaitan bergembira diatas tindakan kita mengacau puteri-puteri Islam yang manis serta mengurat putera-putera Islam yang segak! dn jangan biarkn syaitan bergembira di atas kejayaan mereka menyelimuti kita supaya tk bangun menunaikn solat Subuh berjemaah apatah lagi bangun bertahajjud di hamparan sejadah Qiamulail, ok geng? lagi-lagi yang ada 'buaya-friend' dn 'gila-friend' tu, apa kes? memang Islam tk menghalang benih-benih cinta ditanam dalam hati setiap insan yang bergelar Muslim, tp sekarang kn kita masih remaja. fokuskn matlamat yang perlu dikecapi di usia remaja, peringatan fr me also!
sekian, wasallm.

# REMAJA- amanah yang diberikn bukan untuk menghampiri zina.

12 September 2012

EWW BACKSTABBER~

HAHA. ini lawak~
Assalamualaikum!

BACKSTABBER- are you one of them? i hope not because i certainly would not want to be part of them, so bad! golongan yang busuk hati ni lebih kurang macam "scalp and dandruff" lah, messy and annoying! eww, sesuai kan perumpamaan ni! golongan yang macam ni sememangnya talam-dua-muka. once you involve with them, abis lah! so dear,please get rid of this dandruff! they would say yang korang ada lah BFF- Best Friend Forever! kononyalah, but moments you turn around they started rumors about you. they would say anything which is not truth, and they lie about you! semua spesis dari golongan ni share common aims, which they want something from you that they dont have!

mereka cemburu dengan apa yang kita ada, contoh macam boyfriend, duit, kepandaian kita and even our parents! they are not thankful for what they have in life, astaghfirullahaladzim! the truth is, lidah mereka ni umpama lidah ular! bercabang dua gitu, and they are also a good gossiper! dear, they should not be trusted at all. mereka ni kejam kepada musuh and even meaner to their own friends, how could they? kepada mereka yang terasa, bertaubat lah ye. its not good to do so, belajar lah untuk terima apa yang kita ada dengan sebaiknya. we have to remember, what goes around comes back around. karma tu, karma! once orang di sekeliling tak percayakan kita, selamanya mereka tak akan percayakan kita lagi. bukan 'tak akan', tapi susah laa orang nak percayakan kita balik. anyway, it depends on your effort to change. it still not to late, lets change! but its true, not everyone can be trusted. i think we all have to be very selective about the people we trust, this is also for our own good.
sama-sama muhasabah diri, in sha Allah.