28 January 2014

YUKK, KITA GERAKKAN UMMAH

nauzubillah.
Assalamualaikum!

hm, saya memang teringin untuk menjadi inspirasi kepada orang lain untuk menjadi lebih baik. saya ingin mereka belajar dari kesilapan dn pengalaman hidup saya, supaya nanti jiwa dn semangat jihad mereka akan menjadi lebih hebat! saya ingin sekali menjadi seperti air hujan dimana kehadirannya diibaratkn sebagai rahmat yang mampu menyuburkn kawasan yang kering kontang, Allah. terlalu besar harapan saya, padahal diri ini belum cukup 'bersih' sebersih air hujan. masih banyak kotoran yang terpalit, huhu. sememangnya saya bukanlah seorang insan yang sempurna, namun mencari kesempurnaan itu adalah tidak mustahil.

saya selalu ingatkn diri ini supaya jangan malas dn jangan sia2 kn masa yang ada kerana musuh2 Islam sedang sibuk merancang strategi untuk menjatuhkn Islam di saat saya sedang bersenang-lenang, Allah ya Allah. sekali lagi, hati dn minda saya terkenang pada kisah jihad dn semangat yang ditinggalkn oleh asy- Syahid Ahmad Ammar! bagi saya dialah penggerak ummah yang sebenar pada zaman ini, dialah percikan hujan yang telah menyuburkan hati2 yang telah layu! terima kasih Ammar, al- Fatihah~

# pengislahan diri perlu selari dengan pembaikan ummah!

22 January 2014

WHY IS LOYALTY SO HARD TO FIND?

sebelum terlambat~
Assalamualaikum!

berdasarkan pemerhatian saya terhadap kes-kes (can't wait to handle it!) yang berlaku di Mahkamah Syariah, saya dapati Divorce Proceedings tersangatlah famous! dn kebanyakkan kes ini adalah disebabkn oleh kecurangan, tak kesah lah sama ada dari pihak suami atau isteri. sama je banyaknya, huhu. honestly, i feel so sad melihat kecurangan yang berlaku expecially situasi yang melibatkan orang-orang di sekeliling saya. saya kurang pasti, what they really want for a love that is given by Allah SWT?? they already have someone special yang menyangi dia, but still looking fr others! sanggup ke kamu berseronok di atas penderitaan orang lain, nauzubillahiminzalik. i really have no ideas bout it, what is the motif?? can anyone tell me, PLEASE? kalau benda ni dh berlaku sebelum kahwin, tak mustahil kes-kes di Mahkamah Syariah akan terus bertimbun nanti!

dear sisters, kamu perlu tegas memperjuangkn prinsip! jangan senang2 membiarkan hati kamu disakiti oleh lelaki yang tak pandai nk menghargai golongan yang sangat dikasihi oleh Allah dn Rasul- Nya ini, cuba fikir: kalau hati kamu dia tak bole nak jaga, apatah lagi diri kamu nanti! benar, wanita mudah jatuh hati kepada lelaki yang rapat dengannya. that is why laa kaum lelaki oii, jangan kamu layan seorang wanita lebih dari seorang kawan if you have no feeling of love towards her! tidak, saya bukan menunding jari kearah lelaki semata-mata. hmm, perempuan pn sama jugak. tau lah cantik, hot. tapi tkyh laa rajin sangat melayan lelaki-lelaki yang kononnya 'abg angkat' lah, 'teman tapi mesra' lah. kn kamu dh ada someone special, cukup lah tu. akhirnya nanti kena pilih sorang jugak, perempuan pulak ada kuata sampai empat. entahlah, kadang2 alasan yang diberi sangat tak masuk akal. suka-suka, apa you ingat perasaan ni macam main polis entry ke?? ohh man, please think bout your future! kalau dh camni perangai masa muda, apa nk jadi dengan keturunan kamu nanti? institusi keluarga yang baik bermula dari pemilihan ibu/bapa yang baik, please be matuared! and dear Adam, kalau betul kamu mencintai seseorang wanita itu dn berniat untuk menikahi mereka- please make them special in the Eye of Allah SWT and Rasulullah SAW! 
sekian, wasallm.

 what goes around comes back around: BERANI BUAT BERANI TANGGUNG.

16 January 2014

WAKTU ITU~

Assalamualaikum!

beberapa hari yang lepas, ada sorang kakak (kenalan baru) ask me to create satu puisi tentang dia. well, pertemuan kami sangat singkat tapi meningglkn kesan yang sangat hebat! so saya sahut cabaran dia, tengah malam. eh tak, tengah pagi. around 4am, saya imbas balik sesi perkenalan kami. dn ini hasilnya, just wanna say: IM PROUD OF MYSELF! terima kasih ya Allah, =')

waktu itu.
dirimu sungguh asing bagiku.
tidak pernah ku lihat.
apatah lagi bertegur.

waktu itu.
berlalu seperti biasa.
engkau adalah engkau.
aku adalah aku.

waktu itu.
tanpa sedar.
terjalin satu ikatan.
bermula dengan teguran yang tidak diduga.

waktu itu.
makin terasa jalinan ini.
sungguh kuat dan semakin kuat.
atas nama Dia Yang Esa.

waktu itu.
segalanya dikongsi bersama.
mula terasa nikmat ukhwah.
gelak tawa terus terpalit.

waktu itu.
kekuatan diri menjadi lemah.
hakikat perlu diterima.
setiap pertemuan ada perpisahan.

waktu itu.
senyuman terus dikongsi.
atas sekeping foto.
yang kini menjadi saksi.

waktu itu.
diharap terjadi lagi.
kerana aku terlalu rindu.
rindu kepada insan yang sedang membaca puisi ini.

# thats deep man, really deep~

10 January 2014

SOLLU 'ALA NABI

Assalamualaikum!

im just coming back from Audi, tadi ada progrm KUIM Berselawat (3) anjuran BADARKUIM. tahniah, program tu sangat ohseeem! sambutan juga sangat2 menakjubkn, penuh satu Audi dengan students KUIM. sampai ada yang sanggup berdiri sepanjang program berlangsung, Allahu Rabbi. hebat betul cinta mereka kepada Jujungan Besar SAW, im so touched! like wht ustaz yang bagi taussiyah tu cakap tadi, asbab kemasukkn kita ke dalam syurga adalah kerana CINTA. kita sebenarnya tak layak sungguh untuk masuk ke dalam Syurga Allah, tapi kerana Rahmat dn Kasih Sayang Allah SWT terhadap hamba- Nya maka kita berpeluang untuk merasai nikmat Syurga itu. subhanAllah, terima kasih ya Allah!

di Syurga juga, kita akan bersama-sama dengan orang yang kita cinta. mesti sekarang dalam otak kita tengah bayangkn muka orang2 yang kita sayang: our hubby, wifey, kids, parents, friends and bla bla bla. hw bout Rasulullah SAW?? tak nak ke kita bersama Baginda SAW di Syurga nanti? *slap in the face. selalu kita dengar, tak kenal maka tak cinta. so adakah kita sudah betul2 mengenali Kekasih Allah ini?? kalau masih tak kenal, mana mungkin kita boleh mencintai Baginda?? demi Allah. saya sendiri masih belum mengenali sepenuhnya Kekasih Allah ini, Allah. hina betul rasa diri ini, dn pernah suatu hari saya mengadukn hal ini kepada seorang ustazah. dn ustazah tu cakap, something like this lah: "tkpe, kesedaran tu dh cukup menunjukkn masih ada iman dalam hati kamu. masih ada rasa cinta terhadap Nabi SAW, in sha Allah. Allah akn permudahkn urusan kamu, ingat! Allah tau apa yang ada dalam hati kamu, Allah akan bantu kamu mengenali Kekasih- Nya andai hati kamu ikhlas ingin mengenali Rasulullah SAW..". ustazah tu jugak pesan kepada saya untuk perbanyakkn selawat, sesungguhnya selawat itu perkara yang paling mudah untuk mendekatkn kita kepada Allah SWT.
sekian, wasallm.

# Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad~

04 January 2014

ONE MORE SEM TO GO~

ni masa MMS, one fr fifty. sweet memory, :*
Assalamualaikum!

ok, i think it still not too late to wish Happy New Year! and oso, Happy Birthday to one and the only mom that i hv in this world!! ok, straight to the point. beberapa jam yang lepas, baru je berakhir Minggu Taaruf Fakulti (MTF) sesi 2. im so tired. exhauted, seriously. but still, saya rasa puas hati sangat. alhamdulillah. teringat pesan YDP saya: "biar kita rasa terbeban, tapi manfaatnya kepada orang lain..". dn sesungguhnya sebaik-baik manusia itu adalah yang bermanfaat kepada orang lain, Allahu Rabbi. mana tak bersemangat saya jalankn tugas, this is oso will be one of my precious moments at KUIM! well, just a few months left before saya meletakkn jawatan sebagai salah seorang pemimpin fakulti. Allah. macam sedih je, hm. so saya cuba untuk enjoy laksanakn tugas ni, tak nak tension2.

sekali seumur hidup, lepas ni tkda dah nk busy2. meeting sana sini, program pagi petang. oh maaaan, gonna miss this moments!! situasi yang agak serabut ni jugak yang mengajar saya untuk lebih pandai hargai masa, never give up, always remind myself to think positive, senyum sokmo, and bla bla bla. i oso dh kenal ramaaaaaai orang, macam2 kerenah dn perangai saya jumpa. seronok, terima kasih ya Allah! oh. assignment! haa, ni satu lagi. bukan problem, tapi peluang untuk mendapat pahala!! perasan tak, dengan cara ni masa saya tk terbuang dengan benda2 lagha. setiap saat tu sangat2 beharga, sekarang baru saya tau kenapa orang cakap MASA ITU EMAS. haa, nampak tk! penat memang penat, letih memang letih. tapi macam2 saya belajar, (^^)V
sekian, wasallm.

# Allah. peliharalah hati ini untuk yang selayaknya~